I den här bloggen får du ta del av dagliga inlägg om alltifrån familjelivet med mina tre barn, Zacharias, 18 år, Joshua, 14 år och Alyssa, 9 år. Jag skriver även mycket om mat – och då främst recept och tips. Då jag i grunden är utbildad frisör, har jag ett stort intresse för hår och skönhet, vilket jag skriver om och där blir det inlägg med recensioner på produkter, tips, hur du fixar den där frisyren och så vidare. Jag är även utbildad journalist och hänger med i kändisvimlet på fester och event. Och utbildad fritidsledare på det. Jag skriver om sådant andra inte gärna vill prata om. Och jo, just det. Två av barnen har diagnoser, ena adhd och autism, andra med autism nivå 1 och trotssyndrom svår. Väl mött! Kontakt: [email protected]

Läsarfråga: hur få tillbaka mitt tjocka hår?

”Hejsan! Jag hittade in här på din blogg och kommer definitivt fortsätta följa den! =) Jag har en fråga till dig angående mitt hår som jag hoppas du kan svara på då du verkar vara duktig på allt inom hår 🙂

För några år sedan (5 år sedan) hade jag jätte tjockt, långt och fint hår. Jag slet då mycket på håret genom att sällan klippa det, plattade håret dagligen och använde aldrig inpackningar eller dylikt. Jag åt även P-piller då.
Sedan började jag successivt tappa mer och mer hår och jag kunde tappa ca 300 hårstrån/dag. Till sist blev mitt hår jätte tunt och jag trodde det var nåt fel så jag var hos läkaren och tog prover men allt var normalt. Slutade med P-pillren också och har inte använt det sen dess.

Nu för tiden tar jag verkligen hand om håret och har gjort det i ca 2 år. Klipper det, gör inpackningar, plattar nästan aldrig, tvättar sällan, äter vitamintillskott (har testat alla möjliga) m.m Använder dock inte så jätte bra schampoon och balsam..

Mitt tjocka fina hår verkar fortfarande vara ett minne blott då jag kämpar men det verkar inte vilja komma tillbaks. Det känns som att mitt hår har stannat i en viss längd och förblir tunt och torrt och frizzigt. 🙁

Har du någon aning om vad jag kan göra för att få tillbaks mitt tjocka fina hår igen? Jag menar hårsäcksantalet lär vell inte kunna förändras, eller? Jag vill så gärna men börjar tappa hoppet:(

MVH/ Jessica”

SVAR från Emma-Lou:

Hej Jessica,

och tack så mycket! Jag ska försöka att besvara dig så gott jag kan.

Jag förstår att du förlorar hoppet, i synnerhet när du har tappat tre gånger mer hår per dag mot vad man ska göra. Nu vet jag inte om du har haft tjocka hårstrån eller om du har haft många hårstrån (många förknippar antalet hårstrån med ett tjockt hår). Jag vet inte heller hur gammal du var när håravfallet började eller om du har var gravid vid tidpunkten? Tonårshormoner såväl som graviditetshormoner kan nämligen påverka hårets tillväxt. Även tillsatta hormoner (såsom P-piller) kan påverka hormonbalansen. Om du dessutom känner dig stressad över saken ifråga, kan detta influera till stor del. En stressad person, tappar oftast fler hårstrån än en person som inte stressar. När man mår dåligt, växer inte håret lika bra. Mediciner är även detta många gånger bidragande faktorer till håravfall såväl som hår som växer dåligt. Om det handlar om diffust håravfall, kan du få håret tillbaka som förr. Men om det handlar om hormonella ting, är det osäkert.

Du måste äta rätt, då detta är oerhört viktigt för hårets tillväxt;

Järnbrist gör oss trötta och bleka och kan leda till ett tunnare hår. Järn finns i kött, linser, lever, blodpudding, ägg, fisk m.m.

* C-vitamin gör att upptagningen av järn förbättras.

* Kalcium hämmar upptagning av järn, så ta in kalciumbehovet ett par timmar innan/efter förtäring av järnhaltiga ämnen.

* Protein finns i röda kött (oxfilé, nötkött osv.), bönor, ägg, fisk, bröd, potatis, ris, pasta, linser m.m.

* B-vitamin finns i ärter, bönor, spannmålsprodukter, kött, fisk m.m.

Ge håret ett par år till och försök att inte stressa så mycket. Det torra och frizziga kan du motverka med rätt produkter, byt därför ut shampop och balsam såväl som hårinpackning.

Jag hoppas att detta svar hjälper dig en bit på vägen,

/Emma-Lou

Fler läsarfrågor om hår finns kategoriserade under fliken ”läsarfrågor” ovanför headerbilden. Även annat inom skönhet finns raddat bland flikarna, så ta en titt!

2 reaktioner på ”Läsarfråga: hur få tillbaka mitt tjocka hår?

  1. Det är jobbigt att inte kunna vara sjuk för sig själv och vila ordentligt. Synd att din man jobbar, annars hade han kunnat ta barnen så du kunde vila ut ordentligt. Får hoppas du blir bättre snart.

    Här är det verkligen varmt, 22,4 grader i skuggan. Var ska detta sluta? :p

  2. Hej! Jag blev nyfiken på din blogg eftersom jag har haft problem med mitt hår i över ett år nu.

    För ungefär ett år sedan var mitt hår tjockt och vackert och det var så vackert att nu när jag ser på gamla bilder så ser det ut som om jag hade plattat det.

    Men på höstlovet 2019 så tog allt detta slut. Jag hade inte tvättat håret på nästan en och en halv vecka innan tradegin (kunde ha varit 2) och jag bestämde mig för att tvätta det. På den dagen så såg jag ett schampo som hette nutrisse creme nourshining conditioner och så tog jag ett manligt schampo (tänkte inte på vad jag tog på den tiden), efter tvätten så kände jag en stark och äcklig doft i mitt hår och det luktade verkligen inte bra. Efteråt så märkte jag att mitt hår var väldigt tjockt uppe på hårbottnet och nere vid hårslingorna så var håret tunt och det såg frissigt ut. Håret doftade riktigt äckligt. Håret blev helt enkelt tunnare efter schampot jag använde och topparna började brista lätt. Efter en tid så klippte jag håret för trodde att det skulle bli bättre då Men det känns som om jag har tappat 65 % av mitt hår. Senare så fick jag löss i håret och försöker fortvarande ta bort dem.

    Vad ska jag göra för att få tillbaka mitt gamla, vackra och tjocka hår? Repeterar sig håret efter ett tag. För grejen var att samma händelse skedde med min kusin. Hon tog ett schampo som förstörde hennes hår och hennes hår blev tunt och topparna brast enkelt. Men efter månader så repererade sig håret.

    Ska jag äta något så att håret växer ut igen? Ska jag massera håret regelbundet?

    Jag skulle bli så glad om du skulle svara 🙂

    Gud välsigne dig och Jesus älskar dig!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *