Hej och välkommen till min öppna dagbok! Här har ni Emma-Lou, en sprallig och matlagningstokig brutta i sina bästa år. Här får ni ta del av dagliga inlägg om alltifrån familjelivet med mina tre barn, Zacharias, 10, Joshua, 6 och Alyssa 1,5 år. Jag skriver även mycket om mat (ääääälskar mat) – och då främst recept och tips. Då jag i grunden är utbildad frisör, har jag ett stort intresse för hår och skönhet, vilket jag skriver om och där blir det inlägg med recensioner på produkter, tips, hur du fixar den där frisyren och så vidare. Jag är även utbildad journalist och hänger med i kändisvimlet på fester och event. Jag skriver gärna debattartiklar om sådant andra inte gärna vill prata om. Och jo, just det. Min yngsta son har även adhd och autism. Väl mött! Kontakt: pesonen_emma-lou@hotmail.com

Annons

Mina tankar kring att ta lån

Det här med lån. Jag har pratat lite löst om det tidigare, men inte gett det ett helt inlägg. Så det ska jag göra nu. Dessa tankar kring lån är på ett personligt plan och omfattar bara när det gäller mig. Hur ni andra gör, är helt upp till er. Var och en prioriterar på sitt sätt, så no harm, no hard feelings.

När jag studerade till journalist, tog jag inget lån alls. Jag fick heller inga bidrag eftersom studierna var privata. Så det var inget jag var berättigad. Jag arbetade heltid, men gick ner i tid då jag behövde sitta i skolbänken på torsdagar. Jag tror att jag arbetade 82,19 % för att vara helt korrekt. Jag hade Zacharias som litet barn, så jag pluggade med andra ord oftast på nätterna, vilket för övrigt passar mig ypperligt då jag är mer klartänkt då, nattuggla som jag är.

Gällande lån, så tycker jag inte att det för mig är okej att ta lån för att exempelvis resa någonstans. Har man inte råd, nej, då får man allt vänta. Jag är sådan som vill betala av allt direkt på plats, cash. Det är väldigt sällan jag tar lån. Man vet inte om det kommer oförutsedda utgifter som att bilen pajar eller så. Och då är det bra att ha en buffert. De enda lån jag tycker är okej, är lån till köpande av bostad, bil eller studielån (till viss mån). Teve och andra roliga it-prylar cashar jag direkt istället, har jag inte råd för tillfället får jag gott vänta å spara till sånt.

- Fast vad händer om jag inte har den där bufferten och diskmaskinen pajar bara sådär? Diskmaskin skulle jag kunna vänta med, tills jag sparat ihop till en sådan. Det går att handdiska, om än ett projekt med det faktum att jag avskyr att diska, men, men. Men så resonerar jag när det gäller mig. Jag är för envis för att ta en diskmaskin på avbetalning. Det går emot mina principer vad det gäller mig själv. Däremot skulle jag kunna ta en tvättmaskin på avbetalning, om jag nu inte hade haft pengar på kontot (vi köpte ju nyligen en ny tvättmaskin). Detta för att vi har ingen tvättstuga här – och med 14 maskiner smutstvätt i veckan, så kan jag inte vänta en till två månader för att spara ihop till en… Däremot skulle jag kunna vänta med att spara ihop till en torktumlare.

Och så kommer vi till studielån. Här tycker jag att man ska ta så lite som möjligt om det går, helst inget alls. Nu har jag valt att ta lån för 12 veckor per termin till att börja med. Tanken är att jag ska (hoppas!) att jobba åtminstone två kvällar i veckan – och då behöver jag inget studielån, för med den pengen med studiebidrag, klarar jag mig galant på.

Bostadslån är väl ganska självklart varför jag tycker att det är helt okej. Särskilt med tanke på dagens hutlösa bostadspriser. Ångrar dock att vi bor i bostadsrätt. Man har inte så mycket mer frihet än en hyresrätt tyvärr. Till större förändringar måste man ändå fråga styrelsen om man får göra dittan och dattan, som de sedan beslutar om. Och man får i en bostadsrättsförening ändå betala ”hyra” eller avgift som det heter, varje månad. Vi ligger väl på cirka 5500:- per månad, för en trea. Och så har vi lån på det. Så nej, man äger inte sin bostad helt korrekt när man ingår i en bostadsrättsförening tyvärr. Det är mina tankar kring det (sen att jag bor i en skit-föreningen på det, gör ju inte saken bättre). Men åh, nu svängde jag in på ett helt annat sidospår ju…detta inlägg ska ju handla om lån! ;-)

Dessa tankar kring lån, kommer från min uppväxt. Jag och mina bröder har blivit strikt uppfostrade att inte ta lån, om det inte är ett måste. Mina föräldrar gjorde inte det under vår uppväxt, trots att vi inte hade det så gott ställt. Så mitt motto är att det mesta går att lösa.

Berätta gärna hur du resonerar kring lån vad det gäller dig själv!

Annons
Annons

SERIETIPS: Stranger Things

Igår plöjde jag en hel säsong av en ny serie på 8 avsnitt som finns på Netflix, nämligen Stranger Things. På IMDB har Stranger Things fått rankningen 9,2/10 – och jag kan inte mer än att hålla med. Bland skådespelarna hittar vi bland annat Winona Ryder, som spelar sin roll ytterst bra.

Serien handlar om att det finns en annan dimension än den du och jag är vana med, ”landet upp och ned”. Den där mörka delen som ser ut som vår värld, men är mörk och kall, där det finns ansiktslösa monster man skall akta sig för. Första avsnittet (nej, jag spoilar inte, det är vad som händer direkt), är att ett barn mystiskt försvinner och staten gör allt i sin makt för att mörklägga detta. I serien får man även följa en mystisk flicka som har övernaturliga krafter.

Annons
Annons

Blanda rått ägg i ersättningen 

Nu har jag provat något helt nytt här, mina vänner. Nämligen att blanda ett rått ägg i ersättningen. Alyssa åt upp hela måltiden utan några bekymmer. Så tummen upp för detta! 

Tanken är att min dotter ska få i sig extra fett tack vare gulan samt protein som ju är kroppens viktigaste byggstenar. 

Hon var förkyld för ett tag sedan och gick då ner i vikt eftersom aptiten tillfälligt blev sämre. 

Nu sover Alyssa bra och somnar i bra tid, men för de barn som behöver lite mer mättnadskänsla till natten, tycker jag att detta är väldigt smart att tillföra som näring och mer mättande. Min dotter snuttar gärna nattetid ur trygghetsaspekt, så det är inget mål så för hennes del. Blir ungefär som att dunka i barnet en flaska välling men man ger en betydligt nyttigare variant.

Läs gärna mitt inlägg om att våga vägra välling så får ni reda på varför jag ratar välling.

Tänk på att inte ge detta till barn under sex månader. Barnmatsjättarna påtalar ju att man inte ska ändra om ersättningen och det anser jag att man ska lyssna efter, särskilt om barnet får ersättning istället för bröstmjölk som måltider. För barn från cirka 8 månaders ålder som har blivit introducerade med mat och man har bytt ut några måltider till riktig mat, går detta bra att använda sig av.

Angående salmonella, är risken för detta i Sverige väldigt liten och det är inget jag är orolig för. Jag skulle däremot inte göra detta i utlandet om jag inte hade svenska ägg med mig förstås. Hygien och rena händer vid all typ av matlagning är för mig A och O.

Såhär gör du

Blanda enligt de mått som står på förpackningens anvisningar. Jag har Nan PRO 1 och här värmer man 180 ml vatten och måttar i 6 mått pulver. Jag skakar om flaskan ordenligt. Sedan vispar jag ägget i en liten skål och häller därefter över till flaskan och skakade om ytterligare. Servera genast. 

Mer info om ägg och dess innehåll 

Ägg är supernyttigt och innehåller alla de livsnödvändiga aminosyrorna i en perfekt blandning. Det gör att kroppen kan använda allt protein i ägg.

Ett ägg innehåller 12,3 % protein varav merparten finns i vitan. Även gulan är rik på protein. Ett normalstort ägg innehåller ungefär 7 gram protein.

Livsmedelsverket rekommenderar att mellan 10 och 15 procent av den energin man använder kommer från protein.

Extra näring är mycket viktigt för alla som har lågt energibehov, som exempelvis barn. Därför är ägg ett mycket bra komplement att näringsberika maten med.

Ägg innehåller inte bara protein utan även vitaminer och mineraler. Läs gärna mer om det hos Matkalkyl.

annons