Legitimerad sjuksköterska efter kovändning mitt i livet! Rockande tvåbarnsmorsa på den vackra småländska östkusten, som krigar på i vardagens virrvarr av skolbarn, heltidsjobb träning, hälsa och annat jox. Försöker parera alla vindlar, backar och gupp i livets berg-och-dalbana med positiv attityd, men lyckas inte alltid ;) Åsiktsmaskin utan munkavle som gärna ”rör om i grytan” när tillfälle ges…

Ruttnar på sånt här!

image

image

Hej Landstinget!

Vem sköter om er ekonomi och era personalavtal? Jultomten? Barbie? Eller annan fiktiv person? Har ni funderat på att anställa en riktig person på posten? Överväg gärna det annars – kanske kunde ”oturen” i ekonomi-tankeverksamheten lätta lite för er då?

Jag är ingen expert så klart, men – tro’t eller ej – blivande sjuksköterska och jag och många av mina klasskamrater vill inget hellre än att jobba hos er för skälig lön – det verkar inte ni vilja att vi ska göra…? Jag menar, eftersom det tydligen finns större budget till att ta in hyrpersonal än till att jobba upp grundlönen för landstingsanställda…? Omsättningen på personal måste ställa till det rejält hos er också – de flesta i uthyrningsbranschen är ju ständigt på väg någon annanstans (efter 12 år som konsult har jag egen erfarenhet och verkliga belägg för det påståendet) det finns alltid någon som erbjuder bättre förmåner och högre lön någon annanstans…! Ibland blir det stället kanske till och med hos er (det märker ni på de höjda avtalspriser ni erbjuds för konsulterna från de olika företagen), men oftast någon helt annanstans och er fiktiva ekonomi- och avtalsansvarige får börja om igen… (Jag skulle gladeligen ta en fast tjänst – om jag erbjöds en, till vettiga villkor). Det förvånar mig oerhört att en så viktig aktör och arbetsgivare kommer sig för att ens fundera på kortsiktiga, ineffektiva och ohållbara lösningar för personal som ska ansvara för människor hälsa! För JA, hyrpersonal kan inte VARA annat än kortsiktigt! En kortsiktig, kostsam, provisorisk lösning torde vara det enda som anlitande av hyrpersonal är – oavsett bransch. För varje företag/organisation/arbetsgivare med sund personalpolitik och tydlig värdegrund borde tveklöst syftet, i alla lägen, vara att värna om den egna personalen och befintliga kompetensen samt att minska personalomsättningen – för att man är en så jäkla bra arbetsgivare så detta existerar och folk faktiskt vill jobba där! Ibland är det försvarbart med längre inhyrning, om det exempelvis handlar om spetskompetens som saknas i den egna personaluppsättningen eller semestervikariat och dylikt, men grund- och specialistutbildade sjuksköterskor?!

EXAKT NÄR blir det försvarbart att kostnaderna för konsulter/hyrpersonal vida överstiger den kostnad som utgör skäliga löneökningar, skäliga arbetsvillkorsförbättringar och fasta anställningar i den egna organisationen??? NÄR!?

Kortsiktiga – provisoriska – lösningar kommer aldrig kunna ersätta långsiktiga, fasta lösningar på problem! ALDRIG! Det enda som kommer hända om man låter den provisoriska lösningen övergå i en permanent variant – som i det långa loppet kommer kosta 10 ggr mer – är att allt så småningom slutar i kaos och man blir tvungen att börja om på noll. Agerar man då lika ogenomtänkt som förut och fortsätter tänka kortsiktigt börjar allt om och kommer åter sluta i kaos. Gör man om och gör rätt, så får historien kanske ett lyckligt slut, men kostade många gånger mer än om man tänkt rätt från allra första början…

(Det sista är inte på något sätt unikt för Landstinget, men just nu är det mest aktuellt för mig som blivande vårdpersonal och med anledning av artikeln ovan). Jag kan inte nog poängtera dumheten att inte vilja betala skälig lön nog för att behålla sin egen personal och sedan dessutom driva det så långt att man hamnar i kris och akut brist på vissa personalgrupper och därför tvingas anlita dyra konsultfirmor och svindyr hyrpersonal för att ersätta förlusten?!

På vissa ställen är situationen till semestern så akut att alla sjuksköterskor som ställer upp och jobbar extra erbjuds fantasisummor i ersättning (5-8 000kr extra PER arbetsPASS utanför ordinarie schema) var kommer de pengarna i från? FINNS det pengar att ta av någonstans EGENTLIGEN, men ni är bara ovilliga att betala ut dem??? Är inte tre år på högskola/universitet och ibland VUB på ytterligare ett år värt något? 25000 kr i grundlön efter tre år på universitet? 25000kr i grundlön med ansvar för människors hälsa och liv? Jag tjänade 1000-lappar mer än så som administratör utan utbildning! Bara så ni får perspektiv på ”gnället om löner”.

Till hösten är det antagningsrekord till sjuksköterskeutbildningen på Linneuniversitetet! I Oskarshamn åtminstone – där är det 56 sökande till 12 plaster! Förra året var vi 32 sökande på samma antal platser! Fler och fler väljer att utbilda sig till sjuksköterskor – skräm inte bort alla med struntlöner och fantasifulla (med betoning på fantasi) skämt till arbetsvillkor! Agera och våga sticka ut! Bli den bästa arbetsgivaren som går – alla kategorier!

Linneuniversitets Sjuksköterskeprogram är ett av de bästa i landet! Vi kommer ut om några år och då ses vi – via uthyrningsfirmorna eller i direkt anställning hos er? Bollen är er landstinget!

PS. Trainee-jobben för sjuksköterskor är en toppenbra början – spinn vidare på det! 🙂 DS

 

3 reaktioner på ”Ruttnar på sånt här!

  1. WORD! Välkommen att joina mig i arbetet för bättre villkor för sjuksköterskor (och andra personalkategorier) inom landstinget. Jag upplever mig väldigt ensam i landstingsfullmäktige, inte så många med erfarenhet av anställning i LT. Vi behövs och jag har en tro på att vi kan göra skillnad!

    1. Låter spännande Christel! 🙂 Jag har ju hopp om att kunna få jobba i landstinget när jag är färdig sjuksköterska och då faktiskt känna att det är rätt val. Om vi ska komma dit behövs en förändring i planering och attityd hos arbetsgivaren och avsevärt förbättrade villkor; där sjuksköterskor (mfl) får betalt för det jobb de förväntas göra, de krav och det ansvar som ställs på yrkeskåren och den bakgrund/utbildning vi faktiskt har med oss in!

      Jag blir väldigt engagerad i frågor som rör förbättringsarbete och rättvisa i arbetslivet, där jag kan bidra ställer jag gärna upp – i mån av tid (studierna prioriteras alltid). Dessvärre tillför jag ju dock inte någon erfarenhet av anställning inom LT, men kan ju kanske vara en representant för SSKstudenterna eller nå’t 🙂

      1. Det är ingen nackdel att du (ännu) inte jobbar inom landstinget, det är superviktigt att fånga upp studenternas åsikter och tankar om LT som arbetsgivare. Ni ska veta att ni räknas som kommande anställda, när vi tar upp frågan om bemanningsproblemen, får vi som svar: Det kommer att lösa sig, nu går X antal studenter på Campus i Västervik och Nova i Oskarshamn och de kommer att börja jobba hos oss efter examen. Hur vet man det? Ta hand om de som jobbar NU, se till att arbetsmiljön är bra, våga satsa pengar kortsiktigt så kommer det att löna sig i längden. Våga sticka ut och gör satsningar och vi ska se att Landstinget i Kalmar län blir unikt och kommer att locka ssk från hela landet!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *