Jessica, 40+, sjuksköterskestudent och tvåbarnsmorsa på den småländska östkusten. Tränar, käkar LCHF och försöker hänga med i livets berg-och-dal-bana. Mitt i livet, efter 15 år inom administrationen, varav 12 år som inhyrd konsult, har jag beslutat mig för att bli vuxen…eller förresten…ja, skaffa mig ett riktigt jobb i alla fall. För att göra slag i saken beslutade jag mig för att sluta jobba och sätta mig i skolbänken igen. Tre års högskolestudier väntar – jag ska bli SJUKSKÖTERSKA! Vägen dit får ni hänga med på om ni vill. Ni gör det dock på egen risk, bloggen blir min ventil i studierna, men jag älskar att diskutera och debattera alltsköns ämnen, jag har sjuk humor och framför allt är jag rabiat ordpolis! Allt jag gillar, hatar, vill dela med mig av och stör ihjäl mig på kommer upp på bloggen… Häng på!

Annons

En hel vecka!

Jaaa, det var den tid som gick mellan senaste inlägget och detta! Som så ofta förut, så beror det på att jag inte hinner med! Ni vet den där tiden – den som går så jäkla fort!!! Jag har svårt att hinna ifatt! ;) Men nu är jag här :D vad har hänt sedan sist då. Jag pluggar och renskriver så klart – det är snart färdigt för ren inlärning.  Det jag fokuserar på nu, är duggan på måndag. Javisst, vi har ju en deltenta kvar nu först, för blocket vi läst nu om mag-, tarmkanalen, urinvägarna och vätske-elektrolysbalansen (inkl syra-bas).  Direkt därefter slänger vi oss in i råplugg inför tentan 3 juni Och den kliniska examinationen 31 maj. Lärarna har i sin godhet lagt ut ett par exempelfrågor (vi kommer bara ha 5 frågor på stortentan och maxpoäng är 50. För godkänt krävs 35 poäng minst…) så vi har ett hum om hur det kan komma att se ut…det gäller att ha koll på kopplingen mellan kroppens olika funktioner har vi förstårt redan, men det krävs ner detaljkoll än vi kanske misstänkte och hoppades på ;) Fast detaljerna sitter ju egentligen och det är inte toppenbra för motivationen att börja läsa om en fråga om ex respirationen NU då hjärnan är fullt inställd på måndagens dugga – precis som sig bör! ;) Ni som hängt med vet ju att vi har en liten frivillig studiegrupp som kommer sitta tillsammans och plugga inför tentan. Vi har sammanstrålat ett par gånger redan nu inför duggan och jäklar vad bra det är att sitta några stycken tillsammans och renskriva/skriva målen/göra instuderingsfrågorna eller hur man nu väljer att plugga. Vi sitter alla  i samma rum,, men pluggar på vårt sätt och kan fråga/diskutera/gemensamt tänka kring de funderingar vi har. Sitter man själv har man inte den möjligheten. Jag personligen har alltid ”kört mitt race” och pluggar bäst på egen hand (har jag trott – egentligen utan att ha testat motsatsen ordentligt), men jag erkänner att – om man hittar rätt personer, på samma nivå och med samma ambition som en själv så är det guld att jobba i studiegrupp!!! Sedan skadar det inte att vi har gapflabb ihop då och då heller… ;) Min grupp är toppen med andra ord! :)  Vi kör på med samma koncept även idag! Fokus – dugga!

Jag har hunnit med att jobba en lördag också. Jag jag har gått bredvid alltså, på mitt sommarjobb. Åh det är så kul, det kommer bli jätteroligt och jag kommer utmanas något oerhört under min första (de tidigare är preskriberade  i tid) sommar inom omsorgen. Jag kommer lära mig väldigt mycket nyttigt för att hålla sjuksköterskestudierna vid liv dessutom och jag är så tacksam för det. För er som inte har hängt med, så är det inom omsorgen funktionshinder jag ska jobba – på ett boende för barn och yngre undgomar! Det ska bli ett fantastiskt privilegium att får lära känna dessa härliga individer och vara en viktig del av deras vardag. Ser fram emot sommarjobbet så mycket :D

Jag har också hunnit med lite ”flygterapi” med hjälp av kära vänner varav en är pilot och en har flugit oerhört mycket i otaliga länder och med varierande kvalitet på flygplan/flygbolag. Hur det gick och hur det gick under mitt, Maries och ungarnas ”studiebesök” på Kalmar Airport, får ni läsa om i ett senare inlägg. Och inte att förglömma då också – bilder på The Tält som vi testade att sätta upp hos mormor och morfar för ett par veckor sedan (redan så länge sedan???)

Nu är det dags att piffa och göra mig redo för skolan.

ha en underbar dag! PÖSS!

image

Alternerad frukost. Fett, proteiner, grönt och lite ”göra-magen-glad” i form av fröer i ett knäcke :)

Annons

Lillördag

God morgon!

Lite mindre sol idag verkar det som, men eftersom vi har skola hela dagen idag så må det vara hänt. Vi inleder dagen med gruppseminarum för mage-tarm och efter lunch är det  föreläsning om njurarna och deras funktion.

Igår hade vi SSK-kväll på Nova och studenter från alla terminer var inbjudna och några från varje kom faktist . Ja inte T6:orna, som ju går ut nu – men de förläts för det ;) Programansvarig lärare var också på plats och att få träffa honom i verkligheten var ju kul – vi har ju bara sett honom ”på tv” hittills! ;) Det var trevligt att träffa de som pluggar till sjuksköterskor i terminerna över oss, vi ses ju inte så ofta på skolan och att få ett ansikte på dem är bra – vi har ju många funderingar vi nya och skönt att veta som är vem på bygget, så man frågar rätt folk ;) Jag och en av mina klasskompisar anmälde oss till att presentera SSK-utbildningen ur vårt perspektiv för de nya SSK som börjar i höst! Då går vi termin 2 och ska ge vår syn på upplägget och tankar  kring termin 1, svara på nyfikna frågor från de som precis ska påbörja sin resa osv. JÄTTEKUL ju. Det blir i höst då förstås. Den eftermiddagen vi hade det var så bra – det var toppen att träffa studenter som pratade om utbildningen och inte bara utbildnings- och kurs- och programansvariga.

Idag får jag tidsplanerna ordentligt om jag ska få med allt jag vill/behöver göra. Heldag i skolan och sedan kl 18-19 är det föräldramöte . På skolan!!!! Min E börjar ju förskoleklass i höst och i kväll är det informationsmöte för alla föräldrar… Gode Gud – när blev han så stor liksom :O Innan detta möte har jag ju ambitionen att komma iväg till gymmet! Har träningsdag idag och har fått in så bra rutin på träningen, så det är viktigt (inte minst mentalt) att jag kommer iväg. Ibland slutar föreläsningarna något tidigare än 16 och då blir det ju inga större problem, då hinner jag, men om inte så blir det jäktigt. ;)  Då måste jag ha en plan för träningen, så jag får ut mesta möjliga på kort tid :D Den läraren vi har idag har tendens att bli lite långrandig i slutet på sina föreläsningar – som för att dryga ut tiden liksom och om så är fallet även idag så åker jag 15:45…

Nu ska jag skriva ut föreläsningsmaterialet och piffa lite innan Marie och jag cyklar iväg till Nova.

Ha en toppendag! PÖSS!

Annons

Ruttnar på sånt här!

image

image

Hej Landstinget!

Vem sköter om er ekonomi och era personalavtal? Jultomten? Barbie? Eller annan fiktiv person? Har ni funderat på att anställa en riktig person på posten? Överväg gärna det annars – kanske kunde ”oturen” i ekonomi-tankeverksamheten lätta lite för er då?

Jag är ingen expert så klart, men – tro’t eller ej – blivande sjuksköterska och jag och många av mina klasskamrater vill inget hellre än att jobba hos er för skälig lön – det verkar inte ni vilja att vi ska göra…? Jag menar, eftersom det tydligen finns större budget till att ta in hyrpersonal än till att jobba upp grundlönen för landstingsanställda…? Omsättningen på personal måste ställa till det rejält hos er också – de flesta i uthyrningsbranschen är ju ständigt på väg någon annanstans (efter 12 år som konsult har jag egen erfarenhet och verkliga belägg för det påståendet) det finns alltid någon som erbjuder bättre förmåner och högre lön någon annanstans…! Ibland blir det stället kanske till och med hos er (det märker ni på de höjda avtalspriser ni erbjuds för konsulterna från de olika företagen), men oftast någon helt annanstans och er fiktiva ekonomi- och avtalsansvarige får börja om igen… (Jag skulle gladeligen ta en fast tjänst – om jag erbjöds en, till vettiga villkor). Det förvånar mig oerhört att en så viktig aktör och arbetsgivare kommer sig för att ens fundera på kortsiktiga, ineffektiva och ohållbara lösningar för personal som ska ansvara för människor hälsa! För JA, hyrpersonal kan inte VARA annat än kortsiktigt! En kortsiktig, kostsam, provisorisk lösning torde vara det enda som anlitande av hyrpersonal är – oavsett bransch. För varje företag/organisation/arbetsgivare med sund personalpolitik och tydlig värdegrund borde tveklöst syftet, i alla lägen, vara att värna om den egna personalen och befintliga kompetensen samt att minska personalomsättningen – för att man är en så jäkla bra arbetsgivare så detta existerar och folk faktiskt vill jobba där! Ibland är det försvarbart med längre inhyrning, om det exempelvis handlar om spetskompetens som saknas i den egna personaluppsättningen eller semestervikariat och dylikt, men grund- och specialistutbildade sjuksköterskor?!

EXAKT NÄR blir det försvarbart att kostnaderna för konsulter/hyrpersonal vida överstiger den kostnad som utgör skäliga löneökningar, skäliga arbetsvillkorsförbättringar och fasta anställningar i den egna organisationen??? NÄR!?

Kortsiktiga – provisoriska – lösningar kommer aldrig kunna ersätta långsiktiga, fasta lösningar på problem! ALDRIG! Det enda som kommer hända om man låter den provisoriska lösningen övergå i en permanent variant – som i det långa loppet kommer kosta 10 ggr mer – är att allt så småningom slutar i kaos och man blir tvungen att börja om på noll. Agerar man då lika ogenomtänkt som förut och fortsätter tänka kortsiktigt börjar allt om och kommer åter sluta i kaos. Gör man om och gör rätt, så får historien kanske ett lyckligt slut, men kostade många gånger mer än om man tänkt rätt från allra första början…

(Det sista är inte på något sätt unikt för Landstinget, men just nu är det mest aktuellt för mig som blivande vårdpersonal och med anledning av artikeln ovan). Jag kan inte nog poängtera dumheten att inte vilja betala skälig lön nog för att behålla sin egen personal och sedan dessutom driva det så långt att man hamnar i kris och akut brist på vissa personalgrupper och därför tvingas anlita dyra konsultfirmor och svindyr hyrpersonal för att ersätta förlusten?!

På vissa ställen är situationen till semestern så akut att alla sjuksköterskor som ställer upp och jobbar extra erbjuds fantasisummor i ersättning (5-8 000kr extra PER arbetsPASS utanför ordinarie schema) var kommer de pengarna i från? FINNS det pengar att ta av någonstans EGENTLIGEN, men ni är bara ovilliga att betala ut dem??? Är inte tre år på högskola/universitet och ibland VUB på ytterligare ett år värt något? 25000 kr i grundlön efter tre år på universitet? 25000kr i grundlön med ansvar för människors hälsa och liv? Jag tjänade 1000-lappar mer än så som administratör utan utbildning! Bara så ni får perspektiv på ”gnället om löner”.

Till hösten är det antagningsrekord till sjuksköterskeutbildningen på Linneuniversitetet! I Oskarshamn åtminstone – där är det 56 sökande till 12 plaster! Förra året var vi 32 sökande på samma antal platser! Fler och fler väljer att utbilda sig till sjuksköterskor – skräm inte bort alla med struntlöner och fantasifulla (med betoning på fantasi) skämt till arbetsvillkor! Agera och våga sticka ut! Bli den bästa arbetsgivaren som går – alla kategorier!

Linneuniversitets Sjuksköterskeprogram är ett av de bästa i landet! Vi kommer ut om några år och då ses vi – via uthyrningsfirmorna eller i direkt anställning hos er? Bollen är er landstinget!

PS. Trainee-jobben för sjuksköterskor är en toppenbra början – spinn vidare på det! :) DS

 

Annons

Det går fort nu!

Hej i sommarvädret :D

Vad underbart väder vi haft här den senaste veckan – fantastiskt! Det rullar på som bara den i vanlig ordning. I fredags hade vi bokat en heldag på KTC och var där och övade på de moment vi kommer få utföra under den kliniska examinationen (vi vet inte vilket förrän precis innan utförandet). Vi var helt ensamma på KTC den dagen så vi kunde nyttja alla rum samtidigt – toppen ju! Precis på morgonen hade vi turen att träffa på en av de kliniska adjunkterna också som bara var inne lite tillfälligt för att fixa några papper. Vi passade naturligtvis på att prata lite med henne och fick finfina matnyttiga tips på vägen och hjälp med ett par funderingar vi haft. :)

image

Vi körde på rätt bra och hade kört igenom alla moment minst 2 ggr var när klockan var typ 12:30 så därefter kunde vi dra oss hemåt och njuta av sol och familjerna med gott samvete. :) Träningen gick dessutom jättebra och vi blev själva lite överraskade över hur väl det satt. Att vara ett par stycken som övar ihop är också bra för detaljerna – om det var något vi missade/inte tänkte på i något moment, så var det alltid en annan av oss som kom på det och korrigerade! :)

Resten av helgen har spenderats med mina kära – både vänner och familj :) I går dristade jag mig till att ta cykeln till en vän som bor en ganska bra bit bort (12,45 km enkel väg) och mini ville åka med ;) Så med 22kg Max i barnsadeln trampade jag iväg. 44 minuter tog det dit och ungen var som ett ljus hela vägen! Hade trott (och följaktligen förberett för) att jag skulle behöva stanna flera gånger på vägen med mutor för att fortsätta, men icke! Han älskade det! Beviset för det var att han INTE ville åka bil med pappan hem (J anlände lite efter oss) utan skulle prompt åka cykel hem också :D  Hemfärden gick i motvind – men ilskan över det var bra ”bränsle” .det tog bara dryga 42 minuter tillbaka ;) och mini var lika duktig hem! 2,5 mil med 22kg extravikt – bra vardagsmotion :D

Under dagen idag ska vi dra ett sväng till mormor och morfar i skogen. Vi ska testa att sätta upp vårt nya, fina tält. Vi pratde om lite ”budget”camping i år eftersom man inte direkt håvar in storkovan som student. Så får det ju bli nu under de kommande somrarna. Sedan har man ju en lön i alla fall och då blir det ju lättare. Hur som helst – min fantastiske make har fixat allt ”bakom ryggen” på oss andra <3 och köpt allt vi kan tänkas behöva för en campingvistelse med tält. Så idag ska vi testa att sätta  upp allt och visa barnen hur vi ska bo. Vi kommer stråla samman med en av mina barndomsvänner med familj från Stockholm, på Lysingsbadet i Västervik och  tälta några nätter tillsammans där I slutet av sommaren. Mysigt!!! Barnen kommer älska det!

Idag måste jag också försöka klämma in lite  plugg – behöver renskriva! MEN så lätt det är att dagarna bara ”försvinner” med mys och utevistelse när det är så härligt väder! Huvvaligen! Så idag behövs ett återtag!

Räknade efter lite och – HERREGUD – på torsdag denna vecka har vi terminens sista föreläsning! Efter den har vi gruppövning på fredag och sedan  är teorin slut! Vad ger ni mig för det liksom! Fredag nästa vecka har vi sista lärarledda övningen på KTC och får då lära oss sondsättning. Resterande tid är det självstudier på KTC och plugg till tentan som gäller för hela slanten!! 26 dagar kvar till stortentan!!! Sedan är den här terminen klar… Jag baxnar!

Nu ska jag hänge mig lite åt gastrointestinalkanalen en stund innan vi beger oss ut och upp till Laxemarskogen.

image

Ha en toppendag, PÖSS!

Annons

Lite lätt segt

Ja, alltså någon gång var det ju väntat att det skulle hända! ;) Jag kan ju rimligtvis inte tycka att ALLT är roligt HELA TIDEN! ;) Det här ämnet: gastrointestinalkanalen med matspjälkningen var rätt segt om ni frågar mig! Vi har pratat om hur mat blir bajs (typ) i två halvdagar – inget särskilt uppiggande eller någon aha-upplevelse att tala om… Ett riktigt beige ämne! Tråkigt rent av! MEN ointressant och tråkigt till trots ett icke destomindre viktigt ämne…men….tråkigt…och beige ;)

image

I morgon har vi hemmastudier och jag har också fått tid hos ortopeden för min nervsmärta i fötterna – stor risk att jag får en kortison injektion i vardera fot. På eftermiddagen ska jag medungarna och fixa pass! Vi ska nämligen ut och resa!! Efter mååååååånga, låååååånga turer fram och tillbaka har vi nu bokat en resa till Disneyland i Paris! Det ska bli sååååå kul! Ett aber jag har är dock min paniska ångest över flygresan… Har en plan för det faktiskt – vi får se vad det ger! :D

Efter att ha snackat skit hela förmiddagen och haft ytterligare föreläsning på eftermiddagen (med nya snygga inputs i LCHF-tänket) är jag nu så trött så ögonen orkar inte vara öppna!! Så penibelt ;) Ska kasta mig i säng nu tänkte jag.

Förresten kan ni lyssna på SR P4 Kalmar i morgon bitti – de var och gjorde reportage på Nova idag med några SSK-studenter (undertecknad inkluderad) där utbildningen, upplägget och det rekordhöga ansökningsantalet inför hösten diskuterades. Kanske kan ni till och med  föräras en eller annan av mina åsikter ;)

usch! Nu måste jag lägga mig! Sov gott!  Pöss!