Jessica, 40+, sjuksköterskestudent och tvåbarnsmorsa på den småländska östkusten. Tränar, käkar LCHF och försöker hänga med i livets berg-och-dal-bana. Mitt i livet, efter 15 år inom administrationen, varav 12 år som inhyrd konsult, har jag beslutat mig för att bli vuxen…eller förresten…ja, skaffa mig ett riktigt jobb i alla fall. För att göra slag i saken beslutade jag mig för att sluta jobba och sätta mig i skolbänken igen. Tre års högskolestudier väntar – jag ska bli SJUKSKÖTERSKA! Vägen dit får ni hänga med på om ni vill. Ni gör det dock på egen risk, bloggen blir min ventil i studierna, men jag älskar att diskutera och debattera alltsköns ämnen, jag har sjuk humor och framför allt är jag rabiat ordpolis! Allt jag gillar, hatar, vill dela med mig av och stör ihjäl mig på kommer upp på bloggen… Häng på!

Annons

T2 till ända och T3 igång

Hej hopp,

Oj, vad det rullar på och Åh så kul det är – so far 😉 T3 är igång och vi läser medicin för fulla muggar vi har på dessa två futtiga dagar hunnit med (förutom kursintroduktion) allmän patologi, allmän onkologi, farmakologi i ANS (autonoma nervsystemet), ateroskleros (åderförkalkning), hypertoni (högt blodtryck) och kranskärlssjukdom (hjärtinfarkt och kärlkramp) och jag suger åt mig som en svamp! 😀 Vi har haft heldagar och därmed dåligt med tid för sammanställning av anteckningar osv. Det ska jag sätta mig med lite nu, sedan måste resten fixas i morgon em (kortdag i skolan) och på fredag (kortdag i skolan) annars är det kört…Det är SÅ viktigt att inte halka efter. Tänk på det ni som börjar nya nu på utbildningen – var med helt från början och försök att inte hamna efter. Det blir tufft att komma i fatt… :) mitt tips.

Jaa, dåså! Idag ”stängde” jag officiellt Termin 2 då jag fick min hemtenta återlämnad! Och gissa vad 😉 VG!! Igen!!! Åh, vad glad jag blev! Den som var så knölig i instruktionerna! Det gick ju kanon bevisligen, inte en enda korrigerande kommentar fanns i den heller!! 😀 Så stolt!

IMG_1622

 Då kan jag börja hålla tummarna för att slutbetyget i denna kurs ser lika fint ut 😉

Jag har på omvägar (fast via säkra källor) 😉 även fått veta att jag gjort bra intryck under min praktik och även under hospitering och jag storknar snart av glädje över det också! 😉 Det känns extra extra bra i hjärtat då – att jag gjort rätt val i livet. Det räcker ju tyvärr inte bara med att jag tycker allt är kul – det är ju bra om andra tycker jag ”funkar i yrkesrollen” också ;)?

Nu ska jag lägga skrytbyxan på hyllan och kasta mig i duschen (har varit och tränat) och sedan hänga ett par timmar framför datorn tänkte jag! :)

Ha en fantastisk kväll godingar! PÖSS

Annons

Slut och snyggt!

Tjong!

Jaaa, nu är det slut hörrni! T2:s sista aktiva dag är  gjord och återstår gör endast dagens hemmaplugg och förberedelser inför T3. :)

I torsdags efter seminariet, under sista jobbpasset på ortopeden, fick jag min slutbedömning i praktiken på ortopeden och min handledare inledde med:

”Jessica. Du kommer verkligen bli en toppensyrra och någon som jag absolut kan tänka mig att jobba med” Sedan pratade vi omdömen som jag nästan blev generad av och jaaa – jag fick ett snyggt toppbetyg i alla moment! 😀 Kan ni fatta va!? Helt galet kul! 😜 Nu hoppas jag på godkänd hemtenta också så är denna kurs redo för att bockas av! Håll tummarna. :) Seminariet då? Jamen, VG blev det där också! Jag briljerade i torsdags tydligen 😉

IMG_1558

Under seminariet i torsdags hade vi (vilket inte alla visste – inte heller jag) tillfälligt inhopp av några kalmarstudenter som bor mer häråt och som gjort din praktik i Oskarshamn eller närliggande andra orter. På examinationsdagen när jag upptäckte detta kändes det jättejobbigt (för flera av oss)  – har ju varit så ”betryggande” att ha skärmen mellan oss vid alla andra seminarier 😉 Jag blev dock väldigt positivt överraskad över att få reflektera i grupp även tillsammans med några jag aldrig träffat innan! Vilken superdynamik! Jättekul! Hoppas tillfälle till detta ges fler gånger! 😀

IMG_1556

Min fredag spenderade jag helt i denna mundering! Hospiterade på operation hela dagen! Jättespännande! Fick se två artroskopier, två olika bråckoperationer och en testistorsion. Häftigt! Är extra exalterad över ortopedingreppen av förklarliga skäl men även det sista bråcket, då det utfördes som rutinoperation för de AT-läkare som var med så den undervisande Överläkare som var med informerade och ledde MIG genom hela ingreppet och förklarade varje steg, händelse och skikt etc. Jättekul!!!

Spännande annat som pågår då. Ni vet ju att jag engagerat mig mycket i landstingsdebatten och ställt mig frågor kring regler och rekommendationer kring sjuksköterskestudenter och i sjuksköterskefrågan. Hamnade i en  diskussion med vårdfacket kring mitt engagemang i slutet av förra året och frukten som det burit hittills är ett erbjudande att sitta med som”studentrepresentant” under vårdfackets möte med Landstinget för att arbeta fram utformningen av det s k Introduktionsåret (återkommer med mer info i ett eget inlägg) för nyutexaminerade sjuksköterskor!!! Jättekul och ärofyllt uppdrag! Ska prata med vår förtroendevalda här i stan om mer detaljer! Men Gud så kul!!! 😀

 Nu ska jag ta tag idagen! Lycka till ni som skriver tentor idag! Ha en fantastisk dag! PÖSS!

Annons

Jösses!

Vilket långt jullov jag tog från bloggen 😉

Hoppas ni haft det bra och har fått lite ledigt. Vi har varit lite havlånglediga under jul och nyår då vi körde 10 dagar ledigt sedan tre dagar ”vardag” följt av ytterligare 5 dagar ledigt. Värdefull tid och härligt familjemys. 😀

Nu har vardagen 2017 rullat igång på riktigt och jag kör sista veckan av min praktik på ortopeden. De har varit fantastiskt lärorikt och oerhört kul! Jag har gillat att gå i vita kläder och beblandat mig med härliga kollegor och patienter. Jag har verkligen lärt mig mycket om både mitt framtida yrke och om mig själv 😀 I morgon har vi examinationssemiarium på Nova och sedan gör jag sista passet (kväll)  på ortopeden, så slutbedömning och betygssättning även på den somatiska delen av VFUn. Spännande och kul att få feedback och konstruktiva råd och tips. :) På torsdag kör jag hospitering på operation! Urspännande! Fredag blir en dag med praktiska sysslor för T3 och genomgång av föreläsningsmaterial till måndag. Full rulle!

Erkänner att jag är lite nervös inför seminariet i morgon då även det är betygsgrundande. Håll tummarna i morgon eftermiddag säger jag bara! Tack! 😉

image

På måndag kör vi i gång med T3 så det ryker! Spännande med medicinkurs och farmakologi! Sjukt taggad! Mitt i detta har jag en loppis och en flytt att förhålla mig till också och samma dag som vi får nyckeln har vi första tentan, två dagar senare (dagen innan officiellt flyttlass går) har jag tenta nr 2  i kursen. Krock! Hoppas jag kan lösa det smidigt. Innan dess ska jag som sagt försöka sälja av lite barnkläder och barnsäker till vänner och på loppis – vi kan inte flytta med oss allt igen 😉 står på Storloppis i Blomstermåla 28 januari!

Nu ska jag läsa lite i de hemtentor jag skrivit i denna kurs och få lite mer kött på benen inför morgondagen!

Natti! Pöss!

Annons

Gott slut – Gott nytt 2017

Tiden går hörrni! Året 2016 är slut och ett nytt och fräscht 2017 tar vid. Jag kommer inte dra någon årskrönika, men känner oerhörd tacksamhet över att en närståendes cancer motats i grind, gläds bland annat enormt åt att vi fick chans att återuppleva Disneyland med våra killar, att jag fick vara med vid en av mina bästa vänners bröllop och att jag klarat mig igenom första året av tre på sjuksköterskeprogrammet. Det finns så klart en hel massa annat jag är lycklig över och hoppas på ett härligt 2017!

I kväll blir det premiär för mina killar och mig att beskåda OTs fyrverkerier i hamnen vid 17, de är liiite för små för att palla till tolvslaget så detta är ju ett fint alternativ :) Spännande att de vad de tycker om det. Vi firar in 2017 i kväll hemma hos oss med mormor, morfar och Bingolotto som traditionen bjuder :) Båda kottarna har nog som sagt gissningsvis somnat innan tolvslaget, men kan hända orkar Emil i år…han somnade på målsnöret förra året 23:00  😉 Nyårssupén i år består av tacos och en väl vald efterrätt. Vi konstlar inte utan väljer något som alla tycker om! 😀

Hoppas ni får en härlig nyårsafton och ett gott slut på 2016!

GOTT NYTT 2017!

IMG_1442

Annons

…och så var de bara…fyra…

God kväll i stugorna :)

Hoppas ni har det bra. Nu har jag landat i julen och hittat min-julmyse-gaist. Jag har omedvetet har haft en distans till allt innan pga skolan… Nu är jag redo för studieuppehåll ett tag och lilla familjen har 10 dagar i sträck ledigt tillsammans, sedan har jag satt in tre pluggdagar, för att förbereda mig inför reflektionsseminariet och preppa för T3, som kickar igång direkt veckan efter sista praktiken…inget ledig emellan alltså…Sedan är vi lediga tillsammans fem dagar igen innan vardagen tar vid 😀

Nu har jag (hittills) gjort sammanlagt 5 veckor VFU, två hemtentor under den tiden och reflekterat och genomarbetat mina upplevelser under praktiken. Det är verkligen roligt och jag är helt fascinerad av vad jag ändå lärt mig i utbildningen hittills! Två terminer är inte ens halvvägs – jag vet – men de kunskaper jag tillskansat mig upp till dags dato är banne mig inte kattskit 😉 Jag förstår och kan relatera till ”sjukvårds-vokabulär”, känner igen mig i anatomin och är betrodd att självständigt utföra flera av momenten vi ska klara av. Det känns helt absurt ;D

image

I går tog jag min lunchtimme och en dryg halvtimme utöver det till att shoppa klart alla julklappar innan praktiken och lyckades hitta allt utom en liten grej. Jobbade kväll och i går fick jag vara med vid en blodtransfusion och också självständigt (under övervakning/handledning förstås) dela läkemedel och hjälpa till med smärtskattning enligt VAS-skalan, avlägsna PVK:er och sedan dokumentera och signera allt jag utfört (utom läkemedlen förstås – det gjorde SSK) :) Jättekul!

Idag har jag hospiterat på labb under förmiddagen och på röntgen under eftermiddagen. Superintressant att se flera delar i kedjan och jag imponeras grymt av den medicinska tekniken som finns att tillgå! 😀 Även på dessa ställen kunde jag – på riktigt – hänga med och lista ut  vilka prover som skulle resultera i vad och kopplingen i rörelseapparaten, invärtesorgan och förstått de sjuka delarna på bilderna etc. Sjukt kul ju!

I dag fick vi dystra besked i klassen – fast superkul för vissa 😀 Några i vår redan så reducerade lilla klass (7 st kvar) har sökt om utbildningen på annat ort och – superkul för dem ju så klart  – kommit in. :) Följden blir dock att vi går in i T3 med bara 4 studenter kvar… En av dem går ”bara” till Kalmar, så hon kommer ju ha föreläsningar etc med oss, fast som Kalmarstudent istället, men de andra flyttar iväg… Det är så ledsamt när folk försvinner. :/ Nu får vi svetsa samman oss ordentligt, vi som är kvar och försöka hålla ihop vår lilla grupp!! :)

Ikväll har jag hunnit med sinnessjukt mycket! Vi slutade kl14, så fick ett par timmar extra i eftermiddag. Hämtade barnen tidigt och drog hem och bakade himmelsk goda lussebullar! :) Vi har slagit in nära nog alla julklappar (ett par kvar till barnen) och så har jag bakat mjöl- och sockerfritt (fast med russin) gudagott vörtbröd till mig! Nu har jag tagit kväll och tar ett varmt bad och kör sedan säsongsavslutningen av Syrror på play innan sänggång!

I morgon ska jag baka sesamknäcke med brödkryddor, fixa en chokladdessert/tryffel och griljera skinkan, sedan är vi good to go! 😀 Structure got me here 😉

Nu loggar jag ut! Ha en fin kväll! Pöss

annons