Mammabloggen där allt ryms, stort som smått! En mångbarnsmamma (sju barn i familjen) med starka åsikter och egen vilja. En stark önskan om många barn. Skriver om vardagen, barn, träning, hälsa, mina åsikter kring allt och delar med mig av recept! Öppen för roliga samarbeten! För kontakt: [email protected]

Nysytt och tandläkarbesök

10968362_10200290254374321_5811509157262579380_n

Dagens glädjeämne är Isabella med sina nysydda kläder (som vart klara inatt) – ett par leggings med rosettmuddar och en matchande (som jag tycker matchar bra iallafall) vattenballongsklänning. Super! Liiite mer rynk på rosettmuddarna nästa gång bara, så blir det bra.

Jag själv åkte till tandläkaren imorse… igen!
I måndags vart det ett akutbesök – icke uppskattat sådant. Fyra smärtsamma bedövningar senare orkade jag inte bry mig mer utan bet ihop… hon gjorde vad hon skulle och det kändes vill jag lova. Ändå var det bara en sån där påbörjan till stegvis exkavering som utfördes. Alltså de borrar upp, rengör och fyller med fyllnadsmaterial. Med fy för den lede vad ont det gjorde – och resten av dagen spenderades med grym tandvärk. Jag kunde knappt gapa, än mindre äta!
Hon glömde blyförklädet när tanden skulle röntgas så det fick jag påminna om trots att bebismagen liksom syns ganska bra och trots att jag påtalat både i telefon och på plats att jag var gravid…Hon pratade om rotbehandling och att man skulle göra detta snarast möjligt, trots graviditet… Ja jag kände ingen vidare tillit till denna kvinna alls faktiskt. Besöket tog dessutom drygt en timme – och kostade mig 1114 kr!

Jag har två tänder som är ganska taskigt åtgångna, och den andra tanden skulle fixas idag… Tiden hade jag bokad sen tidigare, och det var hos min vanliga tandläkare. Han är bra, det vet jag.
Jag var några minuter sen… kom in 8.56. Kl 9.16, dvs 20 minuter senare, satt jag återigen i bilen! Snabba ryck där kan jag lova. På den tiden hade jag kommit in, hängt av mig jackan, fått bedövning (EN bedövning, som tog direkt och fullständigt), röntgat tanden och fått samma behandling som i måndags.
Men med en tandläkare som vet vad han gör, som utan att tveka hämtade blyförklädet innan röntgen och som lugnt och sansat talar om vad han pysslar med i truten… (han var nog dessutom väldigt glad för att jag nu, si sådär 10 år senare, tagit ut min piercing i tungan haha!).

Frågade honom angående det här med rotbehandlingar, då risken finns att jag kommer behöva rotbehandla båda dessa tänder. Och nej, det undviker man gärna då patienten är gravid… Kommer vi till ett skede där dagens (eller måndgens) behandling inte räcker utan att jag får fortsatt smärta – då bör man överväga att göra en rotbehandling under pågående graviditet iallafall… Men att ta i beaktning, som han sa, är att smärtstillande och antibiotika aldrig är bra under graviditet.

Så om allt nu går som planerat så kommer jag åter i juni och rotbehandlar, eller vad han nu vill göra. Såvida det är HAN som gör det så får han göra vad tusan han vill – för han kan sin sak… till skillnad från vissa andra!

4 reaktioner på ”Nysytt och tandläkarbesök

  1. Hej, jag ska till tandläkaren snart för att se vad man kan göra med mina trasiga tänder (har två ordentliga hål), det jobbiga är att jag har fruktansvärd tandläkarskräck & är gravid i vecka 19. Du verkar ha koll! Vad behöver jag säga om dom inte vet risker & vad är risktagande att göra? När jag bokade visste receptionisten INGENTING, frågade om andra bedövningar än spruta & hon visste inte någon alls. Stört!! 🙁 Livrädd!! Med vänlig hälsning, Julia
    Maila gärna

    1. Hej. Att bedöva osv är ingen fara… och visst kan man rotbehandla också – men enligt min tandläkare så brukar man vilja undvika detta sålänge man är gravid. Hellre att man då gör en stegvis exkavering och lägger i en sorts lagning så länge som håller ett par månader, tills bebisen är ute och man då kan göra en rotbehandling. Är det så illa att du ändå får knapra smärtstillande och ev. antibiotika så är det istället läge för en rotbehandling, graviditeten till trots. Röntgen är heller ingen fara, se till att du får blyförklädet på dig bra så är det ingen fara <3 Lycka till!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *