Idag serverades älgpaj här hemma, något som vart riktigt populärt. Faktiskt så populärt så fatet var i stort sett rent efter middagen. Konstigt? Nej, inte direkt. Det var gott – riktigt gott, och något vi äter snart igen. Kanske dock med grönsallad till, men idag fanns inte orken att dra till affären för lite isbergssallad 😉
Pajdeg:
125g margarin/smör
2 msk vatten
3 dl vetemjöl
Fyllning:
Ca 600g älgkött
250g champinjoner
2 gula lökar
1 köttbuljongtärning
1 tsk svartpeppar
1 tsk flingsalt (jag tog maldon, med salt/peppar)
1 tsk timjan
1 dl fryst persilja
5 dl vatten
2 msk viltfond
2-3 msk arrowrot (kan ersättas med vetemjöl)
1 ägg
Arbeta ihop pajdegens tre ingredienser till en deg och låt vila i kylen ca en halvtimme.
Skär köttet i mindre bitar, mina var kanske 1*1 cm. Fräs i matfett. Lägg i skivade champinjoner och hackad lök och låt allt brynas tillsammans. Krydda med salt, peppar och timjan.
Lägg i köttbuljongtärningen och viltfond. Tillsätt vatten och låt småputtra ca 20 minuter. Red av med arrowrot utblandat med lite vatten till önskad konsistens (gärna då lite krämig). Lägg fyllningen i en pajform.
Kavla ut pajdegen till ett lock. Lägg locket ovanpå fyllning och tryck ner kanterna längs formen. Gör några hål i skalet och pensla med uppvispat ägg.
Grädda i nedra delen av ugnen ca 20 minuter, 225grader.
Serveras till en god sallad eller vad du önskar. Jag som är tokig i oliver och fefferoni tyckte att det sistnämnda passade kanonbra ♥