Jag heter Emma Philipsson och jag är en feministisk, kristen småbarnsmamma, poddare och doula som svär lite för mycket och tycker att det är skittråkigt att vara gravid. I mars 2015 startade jag Förlossningspodden för att jag tyckte att det saknades ett samtal om födande och om oss som blir föräldrar. I varje podd pratar jag med en inbjuden gäst om ett tema kring födande. Podden spelas in i min jobbstuga (utanför vårt hopplösa hus som aldrig blir färdigrenoverat) i Haninges skogar. I det hopplösa huset bor jag tillsammans med min fru, vår son och vår hund. Nu är jag gravid igen och väntar vårt andra barn i februari. Välkommen till min blogg!

Annons

Skriv under nu!!

När jag skrev under den här listan för någon minut sedan så hade 192 pers skrivit under. DET DUGER INTE. Läs och och skriv under du också! Det är busenkelt och inte krångligt på något sätt. Och dela sen listan så att nätet glöder! ❤️

”Sveriges Kvinnolobby, Barnmorskeförbundet, Födelsehuset, Födelsevrålet och Kvinnliga Läkares Förening kräver bättre arbetsvillkor för barnmorskor och akuta åtgärder för att säkra kvinnors trygghet och hälsa i samband med förlossning. Kraven kommer att överlämnas till sjukvårdsminister Annika Strandhäll. Skriv under du också!’ 

Annons

Den ENORMA studsmattan

Jag har alltid hävdat att jag aldrig kommer köpa en studsmatta.
De är fula, ska sättas ihop, plockas isär och förvaras någonstans samt kostar massor.
Hur mycket ”massor” är hade jag dessutom underskattat.
Men som med det mesta när det gäller barn och föräldraskap – allt behöver omprövas. Tusen gånger.
Och om min unge älskar att studsa betyder det lycka för oss båda (pga fysiskt trötta och glada barn är varje förälders dröm.)

Iallafall, vi valde modell enligt tester (sen jag gifte mig har jag blivit en sån som alltid googlar recensioner) men min kära fru sa att den storlek jag valt var ”jätteliten”.
Det skulle ”knappt” få plats två barn på den, så liten var den. Faktum var att det nästan var onödigt att köpa en om man valde en så liten som jag valt.
Hon argumenterade för en som var ”lite” större och eftersom att den bara var marginellt mycket dyrare gick jag med på det.

Spola fram till idag då det levererades ett ENORMT paket med en lastbil.
I det ENORMA paketet fanns tusen ENORMA delar till vad som närmast kan beskrivas som ett studsmatta liknande den som fanns på Cirkus Scott när jag var barn.

IMG_0614

Vi skulle förvisso ta bort indelningen av vår tomt som är kvar sen våra hundar levde. Men idag var vi tvungna att göra slag i saken för att denna ENORMA sak ska få plats. Och inte för att sätta obehaglig press på fru eller barn, men jävlar vad jag förväntar mig att det hoppas i den där ENORMA saken i sommar…

(På onsdag sänds avsnittet med min andra förlossning! Spännande, roligt och lite pirrigt på samma gång)

Annons

Förstagångsmagi, lugn & hemförlossning

Här kommer informationen om planerad hemfödsel som vi nämnde i veckans avsnitt.

Men först bara några av Moa Karlbergs helt fantastiska bilder från Klaras första födsel. (Moa har även tillsammans med tre andra fotografer sajten www.forlossningsfoto.se)

bildKlara

bildKlara1

bildKlara2

Föda hemma i Stockholm – så här gör du

1. Om du inte skrivit in dig i mödravården ännu kan du välja en MVC som är van vid hemförlossningar. I skrivande stund är det bara Allvis Familjehälsa på Södermalm som erbjuder landstingsfinansierad mödravård och hemförlossning. Är det långt att åka till Allvis kan du gå på vanlig mödravård. De flesta barnmorskor inom mödravården i länet bör vara informerade om vad som gäller vid hemförlossning, och om de inte vet kan du be dem ta reda på mer eller fråga sina kollegor.

I centrala Stockholm finns även ett privat alternativ för mödravård inriktad på hemförlossning – läs mer på Barnmorska.se. Sedan 2011 är denna inte längre landstingsfinansierad så du betalar för varje besök.

2. Hitta en barnmorska för din hemförlossning. I Stockholmsområdet finns cirka 10 erfarna barnmorskor som erbjuder hemförlossningar. De har kontakt med varandra och kan föreslå en barnmorska som bor i närheten av dig.

Hur hittar du då en barnmorska?

Fråga den barnmorska som du går på mödravård hos om hen har möjlighet att vara din barnmorska vid hemförlossning
Ett bra sätt att träffa barnmorskor som erbjuder hemförlossning och ställa frågor är att gå på informationsträffar om att föda hemma på Allvis, för närvarande en gång i månaden. Se information i deras kalender. Du kan också ringa Allvis och fråga om kontaktuppgifter till barnmorskor nära dig.
På Egen Barnmorska finns kontaktuppgifter till flera barnmorskor i olika delar av Stockholm.
Marietta på Barnmorska.se erbjuder hemförlossningar.
Födelsehuset är en organisation med något rörig hemsida men där går att hitta en lista över barnmorskor i Stockholm, och kontaktpersoner du kan ringa och fråga.
Flera av organisationerna ovan har Facebooksidor som kan vara mer aktuella än deras hemsidor, så leta gärna där! En Facebook-sökning på ”Föda Hemma” kommer också ta dig till aktuella grupper, informationssidor och artiklar om hemförlossning i allmänhet.

Du kan ta kontakt med en primär barnmorska, som i sin tur föreslår en sekundär barnmorska. Det ska nämligen vara två barnmorskor med på förlossningen. Barnmorskorna brukar vilja träffa dig och din partner i god tid innan förlossningen, och även göra hembesök. Antagligen vill du också bekanta dig med barnmorskorna och se till att personkemin stämmer.

Om dina barnmorskor skulle vara upptagna på annat håll när det är dags för dig att föda kan de använda sitt kontaktnät för att ringa in en annan barnmorska.

3. Ta reda på om din förlossning kan bekostas av Stockholms läns landsting. I Stockholm genomförs ca 50 landstingsfinansierade förlossningar per år. Kraven är listade nedan och tagna från 1177 Stockholm. Det står inget om tvillingfödsel i listan men det förutsätts att det bara är ett barn du väntar! Det förutsätts också att du bor i Stockholms län.

För att barnmorskorna ska få ersättning krävs att:
den gravida kvinnan är omföderska
tidigare förlossningar har varit normala och kvinnan inte har förlösts med kejsarsnitt
nuvarande graviditet har varit normal
det inte finns några medicinska riskfaktorer som kan påverka förlossningen, till exempel avvikande fostertillväxt eller att kvinnan har diabetes eller högt blodtryck
kvinnan har diskuterat risksituationen med en förlossningsläkare efter graviditetsvecka 35
kontrollen i graviditetsvecka 36 är normal
två barnmorskor är med vid förlossningen
transport till närmaste förlossningsklinik kan ske inom 40 minuter
en barnläkare kontrollerar barnet senast två dagar efter förlossningen

Uppfyller du inte kraven och behöver bekosta förlossningen själv så är kostnaden upp till barnmorskorna – vanligtvis runt 20 000 kronor för omföderska och mer för en förstföderska.

4. För att få förlossningen bekostad enligt ovan, se till att din mödravård ordnar en remiss till en förlossningsläkare i vecka 35. Remissen går till en läkare som har erfarenhet av att ge bedömning för hemförlossning. Läkaren ger dig information om vad som gäller vid hemförlossning och både du och läkaren skriver på ett intyg att du tagit emot informationen.

Läkaren bör kunna ge dig rätt adress dit du skickar:
intyget ni båda skrivit under
en journalanteckning som läkaren gör
utdrag ur din journal som du kan få av din barnmorska på MVC

Om du skulle behöva ta sprutor för att förhindra Rh-immunisering kan även läkaren skriva ut recept på den spruta du ska ta inom 72 timmar efter förlossningen (den spruta du får under själva graviditeten tas, som vanligt, på sjukhus). Din förlossningsbarnmorska kan ge sprutan efter förlossningen, men en läkare behöver alltså skriva receptet och du behöver hämta ut det (och förvara i kylskåp tills det är dags!).

5. Förbered hemmet! Det är till exempel bra med någon sorts madrasskydd, handdukar, förlossningsbindor. Fråga din hemförlossningsbarnmorska, eller läs mer här.

skrivet av Klara, februari 2016

Annons

Working mum

Jag sa insiktsfullt till någon nyligen att det kommer att bli svårare och svårare att jobba ju äldre Didrik blir (läs – ju mindre han sover på dagarna).

Well, vi är där nu och krångligare lär det bli.
Han fyllde fyra månader i söndags, jag har lite småångest över att de första fyra månaderna är över (saker jag ALDRIG skulle tagit i min mun med barn nummer ett… Då började jag se ljuset vid fyra fem månader!)

Imorgon ska ett avsnitt av Förlossningspodden ut. Ett efterlängtat avsnitt.
HUR det ska bli färdigt har jag ingen aning om dock.
Dessutom är jag så förkyld att det låter som om jag rökt, festat och supit hårt ett par decennier. Alternativt har barn på förskolan..

IMG_0305

(Kreativt sätt att hotta upp babygym)

Annons

Barbro Lindgren i mitt hjärta (och på Junibacken)

Det är sällan inbjudningar till olika event intresserar mig men för ett tag sen fick jag en inbjudan till Junibacken och deras nya Barbro Lindgren-utställning.
Jag ÄLSKAR Barbro Lindgren. Dagen jag upptäckte Loranga Mazarin och Dartanjang som ljudbok på biblan håller jag fortfarande som en livsomvälvande dag i min barndom.
För att inte tala om ”Jättehemligt” och ”Världshemligt” som var mina go to-böcker år efter år.

IMG_0091 IMG_0090

Nu fick jag strosa runt i det röda köket, kolla ner på poolen/garaget, öppna dörren till tigrarna och lyssna på både jazzig och fin musik (med Barbros texter dvs jag började gråta…)

IMG_0138

IMG_0085

Stora barnet (vi åkte ensamma bara han och jag!) var mest road av musiken och sen av pjäsen (som fick alla vuxna att skruva på sig pga perfekt beskrivning av vuxenbeteende!)

IMG_0120

Om ni får möjlighet – åk dit! Jag tänker åka dit en gång till. (Jag tror sommarutställningen började 22 juni?)

 

annons