Hej, alla ni fantastiska föräldrar därute! Lotte Søs Farran-Lee och Henriette Bagge Waskiel är det nya teamet bakom Den Underbara Babyn bloggen här baserad på de tio mentala utvecklingssprången från Växa och upptäcka världen. Vi gläder oss mycket åt att skriva bloggen och hoppas att ni är beredda att ta emot informationen, som är baserad och stödjer sig på samma kunskap, på ett nytt och lite annorlunda vis. Vi har tänkt oss att krypa helt under huden på Växa och upptäcka världen. Faktiskt så långt in att det vi gärna vill berätta för er helt enkelt kommer till uttryck i babyspråk. Inte så mycket joller och småskrik dock … närmare bestämt en lite vuxenanpassad tolkning av barnets upplevelser i samband med de mentala utvecklingssprången. Det blir förhoppningsvis med ett leende på läpparna som du kommer att upptäcka varför det är så viktigt att förstå vad som försiggår i ditt barns hjärna. Genom att förstå de magiska ”tigersprången” kan du njuta av din föräldraroll ännu mer. Det skänker stort lugn och styrka att begripa att det ibland helt enkelt är den biologiska mentala utvecklingen som spelar dig ett spratt. Hoppas du kommer att använda detta. Du kan läsa mer på vaxaochupptackavärlden.se och Facebook. De bästa hälsningar Lotte & Henriette

Jag är så söt, så söt, så söt

GladBaby

Jag är så söt, så söt, så söt

Jag bara ligger här och har det så skönt, och bara njuter. Mamma och pappa har hittat den coolaste saken som hänger över mig där jag ligger. Den är så fin med massor av nallar i olika former och färger och jag vill bara titta på dom. Men jag blir lite frustrerad för jag kan inte nå dom, men det har mamma och pappa förstått som tur är. Så när jag är trött på den där saken som hänger ovanför mig (tror mamma och pappa kallar det för mobil) så ger de mig bara en skallra eller något annat istället. Då blir jag nöjd. Jag vill ju gärna hålla i något när de byter blöja på mig till exempel…

En sak är säker, det är inte helt lätt för mig som barn att gå igenom dessa utvecklingssprång. Men jag ser att det inte är så lätt för mamma och pappa heller, det går ju så snabbt för mig, fast det är ju bra. Vi har lite party varje gång jag går över ett utvecklingssprång. Jag ääälskar till exempel musik, jag är en liten musikbebis till mamma och pappas förtjusning.

Här om dagen satte mamma på Niko og Jay’s låt ”Laekker” (hon är från något land bredvid Sverige som heter Norge och hon gillar de artisterna) och så svängde hon runt mig och vi dansade tillsammans i vardagsrummet. Det var riktigt coolt! När vi varit på öppna förskolan eller hemma hos mamma och pappas vänner där jag har en liten kompis i samma ålder som mig har jag märkt att alla andra i min ålder verkar ha samma intresse för musik och dans som jag har. Det är så intressant att få känna hur kroppen fungerar i takt till musiken och veva med armarna upp och ner, dessutom verkar mamma och pappa tycka att det är hysteriskt roligt, antingen för att jag är så söt eller för att jag ser tokig ut, jag vet inte.

För tja… Att jag är gullig har jag förstått. Alltid när jag är ute med mamma och pappa säger folk som kommer fram ”ååh, vad gullig” och ”åh, vilken liten sötnos” och det är klart jag suger i mig alla komplimanger jag får! Ser att mamma och pappa också blir stolta när folk säger så.

Ha det så mysigt nu, vi hörs senare igen!
Den underbara babyn

Språng 6

Efter vart och ett av de 10 utvecklingsstegen som sker i vecka 5, 8, 12, 19, 26, 37, 46, 55, 64 och 75 är humöret på topp igen. Ditt barn växer och börjar utforska alla de nya förmågor som kommer med tiden.

Alla barn är unika små varelser som gör egna val. Så följ ditt barn och observera vad just det gillar och är nyfiken på, då får du möjlighet att lära känna barnets personlighet tidigt.

 

Växa och upptäcka världen

Du kan läsa mer om de 10 mentala utvecklingssprången, också kallade Tigersprång, i boken ”Växa och upptäcka världen”. Boken är skriven av forskarparet fil.dr. Frans X Plooij och fil.dr. Hetty vad de Rijt och är baserad på över 35 års forskning om samspelet mellan föräldrar och barn.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *