Hej, alla ni fantastiska föräldrar därute! Lotte Søs Farran-Lee och Henriette Bagge Waskiel är det nya teamet bakom Den Underbara Babyn bloggen här baserad på de tio mentala utvecklingssprången från Växa och upptäcka världen. Vi gläder oss mycket åt att skriva bloggen och hoppas att ni är beredda att ta emot informationen, som är baserad och stödjer sig på samma kunskap, på ett nytt och lite annorlunda vis. Vi har tänkt oss att krypa helt under huden på Växa och upptäcka världen. Faktiskt så långt in att det vi gärna vill berätta för er helt enkelt kommer till uttryck i babyspråk. Inte så mycket joller och småskrik dock … närmare bestämt en lite vuxenanpassad tolkning av barnets upplevelser i samband med de mentala utvecklingssprången. Det blir förhoppningsvis med ett leende på läpparna som du kommer att upptäcka varför det är så viktigt att förstå vad som försiggår i ditt barns hjärna. Genom att förstå de magiska ”tigersprången” kan du njuta av din föräldraroll ännu mer. Det skänker stort lugn och styrka att begripa att det ibland helt enkelt är den biologiska mentala utvecklingen som spelar dig ett spratt. Hoppas du kommer att använda detta. Du kan läsa mer på vaxaochupptackavärlden.se och Facebook. De bästa hälsningar Lotte & Henriette

Min mammas bröst är de bästa!

shutterstock_193029134

Min mammas bröst är de bästa!

Ja, det är inte för att skryta jag säger det, men min mammas bröst är de mjukaste och bästa i hela världen. Jag vet att alla mina andra vänner i föräldragruppen säger samma sak, till och med de bebisar som använder flaskan. Men jag säger dig detta: jag tror att min mamma är bäst! Jag vet att pappa tycker likadant, även om det är jag som har paxat dom den mesta av mammas tid nu.

Du kan inte föreställa dig hur mycket jag älskar att känna att de kommer närmare och närmare mig och känna doften av mamma och känna hennes värme. När jag sen börjar suga kommer den goda mjölken och rinner ner i min mage och då blir jag så lugn, så lugn. Mamma lärde sig verkligen snabbt att jag kunde gå från att vara ledsen och skrika till att vara helt tyst på nolltid när jag får mjölken.

Jag har gått igenom en lite jobbig period nu, du vet, jag skrek massor och kände mig aldrig riktigt nöjd. Det var konstigt, för när jag mår som bäst är jag ju en riktig liten solstråle, men nu mår jag bättre faktiskt, allt känns bra igen så det är skönt både för mig och för mamma och pappa!

Jag har lärt mig mycket den senaste tiden, jag har förstått att om jag smaskar med läpparna förstår mamma att jag är hungrig, och om jag skjuter bort bröstet från mig så förstår mamma att jag är mätt. Det är jättebekvämt att slippa skrika när jag vill visa något! Och vet du en annan sak? Ibland går det lite snett när jag drar bort huvudet, för ibland fortsätter mjölken sippra ut även om jag slutar suga och då har jag fått mjölk i ansiktet! Fast det brukar inte göra någonting, för de är ju så bra på mycket annat de där brösten. Jag tror inte det finns några bättre kuddar att sova på och att få vara nära min mamma är bäst av allt!

Från Den Underbara babyn: 

Språng 4 – Vecka 19 ”En värld av händelser”

Nästa utvecklingssprång kännetecknas av en värld av olika ”händelser”. Innan ditt barn klev in i detta språng var han bara kunna uppfatta en smidig övergång i taget. Nu kan bebisen helt jämn både se, höra, lukta, smaka, känna och även producera en kort serie av ”mjuk övergång”, ”mönster” eller ”förnimmelser”. Bebisen kan till exempel förstå att en boll studsar, eller en hand vinkar om man rör på den eller gripa tag i något med handen.

Växa och upptäcka världen

Du kan läsa om de 10 förutsägbara mentala utvecklingssprången, också kallade Tigersprång, i boken ”Växa och upptäcka världen”. Boken är skriven av forskarparet fil.dr. Frans X Plooij och fil.dr. Hetty vad de Rijt och är baserad på över 35 års forskning om samspelet mellan föräldrar och barn.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *