VISA ARKIV & KATEGORIER   |   SÖK

Födelsedagshelg

…eller vikten av att stänga dörrar om man har sådana.

Så var det då dags för höstens mastodonthelg! På denna gård fyller tre personer
år, tre dagar i rad. Det börjar med Nils den trettonde, jag den fjortonde och sist svärfar den femtonde.

Mitt i allt detta har det ännu inte lugnat av på gården, så jag har hämtat sädlass emellanåt och egentligen skulle jag strängat halm på fredagen, men man hinner inte allt. Husse fick desto mer att göra, han hann inte äta middag igår ens. Tack, fina kusinfamiljen som var här och skötte fideikommisset under fodringsdags både morgon och eftermiddag! De vet att Halsäng inte är något vilohem, men de kommer och hälsar på i alla fall 😉

På lördag förmiddag anlände mormor och morfar, sedan kom som sagt kusinen med familj, fem st, och på kvällen kom Johans bror och syster med sina familjer. Nils fick bland annat elmotor till sitt lego, ett sammetsschabrak till Clea, en hästtavla att måla, en CD och en låda Toffi-Fee. Han var mycket nöjd! Jag gjorde en variant på Claes råkostsmörgåstårta, det var längesedan, den blev riktigt bra.

Foto: Claes smörgåstårta

 

Vid  kalaset i augusti beställde Anton en John Deere-tårta av kusinbarnet så Nils hade redan en idé om att hon skulle göra tårta åt honom också. Det gjorde hon. En vansinnigt god, stor Volvo BM-tårta beställde Nils, och det fick han verkligen. Det krävdes fyra stora runda tårtkartongunderlägg och botten av en brödkartong, för att kunna flytta den. När alla hade fikat på den två gånger, var fortfarande bakdäcket kvar, stort som en liten vanlig tårta.

Foto: Traktortårtan

 

På söndagen tog vi en härligt regnig tur med ponnyn och plockade kastanjer. Minsta kusinbarnet behövde ju få med lite pysselmaterial hem!

Det var det där med grindar och dörrar också. Jo, jag har i alla tider gjort affirmationer om hur bra det är att stänga en grind, åtminstone om den var stängd innan man passerade. Själv är jag så redig och ofelbar (?) att jag tänker så…nästan alltid. Detta har jag berättat om, åtminstone efter varje gång djur smitit ut för att traktormannen eller hans vänner ”ska bara” och sedan åka ut genom grinden igen. Detsamma gäller dörrar, toalock och andra gångjärnsförsedda prylar. Jag menar, skulle det inte vara menat att stänga, så skulle ingen mödat sig med att montera den möjligheten.
Annars kan man ju för all del haka av dörren, så ingen kan gå igenom den …

Eftersom vi hade körövning på eftermiddagen, och är feta nog som vi är i Halsäng, tänkte jag bjuda på bakdäcket efter sången. Jag tog för säkerhets skull med en kardemummasockerkaka också, man vet ju inte hur många som kommer. Jag och alla barn for till Brismene, den glade hunden Abbe kommer skuttande och välkomnar som vanligt. Anton knäpper loss småbarnen medan jag tar ut tårtan ur bagaget.

”Elon har fastnat med foten, du får fixa det!” säger Anton, så jag ställer tillbaka
tårtan och tar loss Elon. Det tar cirka en halv minut. På den halva minuten hann Abbe äta upp inte riktigt halva tårtan. 😀

Således är inte heller jag felfri, om nu någon fått för sig det …
Mina körvänner sjöng mycket vackert ”Ja må hon leva!” efter körövningen, varpå vi fikade på Malins kaffe, kardemummakaka och det som blev kvar när jag skurit av det hundätna.

”Det som var kvar, var gott i alla fall!” var det någon som konstaterade …

I rationalitetens tecken hissades flaggan i förrgår, och får komma ner ikväll,

”Nôken nôtta sa de la va å kalasa i dara tre” som svärfar sa!

 

 

Recept till 2 st. Claes-tårtor

2 påsar               Polarkaka (blir 3 lagerstårtor)

4-5 dl                  creme fraiche rörs ihop med

2 dl                      majonnäs och

1 dl                       chilisås, minst

Salt och peppar öses i efter önskemål.

3 paket                 rökt skinka (smörgåspålägg) hackas och rörs i.

3-4                        morötter och

1-2                         vitlökar och

En klyfta              vitkål rivs/hackas fint och blandas i.

Garnering:

Snygga, runda skinkor och ost rullas, tomathalvor, fetaost, rosmarin
och oliver t.ex. läggs på.


Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

För att få de senaste uppdateringarna