En till Allt för föräldrar webbplats

Tips för barnvakter

Att vara barnvakt kan vara väldigt roligt och givande, eller till och med vara en inkomstkälla, särskilt för den som inte har egna barn. Det är dock svårare att veta hur och vad man ska göra som barnvakt i så fall. I allmänhet så är det bra att fråga föräldrarna om barnens vanor, rutiner, vad de tycker om, vad de inte tycker om och så vidare. Fråga även vilka aktiviteter som är ok, till exempel om barnet får vara med och laga mat. Som barnvakt är det bra att vara flexibel och lösningsorienterad, eftersom planer och humör kan vända och ändras snabbt.

Spela spel

Alla förutom de allra minsta barnen älskar att spela spel, så länge det inte är för komplicerat eller tar för lång tid. Du som vuxen föredrar kanske roulettegeeks.se, medan barnen vill spela fia med knuff. Det är helt ok, men medan du är barnvakt få du hålla dig till barnvänliga spel. Det kan vara bra att ta med något eller några enklare spel, men det gäller som sagt att det är lämpligt för åldern. Uno brukar vara populärt och tar inte upp mycket plats i väskan, men även en vanlig kortlek för att spela finns i sjön, eller kanske en form av Memory, går alldeles utmärkt. Fyra i rad är en annan klassiker. Det är ok att låta barnen vinna ibland.

Pyssla och var kreativ

En av de simplaste sysselsättningarna som får barnen att sitta stilla ett tag är att pyssla och vara kreativa. En ask med kritor och lite ritpapper kan underhålla länge, särskilt om du också är med och ritar. Det spelar ingen roll om du är helt befriad från konstnärlig talang, det är kul ändå! De flesta har inte mycket pysselmaterial hemma, så det kan vara väldigt poppis om du tar med lite piprensare, flirtkulor och annat skoj. Sedan kan man hitta på hur mycket som helst med dem.

Avslutningsvis

Kom ihåg att du också får vara med och bestämma, samt sätta dina villkor. Allt behöver inte vara helt upp till familjen du sitter barnvakt för. Det gäller bara att vara ärlig, tydlig och tidig, det vill säga att du säger till innan det blir något problem. Säg åt familjen att vara lika rak och tydlig med dig, så slipper ni konflikter i framtiden. Om allt ska vara städat och på sin plats så måste du veta det – och tvärtom. Lycka till med barnvaktandet!

Tips kring barnens sömn

Har du svårt att få barnen att sova i rätt tid eller tillräckligt länge? Undrar du hur länge barnen bör sova? Är det för mycket eller för lite? Är ni osams om hur eller var barnen ska sova? Det är vanligt att ha skilda åsikter mellan föräldrar om barnens vanor i allmänhet, från vad de ska äta till vilka kläder de ska ha på sig. Här kommer vi att gå igenom lite tips och råd kring just sömnen.

När barnen är väldigt små är det svårt att kontrollera och det är snarare du som får anpassa dig efter barnets vanor. När barnet väl sover är du kanske själv för trött för att se på din favoritserie eller spela lite på Paf, men om barnet är lite äldre kan du faktiskt förbättra rutinen och frigöra lite fritid för dig själv. När barnet får lugn och ro får du också det! I största allmänhet vill pappor ofta att barnen ska lära sig att sova på egen hand i sin egen säng så snart som möjligt, medan mammor ofta vill ha barnen nära sig (och detta särskilt om barnen är väldigt små eller vaknar mitt i natten).

Det är viktigt att alla familjemedlemmar får en chans att sova ut, inklusive båda föräldrarna. Det tar tid att lära sig att tolka signalerna, skriken och beteenden från barnen. Det kan ta ännu längre tid att lära sig att göra något åt det. Att ha en bra och effektiv rutin för att natta barnen är det viktigaste, eftersom det blir som en ritual som leder till sömn för barnet. Många barn vill helt enkelt inte sova och särskilt inte ensamma, efter att mamma och pappa redan har somnat.

De vill att du ska läsa en till bok, de vill gå och kissa, de vill ha ett glas vatten, de vill att du byter deras gosedjur och så vidare. Allt för att fördröja den trots allt oundvikliga sömnen. Detta är en form av ångest och orolighet, som gör att det är svårt att somna och ännu svårare att somna om när man vaknar mitt i natten.

För att skapa en effektiv nattningsrutin gäller att alltid göra den på samma sätt, eftersom repetitionen ger trygghet. Börja varva ner tidigt, innan själva nattningen. Dämpa belysningen, sänk ljudet på TV:n och så vidare. Fokusera inte för mycket på vad klockan är, utan mer på att barnet faktiskt är trött. Se till att barnet har gått på toa, borstat tänderna och bytt om till pyjamas. Läs en bok. Se till att det är mörkt, svalt och tyst (men inte knäpptyst). God natt!

En hälsosam höst

En hälsosam höst innebär inte bara en aktiv höst eller en höst med en god diet. Det handlar om hälsan i holistisk mening, från själen till kroppen till ens psykologiska tillstånd. Det är många som klankar ner på hösten, känner sig nedstämda och klagar på slasket. Var inte som dem, se hösten som en tid för att återfokusera och leda mot ett bra nästa år.

Dieten är viktig, eftersom ”man är vad man äter”. Äter man onyttig skräpmat så börjar man må som skräp så småningom, men om man äter näringsrik, färsk mat så mår man som en blomsterknopp. Istället för att följa trendiga dieter eller räkna varenda kalori så kan man fokusera på näringsdensitet, det vill säga hur mycket näring man får för varje kalori. Utöver detta har ComeOn Sweden nu en bra kampanj för alla onlinespelälskare som registrerar sig med oddsbonuskod.se.

Pasta har exempelvis väldigt mycket kalorier (cirka 360 kcal / 100 gram), men inte särskilt mycket näring och i princip inga nyttiga spårämnen, mineraler eller vitaminer. Grönsaker har däremot massvis av näringsämnen i sig, men inte särskilt många kalorier. Detsamma gäller kött, nötter, bönor och frön. Försök att maximera näringsinnehållet utan att överdriva kalorikonsumtionen.

Tillskott och örter kan pigga upp en i höstmörkret, särskilt om solen inte syns så mycket, mellan oktober och april. Då är det bra att ta D-vitamin, vilket vanligtvis produceras av kroppen med hjälp av solljus. För uppiggande effekt kan exempelvis ginseng, rosenrot eller maca hjälpa till. Dessa kan kokas till ett te för en godare, enklare intagning. B-vitaminer är superbra för att få extra energi under dagen, men en allmän multivitamintablett kan också göra susen.

Passa på att gå ut när solen skiner, även om det bara är en liten stund. Ta en promenad, eller läs en bok på en parkbänk någonstans. Även de små doserna av solljus kan hjälpa mycket, eftersom det stoppar produktionen av melatonin och främjar produktionen av D-vitamin.

Sommarens grillkvällar, öldrickande, glassätande och semestertider kan lätt leda till ett par extra kilon kring midjan. Vinterns högtidliga middagar och godis brukar ha samma effekt. Hösten är den perfekta tiden att motverka effekten genom att bokstavligen träna arslet av sig. Gå på gym så ofta du kan, promenera när det är möjligt, gör morgongymnastik eller yoga, gör squats medan du väntar på vattenkokaren – allting hjälper.

Slutligen så kan du se till att du får tillräckligt med sömn nu på hösten. Det blir mörkt tidigare, så försök att följa den naturliga cykeln. Gå upp tidigare och njut av morgonen om du inte kan sova. Nu är du redan på väg mot en hälsosammare höst.

 

Säkerhetstips på arbetsplatsen

Varför är säkerhet på arbetsplatsen viktigt? Det finns mer än bara det mest uppenbara – att undvika skador på personer eller egendom – eftersom hälsa och säkerhet går mycket djupare än så. Oavsett vilken typ av arbetsplats du jobbar på så finns det säkerhetsriktlinjer att följa och säkerligen saker som kan förbättras, vare sig du jobbar på PlayOjo casino, i en restaurang eller på ett bankkontor.

Alla som lämnar sitt hem på morgonen med god hälsa ska kunna förvänta sig att komma hem i samma skick. Det innebär att de anställda inte får utsättas för för mycket stress, obekväma arbetsförhållanden, långa timmar, farliga ämnen, tunga lyft eller annat som kan ha en negativ inverkan. En del obekvämligheter kommer med yrket, men det får inte vara orimligt.

En hälsosam arbetsskara gör att allting går bättre. De anställda är lyckligare, säkrare och mindre stressade. Uppmuntra en hälsosam livsstil i allmänhet, för att främja en stressfri miljö och motverka arbetsdepression. En god diet, god hållning och god träningsrutin leder till en piggare medarbetare.

Ett av de största, mest allmänna tipsen är medvetenhet. Att vara medveten om sin omgivning och de potentiella farorna eller problemen som finns är det första steget till att vara säker på arbetsplatsen. Trots detta är det många som inte är medvetna om sin omgivning, så det är viktigt att ha någon typ av träning och genomgång av arbetsplatsen, även de områden där de anställda vanligtvis inte befinner sig. Peka ut alla potentiella problem, vare sig det är våta eller hala ytor, heta ytor, fallrisker, snubbelrisker, vassa objekt, farliga maskiner eller något annat.

På samma vis är det viktigt att träna upp de anställda i att använda de maskiner och verktyg de kommer att använda i tjänsten. De bör även känna till hur de andra redskapen som används i deras närhet fungerar, även om de inte själva ska använda dem. Genvägar och ”fusk” med verktyg är en av de största orsakerna till olyckor på arbetsplatsen. Gör det tydligt vad som ska användas för vad och hur det ska användas.

Om det är ett fysiskt farligt jobb så måste korrekt skyddsutrustning användas. Det kan vara handskar, hjälmar, öronproppar eller annat hörselskydd, masker, overaller, skyddsskor med stålhätta, förkläden eller något helt annat. Huvudsaken är att rätt typ av skydd finns för rätt typ av fara.

Uppmuntra de anställda att rapportera osäkra arbetsförhållanden och se till att åtgärda dem. Det inkluderar om en annan medarbetare gör något på ett osäkert sätt. Slutligen så är det viktigt att hålla arbetsplatsen så ren som möjligt. Städa undan överblivet skräp, töm papperskorgar, städa upp spillda vätskor direkt och se till att det inte finns några lösa brädor eller dylikt att snubbla på.

Sagan om den hemliga soppklubben

En gång för länge sedan, under en extra mörk höstkväll, satt det en ensam kvinna i sitt hem. Hon kände sig lite uttråkad, övergiven och… Vad är det för konstig känsla i magen? Jo, hon är hungrig också. Ingen VideoSlots bonuskod eller annan underhållning, ingen mat och inget sällskap i syne, så vad tar man sig till? Jo, man ringer någon och hoppas att det finns en plan.

Över samtalet inser vi att alla butiker är stängda, så vi måste laga något själva, men jag har bara lite rotfrukter och kryddor hemma. Min vän har en briljant idé: vi kan ju göra soppa! Allt som behövs är en kastrull, lite vatten och något ätbart att slänga i. Hon stoppar ner en bit fläskkött från frysen och en flaska vin, varpå hon cyklar hem till mig.

Vi börjar koka soppan med lök, morötter, potatis, fläsk, örter och kryddor i en salig blandning medan vi dricker upp vinet. Lyckligtvis hade jag en flaska till på lager, så att vi kunde fortsätta äta soppa, dricka vin och prata strunt. Soppan var simpel och saltig, men väldigt god. En vecka senare ringer hon till mig och säger ”…Är du också sjukt sugen på soppa?”, varpå vi skrattar och bestämmer oss för att koka soppa och dricka vin igen.

Så startade den hemliga soppklubben, som sedan dess har värvat ett par extra medlemmar som möts upp en gång i veckan för att sörpla soppa, dricka vin, äta smörgåsar och snacka dynga. Vi turas om att vara hemma hos varandra, så att varken platsen eller soppan är densamma varje gång. Soppan kan vara densamma, men vi försöker alltid hitta sällsynta eller udda recept att prova på.

En vecka kan det vara en hjärtlig fransk löksoppa och nästa vecka är det en sur och spicy Tom Yum från Thailand. Någon kanske gör en Kolombiansk ajiaco, medan någon annan gör en ungersk gulash. En av oss testade till och med en medeltida ölsoppa, vilket är exakt vad det låter som. Varm, kryddad öl med brödbitar som faktiskt var ganska god.

Till soppan serverar vi något slags bröd, med smör och ost… Också vin, förstås! Det är en intressant utmaning att försöka para viner med olika soppor. Vilket slags vin passar till en kryddig soppa och vad passar bäst till en klassisk ärtsoppa? Den hemliga soppklubben är ett (bokstavligen) hett tips för att göra hösten mysigare än vanligt.