VISA ARKIV & KATEGORIER   |   SÖK

Martin Björk, Jakob Öqvist och Isabella Fröberg borde skämmas

Osså lite ryggdunk på facebooksidan såklart

Förra veckan gästade Justin Bieber vår vackra huvudstad. Jag måste medge att jag missat hela den där Belieber-grejen, som oinvigd drar jag slutsatsen att en Belieber är ett så kallat hängivet fan. Gänget i NRJ Morgon bestående av Martin Björk, Jakob Öqvist och Isabella Fröberg hade den dåliga smaken att ringa och driva med en Belieber vid namn Sofia. Jag mådde illa när jag hörde samtalet och har inte kunnat släppa det sedan dess. Jag tänker på tjejen som blev grundlurad och förnedrad i radio helt utan förvarning, bara för att gäng vuxna människor inte har vett nog att förstå var gränsen går för hur roligt man kan ha det på ett barns bekostnad.

Jag är inte ute efter att hänga vare sig Martin Björk, hans kollegor eller Sofias bror. Jag vill bara göra er uppmärksamma på att det är vuxna människor i det offentliga som sätter ribban för vad som är socialt accepterat att göra. Om radiopratarna på NRJ bedriver smaklös ”humor” blir det ju legitimt bland kidsen att göra detsamma? Att bryta ner en människa på fyra minuter, det är fan starkt jobbat och en bra praktstudie i hur kännbar mobbing fungerar. Att först bygga upp förväntningar för att sedan dra undan mattan, det är fina grejer det. För att inte tala om effekten att skratta när någon annan gråter.

De flesta av oss skulle förhoppningsvis försöka stoppa en misshandel om vi såg det på stan. Skillnaden mellan psykisk och fysisk misshandel är inte särskilt stor. Det finns en risk att ett själsligt sår till skillnad från ett fysiskt sår aldrig läker. Jag blir förbannad när Martin Björk efter att ha gett en ung kvinna tidernas verbala käftsmäll frågar henne om hon är ledsen samt tackar henne för att hon medverkade i NRJ Wake up call. Usch, det är lite för magstarkt för att falla mig i smaken. Det var ju inte hon som ringde upp redaktionen och bad om att få blir lurad inför hela världen.

Vi vet ingenting om Sofia. Vi vet inte vem hon är. Vad hon gör eller var hon befinner sig för stunden när hon får det där samtalet. Hon kanske är på väg in i ett klassrum. Hon kanske står på bussen eller kanske i kön inne på snabbköpet. Jag gjorde en enkel transkribering för att ni lättare ska kunna bilda er en uppfattning. samtalet och lyssna.

UPDATE: Eftersom reaktionerna inte lät sig vänta bestämde sig trion ett par dagar senare för att gå ut med sanningen nämligen att Sofia är en kameratjej på redaktionen. Jag tror inte på den efterkonstruktionen. Sorry.

”Hej det är Sofia”, svarar hon när telefonen ringer.

”Ja, hej Sofia det här är Martin Björk, Jakob Öqvist och Isabella Fröberg från Vakna med NRJ”, säger Martin.

”Hej”, svarar Sofia med en fundersam ton.

Alla i studion hälsar glatt: Hej hej!

Martin: Hur är läget med dig?

Sofia fnissar: Jo men det är bra tack. Själv?

Martin: Jo, det är alldeles utmärkt. Du låter väldigt glad den här morgonen får man väl säga.

Sofia: Ja. Det är en bra dag.

Martin: Vad härligt! Du, visst är det väl så att du är lite förtjust i Justin Bieber?

Sofia skrattar: Ja, det är jag.

Isabella: Är du en riktig sån Belieber?

Sofia: Jo, jag har några affisher och så där.

Jakob: Bra för vi har haft en liten tävling här upp på NRG där vi har lottat ut biljetter till hans konsert. Du vet att han är i Sverige just nu va?

Sofia: Ah, jo, jag vet.

Jakob: Just det och det är din bror Johannes, han har anmält DIG till den här tävlingen. Han har sagt att du är ett jättestort fan och vi tänkte bara ringa och säga GRATTIS TILL BILJETTERNA till Justin Bieberkonserten. NRG-gänget applåderar. Sofia jublar.

Sofia tjuter: Åhhhh! Du skojar???

Martin: Nänänä.

Isabella: Det är inte allt. Lugn, lugn, lugn. Det är inte allt. Det finns mer att berätta.

Sofia hyperventilerar av glädje och låter märkbart påverkad.

Jakob: Asså jag vet inte vem som vill berätta, vem vill ta den här glädjen, (något ohörbart).

Martin: Asså, om, om. Om Sofia lugnar ner sig lite bara så ska vi alldeles strax tala om. Du har förstått att du ska få gå på konserten nu va? frågar Martin i saklig ton.

Sofia är så glad att hon knappt kan prata. Hon får fram ett par ljud som bekräftar att hon har förstått samt att hon är jätteglad.

Martin skrattar: Asså du är…

Isabella: Gulle!

Martin: Asså jag trodde inte att det fanns sådana här Justin Bieber fan, men du är ju liksom…

Issabella: En riktig belieber.

Jakob: Belieber av rang, det gillar vi.

Isabella: Ja.

Martin: Om du tar ett djupt andetag nu och så öööööh…. Lugnar vi ner oss lite, så tänker du att du ska gå och titta på Justin Bieber. Det är ju jättetrevligt att titta på Justin Bieber det tycker vi också.

Isabella: Otroligt men det räcker ju inte riktigt tycker jag.

Jakob: Nä, tycker inte jag.

Martin: Nej, det tycker inte vi heller utan tycker man kan ta det här ett steg längre och då ska Isabella tala om vad mer du ska få göra.

Isabella: Du ska få gå på konserten. Men efter allt det här roliga med konserten är slut, då ska du få gå. Du ska få träffa Justin Bieber.

Jakob: Du är den enda som får träffa honom.

Sofia tjuter av glädje.

Isabella: Ja, så du ska få komma till hans hotellrum och träffa honom det blir bara du. Ni får umgås lite på tumanhand.

Jakob: Göra lite vad ni vill.

Sofia skriker: Du skämtar?

Martin: Vi förstår att det är lite överväldigande. Du kommer även få äta en bit mat tillsammans med Justin Bieber och ta lite bilder med honom. En sån där typisk klassig meeting greet. Men du kommer vara helt ensam under det här mötet också vilket är väldigt väldigt unikt.

Jakob: Och det roligaste av allt Sofia det är att vi faktiskt har med oss på linjen, Justin Bieber himself som är med här. Hello Mr Bieber.

Isabella: Wooouuuuuh!

Sofia: Hello?

Martin: Hello Sofia. Oj, nej vänta det här var inte Justin Bieber, det var Martin Björk. Och där är Jacob Ökvsist och där är Isabella Fröberg och det här känner du till. Det här är morgonens Wake up call och du är så lurad!

Alla i studion jublar.

Sofia: Va? Va?

Martin: Sofia, ja du. Nä det här var ett skämt såklart. Ehhhh. Vem är det som har lurat Sofia?

Jakob: Nej det är faktiskt din bror. Din kära bror Johannes. Han tyckte, han sa ”jag har Biebertokigaste syrran i världen. Ring och lura skiten ur henne.

Sofia: NEEEEEEJ? Skämtar du?

Sofia: Kommer jag inte, kommer jag inte få träffa honom?

Studion i enad kör: Nej.

Martin: Jag är ledsen. Det fanns ingen. Förlåt. Här står vi och skrattar men jag är jätteledsen Sofia. Det här är morgonens wake up call.

Jakob: Det var bara ett litet sånt prank kan man säga.

Martin: Hur känns det?

Sofia: Fy fan.

Sofia börjar gråta.

Martin: Är du ledsen?

Jakob: Vad tråkigt.

Isabella: Neeeeej…

Martin: Ojjjj.

Jakob: Men Sofia, grejen är så här. Du kommer inte träffa honom in person. Men Johannes har köpt biljetter, ni ska gå och se på Justin Bieber. Det skrev han. För han sa att du kunde bli lite ledsen om vi lurade dig.

Isabella: Jaaaaaaa…

Sofia snyftar: Va? Skojar ni igen eller?

Jakob: Ta kontakt med han. Ring han bara.

Isabella: Ja ta kontakt, dyk upp på hotellet bara. Det blir säkert bra.

Sofia: Jag kommer få se honom? Jag kommer få gå på konserten?

Jakob: Ja absolut, det finns biljetter.

Martin: Tack för att du medverkade i morgonens wake up call.

Jakob: Ett omtumlande samtal det här.

Sofia: Usch!

Studion i enad kör: Hej då.


Kommentarer


  1. Håller med om att det var smaklöst. DOCK var det bara ett skämt, de ringde inte upp ett riktigt fan utan det var en som jobbade på radiostationen som spelade fan:et.

  2. Jenny maj 2, 2013 on 13:14 Svara

    Det hade varit hemskt, om det hade varit på riktigt! Men allt var ju bara ett skämt 🙂

  3. Lina maj 2, 2013 on 13:26 Svara

    Jag hörde detta på radion och började gråta som bara den! Stackars tjej. Att vissa människor bara måste klanka ner på andra!

  4. Linn maj 2, 2013 on 13:46 Svara

    Ett skämt är något som man skrattar åt. Jag skrattade inte ett dugg åt detta utan tvärtom. Jag fick ont i magen och blev lessen. Så otroligt smaklöst gjort. Bra att du tar upp detta!

  5. Lisa - MondoCane maj 2, 2013 on 13:51 Svara

    Okej, det var ju skönt att det bara var ett skämt. Dock tycker jag fortfarande att det var i sämsta tänkbara smak och att det bekräftar att det är helt okej att bete sig svinaktigt om man bara skojar lite. Mobbing, men där man ombeds ta skämtet efteråt. Den poängen tycker jag kvarstår.

  6. Kakan | Krumelur-MurmelDjur maj 2, 2013 on 14:09 Svara

    Ja jag blev faktiskt också precis som du Anna lite skeptisk till den här efterkorrigeringen..
    Dom gör det här ”skämtet” live, får en JÄVLA massa kritik, och sen går dom helt plötsligt ut med att Sofia jobbar på stationen och att allt var riggat liksom.
    Njaaaaaaaaa. Jag vet inte riktigt.
    Vare sig det VAR ett skämt eller ej, så var det jävligt smaklöst.

  7. Emma maj 2, 2013 on 14:10 Svara

    Jag vet inte om jag tror på det där med att det bara var en bluff. Känns lite efterkonstruktion och i så fall har de en vääldigt bra skådespelerska som jobbar hos dem för hennes reaktion lät otroligt äkta får jag ju säga. Tror bara att de insåg att de varit riktiga svin och inte ville stå för det.

  8. Ingrid maj 2, 2013 on 20:49 Svara

    They are fucking craxy and you are fucking queen.

  9. […] och tjejers idoldyrkan har flera som sagt redan skrivit (utöver Hanna Fahl så exempelvis även Apan och Lady Dahmer) men jag vill ändå dra det ett varv till. Både Lady Dahmer och Hanna Fahl […]

  10. Linnéa maj 5, 2013 on 00:12 Svara

    Jag och min mamma satt i bilen på väg till jobbet när det här gick på radio och vi blev helt förfärade. Hon blev ju så jäkla ledsen att till slut fick jag stänga av radion. Uscha vad ont i magen hela grejen gav mig.
    Jag tror inte på att det var någon som jobbade på redaktionen, det låter som den fetaste lögnen någonsin och jag hoppas att hela grejen gav NRJ en tankeställare.
    Jag har aldrig förstått den här humorn med att ringa och luras med folk om det ena och de andra men grundidén ska väl ändå vara att göra det roligt BÅDE för lyssnare OCH för personen som blir skojjad med.
    Mycket bra inlägg!
    Trevlig helg med dig 🙂

  11. Concordelia maj 7, 2013 on 15:21 Svara

    Fyfan, det där är ren mobbing. Att de försöker vifta bort det med att det var en medarbetare tror jag inte alls på, det är nog bara ett ruttet sätt att försöka rädda sig själva. Fy fan för dem.
    Och jag mår illa av att tänka på att sånt här uppmuntras. Det är ju inget nytt, men varje gång det händer så här offentligt uppmuntras det och folk tror att det är okej. Jag mår illa över den här sortens mobbing, offentlig förnedring är vad det är. Som nollning, det är vidrigt, men det här är nästan värre.
    Lyssnar inte ens på NRJ och dess kompisar längre, klarar inte av radiopratarnas så kallade humor och är inte förvånad över att de kunde med att göra något sånt här.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

För att få de senaste uppdateringarna