VISA ARKIV & KATEGORIER   |   SÖK

Är städhjälp okej så länge den bedrivs av män?

Inte för att jag tror att ni bryr er men exakt just nu åsidosätter jag mina studier för bloggens skull. Det känns ungefär som att skolka. Freddie vaknade kvart i sju i morse och slocknade först nu klockan kvar över tolv. Det har med andra ord inte blivit så mycket tid till studier idag. Nu ska jag dock sätta mig ner och skriva klart det sista på en inlämningsuppgift, men först vill jag dela några tankar med er.

1. Jag längtar som FAN efter att komma igång med Roller Derbyn. Det gör nästan ont i mig av längtan.

2. Jag kan inte smälta att att en videosekvens jag såg på nyheterna igår där en man i Sydafrika blir arresterad efter att ha felparkerat en bil. Poliserna sätter mannen på marken bakom sin polisbil, binder fast händerna och släpar sedan mannen cirka 400 meter i marken. Den 27 år gamla mannen avled senare av polisens övervåld. Tanken som slår mig är att vi behandlar människor efter vår människosyn och grymma människor har en väldigt okänslig syn på andra individer.

3. Städhjälpsfrågan. Tack för era kommentarer. Sarah frågade: ”Du kan inte se sambanden mellan kvinnoförtryck och städhjälp?”. Jag funderar och funderar men har inte kommit fram till något. Jag är inte dum och fattar såklart frågeställningen. Men jag kan inte bestämma mig för om jag tycker att städhjälp är kvinnoförtryck eller inte. Är städhjälp okej så länge den bedrivs av män? Är städhjälp okej så länge den bedrivs i offentliga sektorn? Är städhjälp kvinnoförtryck för att rollen axlas av främst kvinnor? Om det är så borde ju andra kvinnodominerande yrken vara kvinnoförtryck, vårdyrke, skola och barnomsorg osv.

Nu ska jag skriva klart min inlämningsuppgift. Sen städa. Efter det laga mat. Kanske amma, byta blöja osv…


Kommentarer


  1. Asta mars 1, 2013 on 13:43 Svara

    Nej, men det tar emot inom mej!
    Jag dömer ingen (jo, det kanske jag gör…) men för mej så känns det omöjligt.
    Omöjligt att någon annan ska städa upp min skit. Omöjligt att lära ungarna den inställningen.
    Å nej, det spelar ingen roll om den som städar är man el kvinna.
    Jag tycker det är en annan grej att köpa en tjänst som man inte kan. En sömmerska som syr i en dragkedja, en däckfirma som byter däck osv.
    Men att någon ska komma hem till mej å ta hand om mina skitiga trosor å klabbiga golv.
    Nej, det går inte.
    Inte för mej.
    Jämställdhet för mej handlar om att dela på uppgifterna i hemmet. Inte nödvändigtvis att alla gör allt.
    Vi har haft enorma krig om det här i min familj genom åren och trots tjat, gnäll, hot, pedagogiska framställningar fr min sida har det inte blivit nån seger precis. Men då får jag ta det. Leva med det eller låta bli.
    För det är fortf vår skit.
    Kram

  2. Nicki mars 1, 2013 on 14:28 Svara

    Men åhhh vad jag blir less på den inställningen att man ska ta reda på sin egen skit! Jag håller absolut med att barn ska lära sig hur man städar och ta ansvar men varför måste en familj som har råd och skulle må bättre av att använda sin tid och mentala energi på annat prompt städa? Om man bara får lägga pengar på sånt som man inte kan göra själv så ska man väl inte gå på restaurang?;-) Exemplen med att sy i dragkedja och däckbyte är ju sånt jag tror de flesta av oss skulle kunna göra på egen hand också med bra instruktioner. Städning och andra hushållsnära tjänster framställs ofta som om det skulle vara något alla kan göra på egen hand men det är inte så enkelt som de flesta tror och kräver kunskaper för att utföras korrekt, ergonomiskt och miljvänligt.

    Varför får man inte lägga sina pengar på det man vill, när det faktiskt handlar om att helt lagligt betala en yrkesperson för att utföra en tjänst? Det ligger något jantelagsaktigt över inställningen och jag tror det egentligen bottnar mer i någon sorts idé om att man skulle sticka ut och verka för fin om man betalade för städhjälp, snarare än någon genomtänkt klassanalys. Dessutom har RUT lett till att fler personer är i arbete och det innebär mer skatteinkomster och (detta enligt statens egen analys). Pengar som kan komma sjuka och fattiga till godo…

    Däremot tycker jag att man ska kolla att det företag man anlitar är schysst. I den stad jag bor i finns flera företag som ägs av kooperativ av städarna själva.

    Skaffa städhjälp om det är den bästa lösningen för din familj, Anna.

  3. linnea mars 1, 2013 on 14:38 Svara

    Om det skulle vara kvinnoförtryck med städhjälp, är det kvinnoförtryck att bo på äldre-boende där det är kvinnodominerat då? Det är den låga statusen på arbetet som är kvinnoförtryck i sånna fall! / Linnea USK

  4. Hedda mars 1, 2013 on 15:23 Svara

    Men det kommer ju män (för än så länge har jag inte sett några kvinnor) och hämtar, om än inte min skit, så mitt skräp. Borde jag inte ta hand om det själv? Och varför inte döda våra egna djur? Hur långt ska vi dra det där egentligen – och till vilket syfte? Vi bor i en värld där vi köper allt fler färdiga lösningar, tjänster såväl som varor. Vissa saker är bättre, andra sämre.
    Nej, jag håller med Nicki. Jag vet inte varför det ska vara så känsligt med just städningen. Våra ungar får plocka upp varje dag men jag och min man vill hellre lägga vår fritid på barnen än på städningen.
    Vi har dessutom en manlig städare här på jobbet och killar som städar trappuppgången i huset där jag bor. För mig är man oavsett kön och yrke en människa som är värd respekt.

  5. Asta mars 1, 2013 on 15:34 Svara

    Jag blir häpen, jo men faktiskt över vilka reaktioner min kommentar väcker.
    Dels över att jag står ensam om att tycka så här… det förvånar mej på riktigt och dels över att jag tillskrivs saker jag aldrig sagt.
    Jag respekterar alla yrken. Punkt. Jag ser inte ner på städerskor. Punkt.
    Men jag TYCKER att man kan avkräva sig själv och sin familj att ta hand om sin egen skit.
    Å jag tycker att det är helt förkastligt att det ska subventioneras av skattemedel att någon annan ska ta hand om min skitiga tvätt och inkokta kastruller.
    Politik handlar om att välja, att prioritera. Skattemedel kan absolut prioriteras bättre än så. På jävligt mkt viktigare saker.
    Hur framgångsrikt RUT är beror som så mkt annan statistik hur å vem man frågar. En del ekonomer säger att RUT bär sej själv, andra att de pengarna skulle kunna investeras på jäkligt mkt bättre sätt.
    Jag vet inte vad det är MED samhället?
    Alla ska leva som överklasskärringar. Med spabadrum, restaurangkök och nu pass upp oxå.
    Våra liv är väl inte mer komplicerade nu än förr?
    Vi har bil, alla tänkbara maskiner till vår hjälp. Prioritera.

  6. Jossan mars 1, 2013 on 15:40 Svara

    Är jobbet som städerska/städare mindre värt än ett annat jobb? Någon vill/kan/hinner inte städa och betalar då någon annan att göra jobbet. Vi hinner inte vara med våra barn 24/7 eftersom vi måste jobba så vi anställer någon att ta hand om dem under den tiden(förskola/fritids). Vi kan inte operera på oss själva så någon annan får göra det. Är inte samhället uppbyggt så. Vi är bra och gör olika saker.

    För att anse att städning är förtryckande måste man ju även anse att det är ett ovärdigt jobb?! Var ligger annars förtrycket?

    Sen kan jag först att det handlar om att det är lågavlönat, men det finns det en hel del jobb som är som förtjänar mycket mer. Ex vård och barnomsorg, kvinnodominerat. Anser vi det som ett ovärdigt jobb? Inte jag i alla fall tvärtom.

  7. Asta mars 1, 2013 on 16:03 Svara

    Nej jag tycker inte att kvinnoyrken är mindre värda än mansyrken.
    Jag tycker inte att det är ”fult” att vara städerska.
    Det är ett jobb som alla andra, när man städar lokaler, skolor, hemma hos gamla (behövande) osv
    Det som stör mej är att medelklassen och överklassen skall utnyttja dessa tjänster att sämre ekonomiskt bemedlade för att medel/överklassen ska ha mer kvalitetstid med SINA ungar.
    OCH dessutom på bekostnad av skattemedel!
    Det som stör mej är gamla tider. När ”fina frun” hade ”flickorna” hemma som städade och vart vi är på väg.
    Någon i denna diskussionen, på fb tror jag, sa till och med ”Hon är pålitlig men lite slarvig. Det är viktigt att dom är pålitliga.” Jag får gåshud!
    Gha.

  8. Lillkossan mars 1, 2013 on 16:04 Svara

    Jag håller med dig Asta! Jag orkar inte skriva så mycket mer just nu, har en överjävlog migrän.

  9. Anki mars 1, 2013 on 16:11 Svara

    Det är ok oavsett om den bedrivs av män eller kvinnor tycker jag. Jag stödjer dock inte städning a la Hooters om ni förstår vad jag menar… Det är bra ju mer jämlikt det blir inom alla yrken!

  10. Karoliina - med K och två i mars 1, 2013 on 16:11 Svara

    Öööh, kvinnoförtryck? Varför?
    Jag ser det som ett arbetstillfälle jag och det känns betydligt viktigare än vilket kön det är på den som städar och vilket förtyck det i så fall är. Jag skulle mycket väl kunna städa hemma hos folk, Jag gillar att ha rent och snyggt runt mig och skulle någon betala mig för att jag skulle hjälpa dom ha det rent och fint är det okej med mig.

  11. Icka mars 1, 2013 on 16:14 Svara

    Alltså, jag har själv inte råd med städhjälp, för att jag inte jobbar heltid. men min BFF och hennes familj är i processen att köpa hushållsnära tjänster.
    Dom jobbar båda två heltid, i yrken dom älskar, på arbetsplatser de trivs med jättemycket. Dom har två barn.

    Dom har ständigt bråkat och tjafsat om vem som ska städa vad, när och hur. Den ena parten har höga krav på städning, den andr låga krav.
    Nu har de bestämt att skaffa städhjhälp och tjafset har slutat.
    Dom hittade en lösning som passar dom. Plus att en tredje part får jobb.
    Jag har själv funderat på att TA jobb som städerska. Jag gillar att städa och det är ett rätt enkelt jobb.
    Jag tror om man jobbar för rätt städfirma kan det vara ett bra jobb. Men nu har jag fixat jobb inom vården istället. Ett annat kvinnodominerat arbete, jag tog det för att jag kan det och att det är ett rätt ”hjärndött” jobb. Alltså det kräver inte mycket av mig i tankeverksamhet, vilket är bra för mig då jag när en dröm.

    Jag ser inte problemen med RUT, lika lite som jag ser problemen med ROT. ROT har vi använt oss av två gånger och då har vi bara fått höra att vad skönt att det blev billigare för er.
    Jag är glad för de som har råd att skaffa städhjälp. Om jag börjar tjäna mer pengar kanske jag också tar in det.

    • Lina mars 1, 2013 on 17:47 Svara

      Sorgligt att du tycker att ditt vårdyrke är ”hjärndött”. Byt arbete!

      Jag tror inte att det är bra för varken dig själv eller de du vårdar om du har den inställningen. Om du har ett genuint människointresse och fördjupar dig i vårdvetenskap, psykologi eller liknande så kommer du att märka att god vård och omsorg visst kräver tankeverksamhet.

      • Icka mars 1, 2013 on 19:13 Svara

        Nej bej nej! Inte så! Inte alls så. Hmmm, måste förklara på annat sätt. Jag gillar verkligen att jobba med äldre, det ger mig mycket och jag får ge också, vad jag menar är att min kreativa sida inte jobbar då, så då får den vila. Då kan jag få utlopp för den sen när jag jobbar med mitt andra yrke.
        Hjärndött var fel ord. Helt fel och jag ber om ursäkt. Jag är dessutom grym på det jag gör, tycker de jag tar hand om. Jag är bpde intresserad och engagerad, tro inget annat. Jag vara bara snabb på tangenterna och uttryckte mig fel.
        Jag ser inte ner på nån, allra minst mig själv och min roll i vårdkedjan.

  12. FruKleemann mars 1, 2013 on 16:30 Svara

    Man kan också tänka på de som städar på hotell, i affärer, mataffären, överallt i allmänutrymmen, på sjukhus, på gator osv. Där tar vi för givet att någon annan städar efter oss… Man som kvinna…

  13. G. mars 1, 2013 on 16:42 Svara

    http://www.dn.se/debatt/nedlatande-pigdebatt-ett-arbetsmiljoproblem

    ”Problemet för dagens hushållsarbetare är inte arbetet i sig, vad de gör eller hur de blir bemötta av kunderna. Däremot upplevs allmänhetens syn och den så ­kallade pigdebatten som nedlåtande. Denna nedlåtenhet är ett av hushållsarbetarnas viktigaste arbetsmiljöproblem, skriver forskarna Vesa Leppänen och Lars Dahlberg. ””

  14. Hedda mars 1, 2013 on 16:48 Svara

    Det var jag som skrev att jag ville ha städhjälp som var pålitlig. Detsamma gäller barnvakt eller vem som helst som jag släpper in i mitt hem, utan att jag själv är där. Jag har råkat ut för inbrott i hemmet och är extra noggrann just därför.
    Däremot är jag inte helt bekväm med RUT (eller ROT) för att jag tycker inte att det ska gå att bygga en business med stor lönsamhet på skattebetalarnas bekostnad. Detsamma gäller skola och omsorg.

  15. Asta mars 1, 2013 on 16:57 Svara

    http://pastasson.blogspot.se/ eget inlägg i frågan.

  16. Anna mars 1, 2013 on 17:01 Svara

    Men frågeställningen kan väl inte ändras till vad som känns privat… Jag ser ingen konst i att ha en åsikt om huruvida det är okej eller inte med städhjälp och inte heller dessa uttlanden som det är ju ett jobb. Inga av dessa känslor är relevanta för det ända som diskuteras här är vad jag kan tycka, hur ”vi” alltså de som arbetar inom dessa arbeten som är kvinnodominerade och lågavvlönade tycker om er…

    Jag tror aldrig att det kommer att gå att rättfärdiga att städa hemma hos en familj el. Som är fridka och fullt kababla att ta hand om sitt hem, detta handlar alltså om omsorg för ”oss” (om det var oklart, förmodligen det som stör hela debatten)
    För så länge det finns klassklyfter kommer (detta är alltså inte jante som de flesta tydligen känner) vår moral om omsorg och kärlek alltid vara mer martyrfylld och svår upp nådd då ”vi” alltid offrar mer av oss själva för att känna och leva. ”Vi” kan aldrig rättfärdiga ett låtsasfint hem…

    Dessa känslor och tankar tror jag är det svåra. Och jag tror att om det ett mansdominerade yrke så hade detta bara visat på hur stort förtrycket för just kvinnor är.
    Det är inte bara ett jobb, det är inget jobb…

  17. ManTilda mars 1, 2013 on 18:06 Svara

    Tro det eller ej, men jag håller med Asta.

    Att ta hand om sig själv är något alla vill i stor utsträckning. Om man inte kan hålla rent efter sig kanske man borde omprioritera? Nu tycker jag inte att folk bör lägga all sin fritid på att hålla sin bostad ren men att tex byta till ett mindre boende eller vara mer avslappnad på hygienfronten (för måste det varligen vara superrent hela tiden?) kan man också göra. Att ha en stor fin lägenhet som man inte har tid att sköta om låter enligt mig idiotiskt.

    Det finns lite bättre saker att skattsubventionera. Kanske något som höjer levnaddstandarden för riktigt gamla eller som lever knapert? Inte för de rika eller högre medelklassen, för de klarar sig ganska bra redan. Sen om RUT skapar mer arbete eller ej tar jag inte in här, för det verkar inte finnas några säkra resultat.

  18. Emelie mars 1, 2013 on 18:59 Svara

    Jag har läst genusvetenskap sedan i höstas, och detta med hemhjälp eller hushållsnära tjänster är ett ämne vi ha studerat en del. Problemet med sådana tjänster är ju egentligen om rikare kvinnor utnyttjar fattigare kvinnor att göra hushållssysslor för att på så sätt bli mer självständiga.
    Visst det ger en viss självständighet åt den rika, men på den fattigares bekostnad. Det blir liksom alltid någon som måste ta konsekvenserna av att en kvinna blir mer självständig.

    Men jag anar att det inte är så i detta fallet, eftersom jag tar förgivet att du inte tänker anlita hemhjälp svart av ex illegalt invandrande kvinnor, utan via en firma som ger arbetarna rimliga löner etc. Då blir ju städningen bara ett vanligt jobb för kvinnan (eller mannen för den delen), precis som du har ett jobb (eller föräldraledigt och pluggar som i ditt fall). Då kan jag inte se att det som enskild förtelse är ett förtyck. Även om som tidigare nämnt, det fortfarande ligger en negativ klang i att arbeta som städare.

    En intressant film i detta fallet är Mammut (http://www.imdb.com/title/tt1038043/), som visar tydligt på hur en kvinnas självständighet kan vara på bekostnad av en annan kvinnas.

    Så personligen, mår du bättre av att få lite hjälp med städningen, och personen som hjälper har bra och schyssta vilkor, så kan jag inte se det som någon större skillnad mot alla andra tjänster vi köper.

  19. G. mars 2, 2013 on 08:08 Svara

    ”Att ta hand om sig själv är något alla vill i stor utsträckning. Om man inte kan hålla rent efter sig kanske man borde omprioritera? ”

    ”Att ta hand om sig själv” är inte något som är givet, snarare något som varje person definerar för sig själv. Vissa anser att de är mest lämpliga att utbilda sina barn och därför väljer homeschooling. betyder det att vi andra som låter våra barn går i skola inte ta hand om dem?

    Vissa kan inte måla om hela huset och lägga om taket, borde de omprioritera och göra det själva?
    Eller varför ska man äta middag på en restaurang, är man oförmågen att koka makaroner själv?

  20. TantMango mars 3, 2013 on 15:58 Svara

    Varför ska sjuka och fattiga betala (via skatt) OCH städa hemma hos medel och överklassen? De som har det dåligt får det allt sämre och det som har det bättre får det allt lättare. Är det verkligen ett sådant samhälle vi vill ha?

  21. kat mars 7, 2013 on 08:22 Svara

    Jag har själv varit av den åsikten att man tillhör överklassen om man får städat i sitt hem, så har det ju varit i Sverige. Så åkte jag till lite olika länder i Afrika och insåg snabbt att även om man inte hade så hög standard hemma så hade man städhjälp. Orsaken är att om man tjänar pengar och kan ha råd med städhjälp så bör man ha det eftersom det föder en familj till. Det ses med andra ord snålt att inte anlita städhjälp om man har råd. Nu längtar jag själv ibland efter städhjälp men det tar fortfarande emot, jag kan ju själv.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

För att få de senaste uppdateringarna