VISA ARKIV & KATEGORIER   |   SÖK

Recept på pepparkaka

Precis gjort pepparkaksdeg som ska vila tills imorgon då vi ska göra massvis med pepparkakor <3

002

Pepparkaksdeg
250 g smör
4 dl strösocker
2 dl vatten
15 dl vetemjöl+ lite till kavlingen
1 msk bikarbonat
2 msk kanel
2 dl ljus sirap
1 msk mald kardemumma
1 msk malda kryddnejlikor
Kristyr:
4 dl florsocker
1 st äggvita
2 krm ättika, eller pressad citron
karamellfärg

Gör så här

1. Ta fram alla ingredienser och häll socker, sirap och vatten i en kastrull. Koka upp och lyft bort kastrullen från värmen.

2. Dela smöret och lägg det i en bunke tillsammans med kryddorna. Häll över den heta sockerblandningen och rör om tills smöret smält. Låt det svalna till rumstemperatur.

3. Blanda mjöl med bikarbonat och rör ner det i smeten, som blir ganska lös (den sväller sedan). Arbeta ihop degen med en trä- eller plastgaffel.

4. Låt degen vila, övertäckt eller inlagd i plastpåse, 1–2 dygn innan den bakas ut. Sätt ugnen på 200 grader. Kavla ut en liten bit i taget – det är alltid enklast. Mjöla lätt på bakbordet och kaveln.

5. Ta ut pepparkaksfigurer med mått eller skär ut på fri hand med vass kniv och lägg på en plåt med bakplåtspapper.

6. Sätt in plåten i ugn, 200 grader och grädda kakorna i 4-6 minuter. Passa noga – pepparkakor bränns lätt.

7. Vispa samman kristyren kraftigt med en elvisp. Dela upp den i flera skålar och droppa ner olika karamellfärg i skålarna. Blanda väl, lägg i olika spritspåsar och dekorera pepparkakorna med kristyren.


Kommentarer


  1. Maria 26 november, 2014 on 20:56 Svara

    vad roligt att göra egen deg 🙂

    • Angelica 27 november, 2014 on 12:19 Svara

      Ja, superenkelt och mycket godare 😀

  2. Life of Johanna 27 november, 2014 on 09:00 Svara

    Får nog köpa iår, måste köpa en ny hushållsmaskin den andra gick sönder i flytten :/

    • Angelica 27 november, 2014 on 12:18 Svara

      Men pepparkaksdegen behöver du inte göra i maskin, jag gör den för hand (har ingen maskin)

  3. Lilla Malin 27 november, 2014 on 11:02 Svara

    Åh, jag funderade lite på att göra egen pepparkaksdeg men jag orkar inte. Det får bli en annan gång.

    • Angelica 27 november, 2014 on 12:15 Svara

      Det som går så snabbt och är mycket billigare än den man köper (eftersom man får mer när man gör egen) 😀

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

För att få de senaste uppdateringarna