VISA ARKIV & KATEGORIER   |   SÖK

Menscykel och ÄL

Jag har otroligt svårt att beräkna ÄL så jag får antingen använda stickor eller kolla runt på nätet efter bra info. Så detta har jag nu kommit fram till:

Menscykelns längd är antalet dagar mellan två menstruationer.

Den är olika från person till person men i regel brukar den vara 28 dagar lång.

Ägglossningen sker en gång i månaden och oftast mellan den 16-12 dagen innan du beräknas få din mens, (igenomsnitt sker ägglossningen 14 dagar innan).

När ett ägg har lossnat från äggstocken kan det bli befruktat. Ägget är dock endast befruktningsdugligt mellan 24-48 timmar.

Det kan vara svårt att pricka in rätt när det är så ont om tid. Som tur är så kan mannens spermier leva upp till 5 dagar inne i livmodern. Därför kan det vara bra att ha samlag några dagar innan ägglossningen. Kolla när du har ägglossning här: Ägglossningsuträknare

Livmodern har en ingång som kallas livmodertapp, denna tapp öppnar och stänger sig under olika delar av menscykeln. Under ägglossningen är kvinnan är fertil i ung. 9 dagar, sju dagar innan ägglossningen, ägglossningsdagen och dagen efter. Livmodertappen är då öppen så att spermierna kan ta sig in till ägget.

Lämpligast för samlag är 2 dagar innan ägglossningen, samma dag och dagen efter.

När ägglossningen ägt rum så stängs livmodertappen.

Symptom på ägglossning: Vissa får tydliga symptom, andra får inga alls.

Ett tydligt symptom är ägglossningssekret (flytningar). Detta sekret kan beskrivas som rå äggvita i utseendet och är även elastiskt. Om du tar sekretet på ditt pekfinger och trycker fingret mot tummen och sedan försiktigt drar isär pekfingret och tummen, uppstår det en tunn slembro, som kan bli 3-6 centimeter lång innan det brister.

Ett annat symptom är att man kan känna av lite lätt mensvärk, man kan även få en liten blödning.

Genom att mäta sin kroppstemperatur kan man också få reda på när man har ägglossning.

Temperaturen stiger upp till en halv grad under dygnet efter att ägget har släppt.

Ska man gå efter denna metod är det bra att ta tempen varje dag på morgonen innan man stiger upp ur sängen och det kan ta några månader innan man har koll på sin temperatur.
Det finns temperaturmätare att köpa om man är intresserad här —> http://www.naturafemme.se/

Ägglossningstest är en stor hjälp om man inte har några tydliga symptom eller oregelbunden menscykel.

Dem finns att köpa på apotek, i  vissa mataffärer och på internet.

Ett ägglossningstest registrerar urinens innehåll av LH, som ökar kraftigt 24-36 timmar innan ägglossningen. Ägglossningstesten visar när din ägglossning kommer ske.

Ägglossningstesten skall börja tas några dagar innan du beräknas ha din ägglossning tills den dagen då testet är positivt. Om du bara spontant tar ett test och det visar positivt så kan det vara så att din ägglossning redan skett för flera dagar sedan då det tyvärr ibland fortfarande finns lite hormoner kvar i urinen så följ anvisningarna på förpackningen noga.

Efter att ett test visat positivt kommer ägglossningen ske mellan 24-48 timmar, det bästa är att ha samlag samma dag som testet visar positivt och dagen efter. Här är en sida där man köpa ägglossningstest till låga priser och en massa annat användbart Billiga-tester.

Lycka till


Kommentarer


  1. Fnulan 22 januari, 2012 on 23:09 Svara

    Jag har superlätt för att veta, när jag har ÄL; då är jag sugen……

  2. mrsjanuary 23 januari, 2012 on 19:58 Svara

    JAg tyckte jag kände av ägglossningen mycket mer när jag åt pergo. Var det så för dig? Håller nu tummen för dig att det ska bli ett +. Kommer du att avslöja här på bloggen när det är testdag?
    Kram

  3. Homepage 28 april, 2012 on 12:52 Svara

    This really is often a great weblog, could you be interested in working on an interview about just how you developed it? If so e-mail myself! 352618

  4. […] alltforforaldrar.se […]

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

För att få de senaste uppdateringarna