VISA ARKIV & KATEGORIER   |   SÖK
Annons

Man kan visst äta glass på vintern 😄

Det är ju så gott med hemgjord glass! Krämigt härlig glass som man svänger ihop på ett nafs! Jaja, det är bara Mars men här får ni ett suveränt basrecept på en glass som blir grymt bra! Nu tillsatte jag lite yoghurt också. För att få upp lite mer syra och lätta på sötman. Mmmm, lent och fantastiskt gott ❤

Den här glassen går att smaksätta med precis vad du vill! Mosa ner bär eller frukt, riv, smält eller hacka i choklad, kolasås.. Testa att pluppa i kladdkakebitar, jordnötter och marmallows 😄 Rör ner Dulce de Leche…ni fattar. Gör vad ni vill! 


5 dl grädde

2 dl grekisk yoghurt

1 burk kondenserad mjölk

1 vaniljstång, fröna

1. Dela vaniljstången på längden och skrapa ur fröna ner i en bunke. Vispa tillsammans med grädden så den bildar fasta toppar. Vänd ner yoghurten.

2. Häll i den kondenserade mjölken och vispa runt så allt blandar sig fint. Täck bunken med plastfilm och frys i några timmar eller över natten. Ta fram 30 min innan servering och skopa upp fina kulor. 

Kommentera (5)

Annons

Låt småkockarna ta plats i köket!

Hej!

Förra veckan så åkte jag, Melwin och Milou ut till Lidingö en kväll för att vara med på en matlagningskurs! Eller rättare sagt, kidsen rockade loss i köket medan jag bara tittade på 😄 Det var nämligen en matlagningskurs för barn! Sååå härligt! Företaget startades 2014 av Madeleine  som tyckte att hennes dotter var kinkig med maten. Hon upptäckte att om hon själv fick vara med och röra i bunkarna så var det mycket roligare att sen äta! Precis så tycker jag att det är hemma hos oss också. Barnen blir så stolta när dom fått vara med i prosessen att ta fram en måltid! 

”Vi är en matlagningsskola för barn och ungdomar. Vår vision är att lära ut hur det på ett enkelt sätt går att laga god och hälsosam mat. Vi använder oss av ekologiska och närodlade råvaror för att förmedla medvetenhet och kunskap.”

På med mössa och förekläde! Let’s rock! 

Men först en ”hacka lök skola” med Madeleine. Jag lärde mig också lite knep 😄

Köket var som en liten tomteverkstad med full aktivitet. Barnen diskuterade och valde smaksättning. 


En handske med insydda metalltrådar klädda med latex skyddar små barnahänder från olyckor med kniven. Smart! Kan köpas HÄR! Milou hackade envist på och ville absolut INTE ha hjälp. Trots löktårar.. 


Maten dom lagade smakade fantastiskt och bestod av en quinoasallad med tomat och finhackade dadlar, citron och olja. Till det var det marinerade små kycklingspett och smörstekt brysselkål. 

Hur fungerar egentligen den här spisen? Små fingrar testar och trycker 💜


Det bästa med att låta barnen hjälpa till i köket är att dom blir så himla stolta över det dom lagat! Dom lär sig laga mat från grunden och det är ju verkligen en lärdom för hela livet. ”Det är lättare att lära en 5-åring att steka och koka än en 18-åring” hörde jag en klok kvinna säga. Kunde inte hålla med mer! 

Dax att njuta av måltiden! 

Mina kids är hyfsat vana vid att assistera i köket men efter kursen så ska jag absolut låta dom ta större plats och våga köra på med lite mer avancerade rätter. Jag har helt klart underskattat dom. Dom fixar ju det mesta galant dom små rumpnissarna 😍 Det tar längre tid att laga mat med barnen i köket men vi snackar några minuter. Det gäller bara för oss föräldrar att släppa kontrollen en smula. 

Efter kursen sa Milou i bilen ”Mamma, kan laga mat tillsammans igen? Det här var min favoriträtt!” Lilla sötnöt, SJÄLVKLART! 

Gå in på Småkockarna och kolla igenom utbudet av kurser. Eller tänk vad kul att ha kalas i köket! Eller en bakkurs. Sushikurs kanske? 

Ni får nu 10% rabatt på valfri kurs om ni anger rabattkoden smkbloggevent2017

Passa på nu! Ge ert barn en upplevelse för livet! 



Tack fina ni för en givande och rolig kväll och tack Urtekram för finfina ekologiska produkter! 

Kommentera

Annons

Semmeltips!

God kväll!

Imorgon är det alltså äntligen Fettisdag! Och det har väl aldrig varit så tomt på semlor på socials medier som senaste veckan? Nej, dom brassades det loss på i mellandagarna eller 1:a veckan i januari. Alltså är jag gammalmodig eller? Är det inte himla trist att alla traditioner kletas ut över så lång tid? Inte en käft är väl sugen på semla imorgon. Jo, vi är! Vi får middagsgäster imorgon och då bjuds det på semlor med olika fyllningar så alla får göra sin egna semla. Den som väntar på nåt gott.. 😄 

Njut av morgondagens fika nu! 



Klassisk semla



Glutenfri semla




Nutellasemla med mockagrädde



Semmelkrans



Blåbärssemla


Semmelwrap

Kommentera

Annons

Glutenfri semla

Puh, jag har testat att baka glutenfria semlor 4 gånger nu och äntligen är jag nöjd! Jag vill att dom ska vara saftiga och fluffiga och smaka fantastiskt så klart. Problemet har varit att dom inte håller formen i ugnen. 

Eftersom gluten är den komponent som gör degen elastisk och sammanhängande så är det alltså svårare att få runda fina bullar som reser sig på höjden. Genom jäsningen bildas koldioxid och därför reser sig degen och blir stor. Gluten bildar glutennät i en vanlig deg och håller ihop allt när koldioxidens bubblor spänner ut degen. Då förstår ni att det gärna blir platta fula bullar utan gluten. Suck. Men, Fiberhusk gör lite av jobbet och här har ni resultatet. Visst, man kan ju bara tillsätta mer mjöler för att få runda och höga bullar men då blir dom för torra tycker jag. Trist ju! 😄 Testa nu ni som inte äter gluten! Degen blir kladdig under första jäsningen men fastare när du bakar ut till bullar. Tillsätt mer mjöl om du tvekar på att formen håller sig. Lycka till! 


15 st
3 dl fet mjölk

50g jäst

1 msk fiberhusk

2 tsk mortlade kardemummakärnor

1 tsk salt

1.3 dl ljus sirap

1 ägg

3 dl rismjöl

2 dl potatismjöl

3 dl maizena

1 dl mandelmjöl

75g rumsvarmt smör

Fyllning & topping:

Mandelmassa

5 dl grädde

Florsocker

1. Ljumma mjölken och lös jästen. 

2. Tillsätt kardemumma och fiberhusk och låt smeten stå och svälla i 10 min.

3. Tillsätt salt, sirap och ägg och vispa runt ordentligt.

4. Blanda alla mjölsorter och tillsätt i degen och jobba i 5 min på medelhastighet tills den känns smidig och slät. Tillsätt sen smöret och knåda degen i 5 min till. Jäs i 60 min under kökshandduk. 

5. Dela degen i 20 bitar och rulla dom till jämna bollar. Använd rismjöl på bänken. Lägg på plåt klädd med bakplåtspapper och jäs i 60 min. 

6. Pensla bullarna med ägg uppvispat med vatten och salt. Grädda i 250 grader i ca 10 min. Dom ska vara gyllenbruna både ovanpå och undertill. Låt svalna på galler.

7. Rör ihop alla ingredienser till mandelmassan. Skär ett lock på varje bulle och ta ur lite inkråm. Fyll varje bulle med mandelmassa.

8. Vispa grädden fast och spritsa fint på varje bulle. Lägg på locken och pudra över florsocker!

Kommentera (2)

Annons

Wienerbröd!

Idag har jag haft en privat bakkurs för en av mina följare! En trogen följare vid namn Hanna som också älskar att baka och ville lära sig baka goda bullar och wienerbröd. Sååå kul! Jag älskar att hålla kurs! Måste fixa en lokal där vi kan vara ett gäng och baka en hel dag. Fatta hur kul! 

Hoppas ni får en fin helg nu. Imorgon kommer recept på glutenfria semlor!


Recept här: Wienerbröd

Recept: vaniljkräm 

De klassiska åttorna som vi gjorde med vaniljkräm och chokladganache går till så här

1. Kavla ut degen till 1 cm tjocklek och skär i långa remsor. Snurra remsorna och lägg ihop som en åtta på plåten med ändarna under öglorna så dom blir som botten till fyllningen sen. 

2. Jäs svalt i en timme. 

3. Pensla med uppvispat ägg och fyll ena öglan med vaniljkräm. Grädda i ca 12 min i 225 grader. Låt svalna.

4. Ganache: koka upp 1 dl grädde och häll över 100g finhackad choklad och 1 tsk smör. Rör om så det tjocknar och klicka i de tomma öglorna. 

5. Glasyr: vispa ihop 2 dl florsocker med lite vatten tills det får en fin och tjockt rinnande konsistens. Ringla över wienerbröden. 

6. Öppna munnen och ta en gigantisk tugga!😄



En proppad kartong med nybakade bullar och wienerbröd efter dagens bakning! 

Kommentera (1)