VISA ARKIV & KATEGORIER   |   SÖK
Annons

Gnistan är borta…

God kväll alla ni!

Jag har sån energi och lust till så mycket nu sen våren kom med sol och blå himmel! Som vi har längtat allihopa! LÖV IT!!! Jag har pluggat och gått Sh’bam kurs och kört mina första klasser, Melwin har bytt fotbollslag och jag har utökat massagen på företag. Men…jag har NOLL lust till att baka. Noll, noll, noll. Jag har brassat så förbannat hårt de 4 senaste åren och bakat många timmar varje vecka, inklämt mellan jobb, hämtning/lämning av kids, middagslagning, klasser på Sats, hundpromenader mm. Det har verkligen varit roligt men nu är jag trött. Herregud, jag planerar, köper ingredienser, bakar, fotar och bloggar vecka efter vecka, månad ut och månad in…år efter år…och det helt utan lön. Men nu har jag bestämt mig för att det är dax att ändra på det. Jag kommer bara göra inlägg när jag vill och känner lust och det känns så himla bra att äntligen ha bestämt mig för det. Det finns fortfarande tillfällen då jag verkligen njuter av att stå och baka i köket tex när jag får beställningar, bjuder på middag eller fika men att klämma in bakning som jag har gjort så länge kommer inte existera från och med nu. 1 gång i veckan gör jag hälsosamma recept åt Sats och det kommer jag fortsätta med. När dom recepten kommer ut ser ni som följer mig på Instagram under @alskaattbaka 

Så, nu vet ni det alla fina läsare. Fortsätt gärna att använda sökfunktionen i bloggen för här finns trots allt över 1000 recept. Kakor, tårtor, bullar mm. Mycket gott till alla tillfällen.

Puh vad skönt det här var. Känns såååå bra!

Vi ses och hörs! Bara inte lika ofta ☺️


Foto: Fredrik Nylén ❤

Kommentera (2)

Annons

Prinsesstårta

Hej!

Det är Valborg och vi ska fira med vänner vars dotter fyller år idag och det bästa hon vet är prinsesstårta! Så kul! Så, en prinsesstårta ska bli! Jag älskar själv denna härliga klassiska tårta. Jag gör alltid ett tunt lager sylt fast egentligen ska det inte vara så om man ska göra en ”riktig prinsesstårta” Skit i det tänker jag. Gott med ett syrligt litet lager hallon mitt i allt fluffigt söta! 

Njut av dagen och kvällen! 

PrinsesstårtaCa 10-12 bitar

1 tårtbotten (22 cm)

1 sats vaniljkräm

200g hallon

1 L grädde

400g marsipan 

20g smält smör

Florsocker

1. Dela tårtbotten i 3 lager.

2. Vispa all grädde till fluffiga toppar.

3. Vispa ihop 3 dl vaniljkräm med 3 dl grädde.

4. Montera. Spritsa en ring av grädde på understa bottenlaget. Fyll med ett tunt lager mosade hallon. Bred på vaniljgrädden. Lägg på bottenlager 2 och spritsa ring av grädd. Fyll med vaniljgrädde. Lägg på sista botten och lägg på resterande grädden i ett stort berg. Spackla kanterna runt om med ett tunt lager grädde. Forma en kulle på toppen av resten av gräddberget 😄

5. Färga marsipanen i valfri färg. Klassisk är grön. Kavla ut så tunn som möjligt, ca 2-3 mm på en silikonduk. Kolla att diametern generöst täcker hela tårtans bredd plus kanter. Pensla hela marsipanen med smält smör. Det fungerar som en fuktspärr så tårtan inte börjar svettas av grädden. Lägg över hela marsipan i mitten på tårtan. Forma försiktigt med svepande händer så att marsipanen täcker hela tårtan och kan skäras längs med tårtans botten utan veck. 

6. Färga en bit marsipan rosa ochcen liten mörkgrön och forma en ros. Pensla lite av äggvita under rosen och klistra fast på tårtan. Pudra över med florsocker!

Det blev ett litet pärlhalsband av grädde runtom innan servering 😄 

Kommentera

Annons

Glutenfri tårtbotten a’ la 3 lika

Hej!

I helgen är det Valborg och då är det väl härligt att bjuda på tårta! Här är ett kanonrecept på en glutenfri tårtbotten bakad efter receptet ”3 lika”! Funkar varje gång och resultatet blir luftiga, härliga bottnar. 

Glutenfri tårtbotten
En tårta till ca 8-10 personer (om större tårta, öka på äggen i glas 1 och nivån på socker och potatismjöl till samma nivå.)

Glas 1: 3 ägg

Glas 2: socker upp till samma nivå som äggen i glas 1.

Glas 3: potatismjöl i samma nivå som de andra fyllda glasen. 

1 tsk bakpulver

1 tsk vaniljsocker

1/2 tsk salt

25g smör

Glutenfri tårtbotten
1. Värm ugnen till 200 grader.

2. Vispa ägg och socker på medelhastighet i minst 5 min tills smeten är vit och fluffig.

3. Medan smeten vispas, smörj och klä en 20 cm springform med bakplåtspapper. Både i botten och upp på kanterna.

4. Smält smöret och häll i smeten.

5. Blanda i bakpulver, vaniljsocker och salt i glaset med potatismjöl och sikta ner i smeten. Använd en slickepott och vänd ihop smeten med stora luftiga tag så den behåller sin fluffiga konsistens.

6. Häll smeten i formen och grädda tills den höjt sig fint och släppt formens kanter. Ca 30-40 min. Känn med fingertopparna på toppen av kakan och den ska svikta som en tvättsvamp. Knäpp upp formens kant och låt svalna en stund på bänken. Vänd sen uppochner på ett galler och låt svalna helt under kökshandduk. 

7. Frys in hela tårtbotten och tag fram 30 min innan fyllningen ska på. Skär i så många bottnar du vill ha. Fyll, dekorera, ÄT! 😄

Glutenfri tårtbottenGlutenfri tårtbotten

Kommentera

Annons

Farmors Daimtårta

Hej!

Så här blev Daimtårtan! Den går snabbt att smacka ihop och blir himla god. Jag tredubblade receptet nu och gräddade i långpanna. Det blev en tårta för över 20 pers. Med receptet under så blir det en tårta för ca 10 pers. Perfekt avrundning efter påsklunchen. Farmor gjorde ofta den här när hela släkten kom på middag. Älskade farmor…saknar dig ❤


2 ägg

2 dl socker

100g mald sötmandel

1/2 tsk bakpulver

2 dl grädde

1 msk kakao

1 dubbel Daim (eller hemmagjord Daim)

1. Vispa ägg och socker pösigt.

2. Blanda i mandel och bakpulver med stora luftiga tag.

3. Häll smeten i en 24 cm form klädd med bakplåtspapper och grädda i 175 grader i ca 25 min.

4. Vispa grädden med kakaon och bred över kakan. Hacka Daimen och strö över. 

Kommentera (4)

Annons

Festbröd

Hej!

Ett festbröd dekorerat med vallmofrön och sesamfrön blir så himla fint på påskbuffébordet. Det är nåt visst med att bryta ett bröd tillsammans. Vi är ute på Yxlan hela släkten och är i full gång med att göra iordning dagens stora påskmåltid!

Glad påsk till er alla! 


5 dl ljummet vatten

20g jäst

1 msk honung

Ca 800g vetemjöl

1 msk salt

Vallmo- och sesamfrön till topping

1. Blanda alla ingredienser förutom saltet och knåda i 10 min. 

2. Tillsätt saltet och knåda i 5 min till. Degen ska kännas elastisk och jämn och släppa bänken eller bunkens kanter lätt.

3. Jäs övertäckt till dubbel storlek. Idag tog det bara 60 min då det var varmt och härligt i köket. 

4. Knåda degen lätt igen och dela i 24 delar om du vill ha ett bröd som ser som mitt. Knåda delarna till runda bollar och placera på plåt klädd med bakplåtspapper. Lägg dom precis intill varandra. Jäs igen till dubbel storlek. 

5. Pensla brödet med mjölk och strö över fröna. Grädda ca 30 min i 230 graders värme. 

Kommentera (2)