VISA ARKIV & KATEGORIER   |   SÖK
Annons

Fudge med hasselnötter

2 dl strösocker

1 dl råsocker
100 ljus eller vit choklad
3 msk sirap
1.5 dl grädde
30 g smör
1 msk vaniljsocker
1 dl rostade hasselnötter

1. Koka upp socker, choklad, sirap och grädde i

tjockbottnad kastrull. Rör hela tiden.

2. Koka kraftigt 5-10 min, rör då och då.

3. Gör kultestet, tag av från värmen när det går att forma en kula.

Rör ner smöret och vaniljsockret.

4. Vispa med elvisp 5 min, börja sakta och öka sen.

Mot slutet, när det blir spår i kolan av vispen, tillsätt de rostade hasselnötterna.

5. Fördela smeten snabbt i en form med bakplåtspapper.

Låt stelna i kylen i ett dygn innan den skär i kuber.

Kommentera

Annons

Brända mandlar

250 g oskalade mandlar
250 g socker
3/4 dl vatten

1. Ta fram en kastrull och lägg i mandlar, socker och vatten.

Koka upp så att massan börjar bubbla. Rör hela tiden.

2. Sänk värmen och koka tills vattnet kokat bort och sockret har kristalliseras.

3.Sockret ska sedan smälta igen men endast delvis så att det

lägger sig som klumpar runt mandlarna. Rör hela tiden.

4. Lägg ut mandlarna på ett bakplåtspapper med en gaffel. Låt stelna.

MUMS MUMS MUMS MUUUUUUUMS!!!

 
 
 
Kommentera

Annons

Lussekrans AB

200 g smör

5 dl mjölk

50 g blå jäst

1 g mortlad saffran

2.5 dl socker

0.5 tsk salt

1 ägg

1.5 l vetemjöl special

 

1.Ljumma med mjölken med saffran och lös jästen.

2.Tillsätt socker och salt, smör och ägget, rör om.

I med mjölet och knåda rejält i minst 10 min för hand.

4. Jäs 2 timmar under plastfilm.

5. Baka ut till valfritt alternativ, krans, längd eller bullar.

(Jag gillar att riva mandelmassa och röra ut med smör och bre på degen)

6. Jäs 1 timme under bakduk.

7. Pensla med ägg och strö över strösocker och hackad mandel.

8. In i ugnen i 225 grader, helst varmluft. Klart!

Kommentera

Annons

Bästa pepparkaksreceptet!

120 st

2 msk kanel
1 msk ingefära
1 msk kryddnejlikor
1 tsk kardemumma
6 st mortlade kryddpepparkorn
1 tsk salt
1 msk bikarbonat
300 g smör
2 dl strösocker
2.5 dl farinsocker
1 ägg
Skal av en citron
3 dl ljus sirap
3 dl grädde
19 dl vetemjöl

1. Sikta alla kryddorna och saltet med bikarbonaten.

2. Rör ihop smör, socker, kryddor och ägg.

3. Tillsätt citronskal, sirap, grädde och mjöl. Knåda till en smidig deg.

Lägg i kylen så den sväller över natten.

4. Dag 2. Baka ut till tunna figurer. Grädda i 180 grader ca 8-10 min.

Kommentera