VISA ARKIV & KATEGORIER   |   SÖK

Ingefärscookies med choklad!

Stora som tefat ska dom va!
Ca 20 st (eller 40 mindre)
125g rumsvarmt smör
2 dl farinsocker
1/2 dl strösocker
1 ägg
2 msk mörk brödsirap
1 tsk vaniljpulver
4 dl vetemjöl
3 tsk ruven färsk ingefära
1 tsk bakpulver
1/2 tsk bikarbonat
1 tsk salt
150g 70% choklad
1. Rör smör och allt socker mjukt och smidigt. 
2. Tillsätt ägg och sirap.
3. Blanda vetemjöl, vaniljpulver, ingefära, bakpulver, bikarbonat och salt och tillsätt i smeten. Blanda väl.
4. Hacka chokladen i cm stora bitar och tillsätt dem i degen.
5. Forma den kladdiga degen till en korv och plasta in och lägg i kylen några timmar så den sväller och sätter sig lite.
6. Ugn 175 grader. Forma snabbt till 20 eller 40 bollar och placera på plåt klädd med bakplåtspapper. Håll stora mellanrum då dom flyter ut rejält under gräddningen.
Grädda i ca 12 min och låt dom sedan svalna på plåten!
Tips! Doppa halva kakorna i smält mörk choklad…muuuuuuuums!!!
Kommentera (6)

Kolapaj med pepparkakssmak!

Foto: Malou Holm/Tidningen BAKA
 
Botten:
2 dl vetemjöl
1/2 dl kakao
100g smör
1/2 dl florsocker
1 äggula
1/2 tsk salt
 
Fyllning:
3 dl grädde
1.5 dl strösocker
1.5 dl ljus sirap
1 tsk kardemumma
1 tsk kanel
1 tsk nejlikor
1 tsk ingefära
20g smör
 
Lingonsås:
200g lingon
1/2 dl strösocker
2 msk vatten
 
Dekorering:
2 dl vispgrädde
 
1. Blanda ihop alla ingredienser till pajbottnen. Jobba snabbt och plasta in för att kylas ca 30 min.
 
2. Ugn 200 grader. Kavla degen ca 3 mm tjock och klä en smord och mjölad form med löstagbar botten med degen. Nyp av överflödig deg så att kanterna blir fina. Klä insidan med bakplåtspapper och fyll upp till kanten med gula ärtor. Grädda 10 min. Häll av ärtorna och ta försiktigt bort pappret och grädda 10 min till.
 
3. Fyllningen: blanda grädde, socker och sirap i en tjockbottnad kastrull, koka upp och rör om. Fortsätt koka i ca 20 min till 120 grader. Rör om då och då. Gör kultestet för att se om kolan är klar. Tag en tsk av kolan och droppa ner i ett glas med iskallt vatten. Om det går att forma till en kula så är den färdig. Tag av kastrullen från plattan och klicka i smör och alla kryddor, blanda väl och låt svalna något.
 
4. Fyll pajskalet och låt den svalna helt och sätta sig i ca 3 timmar.
Spritsa på grädda till serveringen.
 
5. Lingonsås: blanda allt i en kastrull och koka i några minuter. Mixa fint med stavmixer. Klart!
 
 
 
 
 
 
Kommentera (2)

Pepparkakshus 2013

 

Kommentera (5)

Projekt pepparkakshus bygge AB

Här hemma bakas det för fullt på kvällarna. I förrgår gjorde jag pepparkaksdegen och igår stod jag och Melwin och kavlade som galningar och skar ut delar till huset. Jag glömmer liksom bort varje år hur förj-vla trist det är, just det momentet! Jag vill ju bara börja bygga direkt och dekorera som är det roligaste! Hoppas jag hinner klistra ihop huset ikväll så jag kan dekorera på fredag, det är mitt mål. 
To be continued!
Mr Baker Junior
Tålamod…
Skära ut allt pill direkt på plåten.
Nästan alla delar klara!
Kommentera

Bästa degen till pepparkaksbyggen!

Den här degen är så bra! Den förändras inte så mycket i ugnen, dvs den blir inte bubblig och bucklig och linjerna håller sig raka och fina. Dessutom blir den lite hårdare så den passar perfekt att bygga stora byggen med! God? Jorå! Men vem fasen vill käka ett dammigt gammalt hus som stått framme i en månad? Inte jag iallafall, men alla Non Stop på taket, dom ryker efter bara några dagar ?

Imorgon ska jag smälla ihop degen så jag kan börja bygga på onsdag! 
Iiiiiih vad kul!
3 dl strösocker
2 dl sirap
100g smör
1 msk kanel
1 msk ingefära
2 msk kryddnejlika
3 dl mjölk
1 msk bikarbonat
1.5 l mjöl
1. Blanda socker, sirap, smör, kryddor och smält ihop på svag värme.
2. Häll i mjölken och låt blandningen bli kall.
3. Tillsätt bikarbonat och mjöl och arbeta degen smidig.
4. Vila 1-2 dygn inplastad i kylen.
5. Baka ut till valfritt, hus eller stora figurer och grädda i 175 grader i 7-8 min.
Tips!
Om man gör ett hus tex. Skär ut ritningen i tunn kartong, typ klädkartonger och kavla degen och lägg på plåten. Skär ut efter mallen på plåten med rakblad. Efter gräddningen, lägg på mallen direkt igen och skär bort ev ojämnheter. 
Tips 2!
Gör dubbla bitar av sånt som går sönder lätt så att du har en backup. Så trist att börja om med kavlingen och gräddning när man har gått vidare till ihopsättning!
Tips 3!
Använd en grund stekpanna när du smälter socker till karamell. Då går det lättare att doppa stora bitar jämnt och limma ihop snabbt.
Tips 4!
Använd marängpulver i kristyren så går det mycket lättare att spritsa snyggt plus att kristyren blir vitare!
Kommentera