VISA ARKIV & KATEGORIER   |   SÖK
Annons

Småkakor, del 3

Kakor. Jorå, det är väl gott men inte min favorit bland bakverk direkt.
Kriterier: 3 sortera kakor a’ 15 av varje sort. En fylld, en spritsad och en tvådelad. På 75 min.
Jag valde att göra Havredrömmar med chokladkräm, Choklad & kanelhjul och en spritsad syltis med silad björnbärssylt.
Det gick himla bra! Jag hann gott och väl på tiden. Jag var sjuuuukt nervös för Birgitta, Sveriges kakdrottning gick omkring och spanade och klämde på degklumparna. Jag ville så gärna lyckas och det var skönt att det gick hem!
Teknisk utmaning: Milanostänger. Än en gång..what? 
När jag vände på receptet så förstod jag direkt att nåt var lurt. 10 kakor på 75 min av nånting som såg ut som en mördeg med mandelmassa och mandelspån..hmm. Käftsmällen kom efter 30 min när degen fullkomligt droppade av mina händer och vi bara garvade åt skiten. Jag kylde degen igen i 15 min men det hjälpte inte ett dugg. Jag knåpade desperat ihop små knöggliga ”stänger” som dessutom flöt ut i ugnen. 
Usch…dax för en teknisk utmaning som jag har koll på nu…
Kommentera

Annons

Milous tårta

Vår älskade lilla böngrodd fyllde 1 år i onsdags och det ska vi fira ordentligt idag! Tårta, absolut!
Recept kommer inom kort!

Kommentera

Annons

Tarte Tatin

Blixtsmördeg:
250g vetemjöl 
250g smör, kallt i bitar 
100g vatten
20g äggula
5g salt
5g citronjuice/saft
 
Äpplen
Råsocker
Citronjuice
Smör
 

1. Blanda vetemjöl, salt, smör så att det börjar gå ihop.

2. Tillsätt vatten, gulor och citronjuice Arbeta degen så att den precis går ihop, lite smörklumpar är bara bra, plasta och låt vila i kyl ca 10-20 minuter. 

3. Kavla ut degen och vik den i 2 st 3-slag Plasta och låt vila 10-20 minuter.

4. Skala och kärna ur äpplena, dela i 4 delar (eller hur man vill) 

5. Smält socker, citronjuice och smör till ljus karamell. Lägg i äpplena och låt dem karamelliseras runt om ca 8-12 min.

6. Kavla ut degen ca 2-3 mm tjock, skär ett par cm större än stekpannan. Lägg degen över äpplena och vik ner kanten.

7. Grädda i 180 grader 20-30 min.

8. Vänd upp och ner och servera!

(Recept av Johan Sörberg)

Kommentera

Annons

Pajer, del 3

3 pajer a’ 3 av varje sort på 90 min.
Utmaningen var tuff men jag var inte ett dugg orolig för jag älskar att baka pajer!
Jag hade tre bra recept, Ananaspaj, chokladpaj och hallonmazarinpaj och jag hade klockat tiden hemma och klarat det på 75 min med Milou i bärselen och grannu har springandes i köket.
Men, jag gjorde bort mig i ett moment som fördröjde hela mitt tidsschema och jag hade Touretts inombords. 
Jag hällde tillbaks det avrunna ananas spadet i formarna och det resulterade i geggiga bottnar och tre pajer som inte hann svalna för att dekoreras snyggt.
Jaja, skit samma då. Tekniska blir nog ok. Trodde jag ja. ”Ni ska göra en Tarte Tatin” säger Tilde. ”Herregud, hur fasen ser en sån ut???” tänkte jag.
Jag skyndade på med nåt som jag inte visste hur det skulle gå till. Stressen låg och pyrde i luften och jag kom till sist i botten tre för min karamell var för blek. 
Jag fick dock till flagigheten i smördegen så det var ju bra!
Revanch på småkakor nästa vecka…inte min favvo men Birgittas däremot, gulp…
Kommentera

Annons

Ananaspaj

3 små pajer
 
Mördeg:
3 dl vetemjöl 
150g smör 
1 dl florsocker
1 äggula
1 tsk salt 
 
Ananasfyllning:
1 ägg 
1 dl crème fraiche 
1 dl strösocker 
1 msk vaniljsocker 
400g avrunna ananasringar
 
Garnering:
2 dl grädde 
 
Gör så här
1. Ugn 175 grader.
2. Hacka samman alla ingredienser 
till en smidig deg.
Klä 3 små tartelettformar och grädda pajskalen i 10 min.
Om du gör en stor paj så klä degen med bakplåtspapper så det går upp på kanterna. Fyll hela skalet med gula ärtor och förgrädda halva tiden med papper och ärtor. Tag bort och förgrädda lite till så botten blir färdig.
 
3. Finstilta ananasringarna tvärs över fibrerna och mixa fint med stavmixer. Rör ihop alla övriga ingredienser till fyllningen och fyll de förgäddade pajskalen. 
 
4. Grädda 35 min. Låt svalna.
5. Garnera dina ananastarteletter med vispad grädde.
 
Kommentera