VISA ARKIV & KATEGORIER   |   SÖK

Drömmar

Det här var min absoluta favoritkaka när jag var liten! Spröd, lätt, smälter i munnen, mums mums!
 
Ca 35 st
 
100g rumsvarmt smör
2.5 dl strösocker
Lite drygt 1/2 dl neutral olja
4 dl vetemjöl
1/2 tsk hjorthornssalt
 
1. Vispa smöret vitt med elvisp i minst 5 min.
2. Blanda ihop övriga ingredienser och rör sedan ner smöret. Blanda så att degen blir klumpfri.
 
3. Dela degen i 3 delar och färga vardera del med en klick färgpasta.
4. Rulla bollar på ca 20g st och placera på plåt med bakplåtspapper.
5. Grädda i varmluft 130 grader i ca 12 min. Låt svalna på plåten.
 
OBS!
Det luktar starkt av hjorthornssaltet direkt när man öppnar luckan so watch out!
Kommentera (22)

Bästa Chokladtårtan!

Om man älskar choklad och inte kan få för mycket choklad. Då jädrar i min lådda ska man baka denna himmelska pjäs! Mäktig, saftig, ljuvlig fyllning, många lager, hahaha! 

Myyyyyyyyys!!!
Botten:
5 dl vetemjöl
5 dl strösocker
2 dl kakao
2 tsk bakpulver
1.5 tsk bikarbonat
2 tsk salt
2 tsk vaniljpulver
2 msk nescafepulver
2.5 dl gammaldags mjölk
1 dl neutral olja
2 ägg
2.5 dl kokande vatten
Fyllning och spackel:
350g rumsvarmt smör
2.5 dl kakao
12 dl florsocker
1.5 dl mjölk
2 tsk vaniljsocker
1 msk nescafepulver

1. Blanda ihop vetemjöl, socker, kakao, bakpulver, bikarbonat, salt, vaniljpulver och mortlat nescafepulver.

2. Tillsätt mjölk, olja och ägg. Vispa på högsta effekt tills allt gått ihop.

3. Koka upp vattnet och tillsätt försiktigt under lugn vispning. Öka successivt farten och avsluta med att vispa på högsta effekt i 1 min så det kommer in luft i smeten.
4. Fyll två smorda formar med löstagbar kant, ca 22 cm diameter. Kläm gärna fast ett bakplåtspapper i botten på formarna. Grädda mitt i ugnen ca 35-40 min i 180 grader. Stick ner en tandpetare och känn att den inte är kladdig, då återstår lite mer gräddning.
Låt dom svalna något i formarna innan du tar ut dom för att svalna helt under handdukar. 
5. Fyllning och spackel:
Rör smöret mjukt och sikta ner kakao, florsocker, vaniljsocker och mortlad nescafepulver. Blanda. 
Tillsätt mjölken och 
vispa fluffigt. 
6. Dela varje botten i 2 lager. Bred på fyllning på varje botten och lägg dom på varandra. Spackla eller spritsa tårtan med resterande fyllning!
Kommentera (2)

Surdeg på vete och råg

200g ekologiska russin
4 dl ljummet vatten
Ekologiskt vetemjöl
Ekologiskt fint rågmjöl
Vatten
1. Blanda ihop russin och vatten i en bunke och låt ligga i rumstemperatur i 4 dagar. Rör om nån gång då och då.
2. Dag 1, morgon:
Sila russinen och häll 2 dl av russinvattnet i en burk. Blanda i 1 dl vetemjöl och 1 dl fint rågmjöl. Rör om ordentligt, på med lock eller plast. Låt stå i rumptemperatur.
3. Dag 1, kväll:
Häll i 1 dl ljummet vatten och 1/2 dl vetemjöl och 1/2 dl fint rågmjöl, rör om, på med lock i rumptemperatur.
4. Dag 2, morgon:
Upprepa som sist.
5. Dag 3, morgon:
Upprepa som sist och ställ sen in i kylen med lock. Den bör ja börjar bubbla och leva som en Alien nu ?
6. Dag 4! 
Redo att bakas med!
Förvara surdegen i kylen och mata den var tredje dag typ. Ta då bort nån dl av surdegen om du inte ska baka med den, utan bara mata. Innan bakning så mata den dan innan och låt den sen stå framme i rumstemperatur tills det är dax!
Surdegen ska ha en trögflytande konsistens. Se till att den alltid har det och gå efter det när du matar med vatten och mjöl.
Surdegen kan man ha i många många år om man tar hand om den och ger den lite kärlek. Man har ju ta mig tusan hittat surdegar från dom gamla egyptierna som man lyckats återuppliva för att baka med, coolt va!
Jag har testat att göra surdegar på både endast råg och endast vete men spar energi och tid med att smälla ihop dom och jag tycker helt ärligt att det är den bästa surdegen jag haft!
Den passar tokbra till både ljusa och mörka bröd ?
Kommentera (7)

Stora surdegsbröd

2 stora bröd
5 dl vatten
3 dl surdeg av råg och vete
1/4 paket blå jäst
2 msk honung
1 kg vetemjöl special
1.5 msk havssalt
1. Blanda alla ingredienser utom saltet och jobba i maskinen 10 min eller för hand 15 min. Tillsätt saltet och fortsätt jobba 5 min till. 
2. Olja in en plastlåda med oliv eller rapsolja och vräk ut degen i den. Vik den försiktigt 2 gånger över mitten i ett treslag. Sätt på locket och ställ in lådan i kylen i ca 8 timmar.
3. Sätt ugnen på 225 grader varmluft och och ställ in en plåt i botten på ugnen så den förvärms.

4. Vräk ut degen på en mjölad bänk och dela den i två delar utan att knåda den. Lägg bröden på plåten och ställ in i ugnen. Släng direkt in ett glas iskallt vatten på den förvärmda plåten så ånga bildas. Sänk också värmen till 200 grader. Grädda ca 20 min. Släpp ut ångan och grädda 10 min till. Bröden ska ha ordentlig fin färg och ha en gräddad botten. Knacka under brödet och det är klart när det låter ihåligt.

5. Svalna på galler!
Kommentera (12)

Chokladkakor

Gigantiska chokladkakor, mjuka i mitten och en touch av flingsalt på toppen! 
Ca 18 st
 
200g 70% choklad
50g smör
2 ägg
2 dl strösocker
1/2 tsk vaniljpulver
1/2 tsk bakpulver
1 tsk salt
1 msk kakao
2 dl vetemjöl
Havssalt
 
1. Sätt ugnen på 180 grader
2. Smält chokladen och smöret över vattenbad.
3. Vispa ägg, socker och vaniljpulver vitt och pösigt.
4. Häll chokladsmöret i äggfluffet och vänd om försiktigt så det blandas ordentligt.
5. Tillsätt bakpulver, salt kakao och vetemjöl och blanda igen.
6. Tag två matskedar och klicka ut smeten på plåtar, 6 klickar/plåt.
7. Strö över flingsalt och grädda mitt i ugnen i ca 10 min. Låt svalna på plåten.
Kommentera (16)