VISA ARKIV & KATEGORIER   |   SÖK
Annons

Studenttårta

Hej!

Igår tog min älskade lillasyster Madeleine studenten och jag fick uppdraget att baka tårta. En klassisk studentmössa med vaniljbottnar, hallonmousse och chokladmousse. Här har ni receptet!

Njut av helgen hörni! Det kommer jag att göra 😄


Glutenfri tårtbotten 

4 dl grädde

Chokladmousse:

3 dl grädde

1/2 dl kakao

1/2 dl socker

Hallonmousse:

150g hallon

2 gelatinblad 

1/5 dl socker

2 dl vispgrädde
200g marsipan

50g svart marsipan

Smält smör

1. Gör tårtbotten och svalna. Dela i 3 lager.

2. Gör chokladmoussen. Vispa ihop grädde, kakao och socker tills ingen kakao flyter omkring på ytan. Ställ in i kylen 15 min. Vista upp till fluffig en mousse. 

3. Hallonmousse. Lägg gelatinbladen i kallt vatten i 5 min. Koka upp hallon med socker (jag behöll fröna för lite mer hallonkaraktär) och mixa slätt med stavmixer. Tillsätt gelatinbladen och vispa om. Låt blandningen svalna i kylen med plastfilm på ytan. Vispa grädden till toppar och vänd ihop med hallonpurén. 

4. Vispa 4 dl grädde till fasta toppar och fyll en spritspåse. 

5. Montera! Lägg botten nr 1 på tårtfatet och spritsa en gräddring som en ram nära kanten. Fyll med chokladmousse. Lägg på botten nr 2 och spritsa en ny gräddring och fyll med hallonmousse. Lägg på sista botten. Spackla hela med ett tunt lager grädde.

6. Täck med marsipan! Kavla ut en stor rundel av vit marsipan till ca 2-3 mm. Tänk på att beräkna både bredden på tårtan plus höjden på kanten! Pensla hela locket med smält smör. (Funkar som fuktspärr så inte tårtan börjat svettas) Lägg över marsipanen med snödrivan ner mot grädden och få hela ytan slät genom att pudra över potatismjöl och smek hela tårtan med stora mjuka händer. Skär bort överflödig marsipan runtom. Forma en skärm av svart marsipan och lägg intill tårtan. Kavla ut en lång svart sträng som ska bli kanten på mössan. Pensla biten med vatten och klistra  runtom. Forma en liten brosch och färglägg med pastafärg eller vad du nu tycker är fint. Jag köpte guldmetallicfärg.

Servera! 


❤️❤️❤️❤️❤️

Kommentera

Annons

Nåt bakat till Nationaldagen! 

Hej!

På tisdag har vi vår årliga date med två familjer och det är picknick och Nationaldagsfirande vid Görvelns slott som gäller. Förra året var det så varmt och härligt och kidsen spelade fotboll och mös runt. Hoppas det blir picknickväder i år igen! Jag velar mellan att baka marängtårta med jordgubbar eller dessa små Nationaldagsbakelser..hmm. Här har ni förslag på lite gottis!

NationaldagsBakelse


Glutenfri Marängtårta med jordgubbar 


Moussebakelse


Kommentera

Annons

Stort bröd!

Ja, stort bröd är vad jag kallar det här brödet, hehe 😄 Det är gigantiskt och tar upp hela plåten i ugnen. Det har en hård och smakrik skorpa och ett saftigt och härligt inre. Mmm, bröd, bröd, älskade bröd. Receptet är inte skrivet i sten så ta dom mjölerna som du har hemma. Släng i lite härliga frön eller hackade nötter i degen för extra karaktär. Bara gör nåt!
Stort bröd
10g jäst 

1.5 dl bubblig surdeg

4 dl ljummet vatten

1 msk oraffinerat havssalt

1 msk honung

600g vetemjöl

200g grahamsmjöl

1. Lös jästen i det ljumma vattnet och vispa ner surdegen. 

2. Tillsätt resten av ingredienserna och knåda degen i 15 min tills den känns alldeles följsam och jämn och släpper bunken eller bänken lätt. Åh, en fantastisk känsla det där!

3. Olja in en plastback (jag köper på typ Clas Olson) med olivolja och lägg ner degen för jäsning i 30 min med lock på. 

4. Vik degen i ett 3-slag (tänk dig degen i 3 delar och så viker du in de två yttersta delarna över mittendelen så degen får 3 lager) Jäs igen i 30 min med lock. 

5. Upprepa vikningen 2 gånger till med jäsning emellan. Jäs sen i kylen över natten eller 2 timmar i rumstemperatur. 

6. Värm upp ugnen till 250 grader. Stjälp upp degen försiktigt på mjölad bänk och forma mjukt till ett stort bröd. Jag brukar rulla degen till en stor korv och lägga skarven upp. Pudra över med mjöl och snitta ev ytan med ett vasst rakblad. Grädda brödet i ca 40-45 min tills det har en kraftfull gyllenbrun skorpa och samma färg undertill. Knacka på brödet bestämt och det ska låta ihåligt. Låt svalna på galler under kökshandduk. Låt det gärna vila nån timma innan du skär upp i skivor. 

Kommentera

Annons

Kardemummabullens Dag

Hej!

Idag är det Kardemummabullens Dag! Även om man gör vanliga kanelbullar så är det kardemumman i degen som blir pricken över i:et tycker jag. Vräk på med en massa nymortlad kardemumma! Både i degen, fyllningen och som topping! 

25 st 

10-20g ekologisk jäst. (Jag tog 10g som jäste över natten)

5 dl ljummet vatten

1.5 msk mortlade kardemummakärnor

1.5 dl ljus sirap

1 tsk salt

1 ägg

900g vetemjöl

2 dl fint rågmjöl

150g rumsvarmt smör

Fyllning:

200g smör

1.5 dl strösocker

3 msk kanel

1 msk vetemjöl

1 msk vaniljsocker

1 tsk mortlade kardemummakärnor 

 Pensling:

1 ägg 

En nypa salt

1 tsk vatten

Sockerlag:

1 dl strösocker

1 dl vatten

Topping:

Rårörsocker

1 msk mortlade kardemummakärnor

1. Blanda ihop alla ingredienserna förutom smöret tills degen släpper bunkens kant eller bänken. 

2. Tillsätt smöret och knåda några minuter till. Runddriv (Gör en slät boll) degen och pudra mjöl över. Täck med lös plastfilm och jäs minst 2-3 timmar men gärna längre för mer smak. Den ska fördubbla sin storlek.

3. Blanda ihop alla ingredienser till fyllningen. Kavla ut degen till en stor rektangel på mjölad bänk och bred på fyllningen till ett jämnt lager som täcker hela degen. Sen pillar du ihop till den sorts bullar du vill ha idag. Rulla till en korv och dela i 25 bitar för klassiska snurror, skär i 25 remsor och tvinna ihop till en knut för sån style eller hitt på nåt!

Jäs igen under handduk på plåt med bakplåtspapper till dubbel storlek.

4. Pensla bullarna med ägg uppvispat med en nypa salt och en liten skvätt vatten. (Så försvinner alla slemmiga trådar och det blir lätt som en plätt att pensla) 

5. Grädda bullarna i 230 graders värme i va 15 min tills dom är gyllenbruna både på ovansidan och undersidan. Mesans dom gräddas, koka ihop sockerlagen så den blir lite simmig, ca 5 min. Så fort bullarna kommit ur ugnen, pensla snabbt som blixten med sockerlagen och strö direkt på toppingen. Pärlsocker, kardemummakärnor, rårörsocker…vad du vill. 

Kommentera

Annons

Kladdkaka Ferrero Rocher

Hej!

Den här härligheten fick jag beställning på förra helgen då vi var bjudna på party med Gatsbytema. Alltså, varför fixar man inte fest oftare? Finns det nåt roligare än hemmafest? Jag bara måste planera ihop en!

Värdinnan älskar Ferrero Rocher och så fick det bli. En glutenfri kladdkaka med lite extra lyxig look. Och den gick hem bland alla 50 gästerna, hehe.. Vem säger nej till kladdkaka liksom?

Ferrero Rocher KladdkakaCa 12 bitar 

Kladdkaka:

150g smält smör

3 dl rårörsocker

3 ägg

1.5 dl kakao

2 dl rismjöl

1 dl mandelmjöl

1 tsk salt

1 tsk vaniljpulver

Ganache:

100g mörk choklad

1 dl grädde

Chokladmousse:

3 dl grädde

2 msk socker

1/2 dl kakao

Dekorering:

8 Ferrero Rocher

1 dl hackad, flagad mandel

1. Kladdkakan. Vispa ihop alla ingredienser till en tjock smet och häll i en 22 cm springform klädd med bakplåtspapper och pudrad med kakao. Grädda i ca 20 min i 175 grader. Kakan ska fortfarande vara lös i mitten när du tar ut den ur ugnen. Låt svalna på bänken och sen i kylen över natten. 

2. Ganache. Hacka chokladen fint. Koka upp grädden och häll över chokladen. Rör om tills det blir en jämn och slät ganache. Den tjocknar ju mer den svalnar. 

3. Rosta den flaggade mandeln en snabbis i en torr panna och låt svalna helt. 

4. Tag ur kladdkakan ur formen och pensla kanterna med ganache. Häll över ett härligt lager på toppen som fördelar sig fint som en blank spegel. 

5. Strö den flagade mandel runt om kanten på hela kladdkakan. Ställ in i kylen för att ganachen ska sätta sig.

6. Mousse. Vispa ihop grädden med socker och kakao lite slarvigt så ingen kakao flyter omkring på ytan. Ställ bunken i kylen i 15 min. Vispa sen upp till fluffig mousse. Spritsa ut högar på kladdkakan och dekorera med Ferrero Rocher. 

Trevlig helg till er alla! 

Kommentera