Hej!
Jag sitter i soffan efter en fullsmetad dag med företagsmassage, fotbollsträning, styrelsemöte och nu recept. Jag har fastnat för en ny serie som går på HBO Nordic. Ni måste kolla in Big Little Lies. Snygg serie med Nicole Kidman, Reese Witherspoon och Alexander Skarsgård. Ett avsnitt släpps varje söndag och den frustrationen är man ju inte van vid numera när man kan brassa fler avsnitt på en och samma kväll ?
Igår var det föräldramöte på fotbollen och det är ett perfekt tillfälle för mig att baka nåt till bloggen. Jag var sugen på att baka med deg så det fick bli bullar fyllda med vaniljkräm och toppade med glasyr. Gissa om jag var sugen på att trycka i mig 3 på raken men..inget gluten här inte. Fattar inte hur jag kan hålla mig. Hade jag aldrig trott för några år sen, hehe..
10-20g ekologisk jäst.
5 dl ljummet vatten eller mjölk
1 msk mortlade kardemummakärnor
1.5 dl ljus sirap
1 tsk salt
1 ägg
900g vetemjöl
2 dl fint rågmjöl
150g rumsvarmt smör
Fyllning:
200g smör
1.5 dl strösocker
3 msk kanel
1 msk vetemjöl
1 msk vaniljsocker
Vaniljkräm:
5 dl gammaldags mjölk
1 vaniljstång
5 äggulor
1.5 dl strösocker
3 msk maizena
25g smör
Pensling:
1 ägg
En nypa salt
1 tsk vatten
Sockerlag:
1 dl strösocker
1 dl vatten
Topping:
2 dl florsocker
En skvätt vatten
1. Blanda ihop alla ingredienserna förutom smöret tills degen släpper bunkens kant eller bänken.
2. Tillsätt smöret och knåda några minuter till. Runddriv (Gör en slät boll) degen och pudra mjöl över. Täck med lös plastfilm och jäs minst 2-3 timmar men gärna längre för mer smak. Den ska fördubbla sin storlek.
3. Blanda ihop alla ingredienser till fyllningen. Kavla ut degen till en stor rektangel på mjölad bänk och bred på fyllningen till ett jämnt lager som täcker hela degen. Vik över ena degens halva över den andra och skär i 25 remsor. Tvinna ihop till en knut och lägg på plåt. Jäs igen under handduk på plåt med bakplåtspapper till dubbel storlek.
4. Vaniljkrämen. Dela vaniljstången på längden och skrapa ur fröna. Koka upp mjölken med både stång och frön och ta sen av från värmen och låt stå och dra i 15 min så smakerna kommer fram. Vispa äggulor, socker och maizena vitt och pösigt. Sila ner vaniljmjölken i äggvispet och vispa helt slätt. Häll tillbaka allt i kastrullen och sjud under konstant omrörning tills det tjocknar ordentligt. Tag av från värmen och vispa i smöret. Häll i vaniljkrämen i en spritspåse.
5. Pensla bullarna med ägg uppvispat med en nypa salt och en liten skvätt vatten. (Så försvinner alla slemmiga trådar och det blir lätt som en plätt att pensla)
6. Tryck ner två fingrar rätt ner i varje bulle och gör en krater. Fyll hålet med vaniljkräm.
7. Grädda bullarna i 230 graders värme i va 15 min tills dom är gyllenbruna både på ovansidan och undersidan. Medan dom gräddas, koka ihop sockerlagen så den blir lite simmig, ca 5 min. Så fort bullarna kommit ur ugnen, pensla snabbt som blixten med sockerlagen och låt dom svalna helt på galler under kökshandduk.
8. Glasyr. Vispa ihop florsockret med lite vatten tills konsistensen är en tjock och härlig glasyr. Det ska bli spår efter skeden i bunken. Ringla glasyren över varje bulle och låt svalna.
Hej, bakar du aldrig glutenfria bullar? Jag har ätit g-fritt i snart två år nu och bakar det mesta glutenfritt, FÖRUTOM luftiga bröd och bulldegar. Känns som dömt att misslyckas på nått vis, för man vet att det inte kommer bli liiika drömmigt luftigt/saftigt som med vetemjöl i? Känner du samma som mig?
Hej. Har några gånger provat att göra egen vaniljkräm, men den får en väldigt tråkig smak av potatismjöl. Vad gör jag för fel?
Hej!
Har du testat mitt recept? Jag använder majsstärkelse istället för potatismjöl och viskar tillsammans med äggulor och socker. Den blir riktigt riktigt bra!
Har du testat mitt recept? Jag använder majsstärkelse (maizena) och viskar fluffigt med äggulor och socker. Den blir superbra! Testa! Hur mycket potatismjöl har du i ditt recept? Antar att det är på 5 dl mjölk..