VISA ARKIV & KATEGORIER   |   SÖK

Glutenfri semla

Puh, jag har testat att baka glutenfria semlor 4 gånger nu och äntligen är jag nöjd! Jag vill att dom ska vara saftiga och fluffiga och smaka fantastiskt så klart. Problemet har varit att dom inte håller formen i ugnen. 

Eftersom gluten är den komponent som gör degen elastisk och sammanhängande så är det alltså svårare att få runda fina bullar som reser sig på höjden. Genom jäsningen bildas koldioxid och därför reser sig degen och blir stor. Gluten bildar glutennät i en vanlig deg och håller ihop allt när koldioxidens bubblor spänner ut degen. Då förstår ni att det gärna blir platta fula bullar utan gluten. Suck. Men, Fiberhusk gör lite av jobbet och här har ni resultatet. Visst, man kan ju bara tillsätta mer mjöler för att få runda och höga bullar men då blir dom för torra tycker jag. Trist ju! ? Testa nu ni som inte äter gluten! Degen blir kladdig under första jäsningen men fastare när du bakar ut till bullar. Tillsätt mer mjöl om du tvekar på att formen håller sig. Lycka till! 


15 st
3 dl fet mjölk

50g jäst

1 msk fiberhusk

2 tsk mortlade kardemummakärnor

1 tsk salt

1.3 dl ljus sirap

1 ägg

3 dl rismjöl

2 dl potatismjöl

3 dl maizena

1 dl mandelmjöl

75g rumsvarmt smör

Fyllning & topping:

Mandelmassa

5 dl grädde

Florsocker

1. Ljumma mjölken och lös jästen. 

2. Tillsätt kardemumma och fiberhusk och låt smeten stå och svälla i 10 min.

3. Tillsätt salt, sirap och ägg och vispa runt ordentligt.

4. Blanda alla mjölsorter och tillsätt i degen och jobba i 5 min på medelhastighet tills den känns smidig och slät. Tillsätt sen smöret och knåda degen i 5 min till. Jäs i 60 min under kökshandduk. 

5. Dela degen i 20 bitar och rulla dom till jämna bollar. Använd rismjöl på bänken. Lägg på plåt klädd med bakplåtspapper och jäs i 60 min. 

6. Pensla bullarna med ägg uppvispat med vatten och salt. Grädda i 250 grader i ca 10 min. Dom ska vara gyllenbruna både ovanpå och undertill. Låt svalna på galler.

7. Rör ihop alla ingredienser till mandelmassan. Skär ett lock på varje bulle och ta ur lite inkråm. Fyll varje bulle med mandelmassa.

8. Vispa grädden fast och spritsa fint på varje bulle. Lägg på locken och pudra över florsocker!


Kommentarer


  1. Lena 15 mars, 2017 on 19:37 Svara

    Hej!
    Vad ska jag göra med det rumsvarmt smöret??? Det står ingen stans i receptet när det ska in i smeten!
    Hälsningar Lena

    • Älska att baka 17 mars, 2017 on 11:20 Svara

      Men oj! Vad glad jag blir att du upptäckte missen! Du ska tillsätta smöret i slutet på knådtiden. Precis som när du bakar vanliga bullar. Lycka till i köket och tack för att du hör av dig!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *