Hej! Jag heter Caroline Ahlqvist och här på bloggen skriver jag om allt från livet som 2-barnsmorsa, matte, sambo, kostrådgivare, massageterapeut och träningsälskare till mitt intresse inom bakning och vinnare av Hela Sverige Bakar 2013! Här bjuder jag på recept som passar den som är ny i köket och vill hålla det enkelt till den som har lite mer vana och kanske vill utmana sig lite. Jag vill att ni ska bli sugna på att baka mer hemma så låt oss inspirera och tipsa varandra i bakningens värld för fullärd blir man aldrig. Kom gärna med synpunkter och tips! Det ser jag fram emot! ROCKA LOSS I KÖKET OCH NJUUUUT AV ATT BAKA!
Så var helgen här igen och ni ska få ett recept på ett av mina favoritbröd! Ett riktigt festligt härligt brytbröd som är fint att lägga mitt på middagsbordet så gästerna kan bryta hur dom vill. Smaksatt med både oregano och parmesan. Det är ett recept som jag tog fram i samarbete med Zeta. Gå in på deras hemsida för fler härliga italienska recept!
Trevlig helg allihopa!
1 stort bröd
20g jäst
4 dl ljummet vatten
1 msk honung
1 ägg
1 msk salt
3 dl durumvetemjöl (180g)
9 dl vetemjöl (540g)
1 ägg
100g parmesan
1 dl färsk oregano
Svarta vallmofrön
1. Lös jästen i vattnet och blanda i övriga ingredienser. Jobba i maskin eller för hand i minst 10 min tills degen känns spänstig och smidig och släpper bunkens kanter. Jäs övertäckt med plastfilm i 2 timmar och har
fördubblat sin storlek.
2. Vräk ut degen på mjölad bänk och knåda igenom lite snabbt. Dela degen i 16 bitar med samma storlek. Rulla till jämna bollar och placera på en plåt klädd med bakplåtspapper. Lägg dom bara precis intill varandra i det mönster du vill. Jäs övertäckt i 2 timmar till.
3. Pensla hela brödet med uppvispat ägg. Finhacka oreganon och strö över brödet. Riv över parmesanosten. Avsluta med att strö över svarta vallmofrön.
4. Grädda i 225 grader i ca 20-25 min tills brödet blivit gyllenbrunt både på under-och ovansidan. Svalna på galler.
Du ser att brödet är redo att gräddas när du trycker till degen med fingret och degen stunsar tillbaks direkt. Då är det färdigjäst! Bara att vräka på godsakerna och skjutsa in i ugnen.
Du ser att brödet är färdiggräddat när det har en gyllenbrun färg på undersidan! Nästan lika mycket färg på både ovan som undersida alltså ?
Här har ni ett liknande recept med parmesan och basilika! Utbakat till en fläta.
Oj vad härligt! Måste jag pröva nästa gång vi har gäster! Tack för alla härliga recept du delar med dig! ?
Härligt Nettan!
Shit vad länge sen vi sågs! Galet! Hoppas du och familjen mår jättebra!
Kraaaaam!!!
Men gudarns, det verkar bara alldeles för gott ju 😀 😀
Det är lite för gott ? Svårt att hålla sig ifrån…jag som inte äter så mycket gluten ?
Mums vad gott detta lät och såg ut! Måste man nog prova, tror jag! 😀
åh, detta vill jag provs! brytbröd är ju så himla gott!! och trevligt att bjuda på!
Trevligt! ??
Tack! Ja, ett riktigt stort, vackert bröd i mitten på bordet ger en härlig känsla tycker jag!