VISA ARKIV & KATEGORIER   |   SÖK

Bröd i gjutjärnsgryta!

God morgon!
Ni vet att jag älskar bröd! Bra råvaror, surdeg, lång jästid och så avsluta med att grädda brödet i en gjutjärnsgryta! Det är kärlek. När man gräddar brödet i grytan på det här sättet med lock på så behålls saftigheten mycket längre och när man öppnar locket när tiden är inne så är det alltid lika spännande att se hur brödet spruckit upp!
Surdegsbröd
1 stort bröd
2 dl bubblig surdeg av valfri sort
6 dl ljummet vatten
1 msk salt
1/2 dl mörk brödsirap
4 dl rågsikt
10 dl vetemjöl
2 dl grovhackade valnötter
2 småtärnade äpplen
1. Vispa vatten, salt, sirap och surdeg och halva mängden av mjölet till en smidig smet i nån minut. Tillsätt sen resten av mjölet och knåda in för hand en snabbis så det precis blandas. Täck bunken med plast och vila i rumstemperatur i 1 timme. Det här bildar gluten och mjölet hinner suga åt sig vätskan i lugn och ro.
2. Tag upp degen på ren bänk och dra ut degen och släng den i bänken några gånger. Tillsätt nötterna och äpplena och tänj ut degen några gånger till så alla ingredienser blandas fint. Forma till en rund boll, pudra över mjöl och lägg ner degen i en bunke som är klädd med en kökshandduk på insidan. På med ett lock och ställ in i kylen över natten.
3. På morgonen. Värm upp ugnen till 250 grader med gjutjärnsgrytan i så den blir het. Stjälp ur degen rätt ner i grytan och smek över ett lager mjöl på ytan. Tag ett rakblad och skär nåt snyggt mönster i degen. Ställ in i ugnen med lock på i ca 45-55 min tills brödet har rejält med färg. Låt svalna på galler!

Kommentarer


  1. Ildiko 2 november, 2014 on 10:46 Svara

    Hej! Om man inte har en gjutjärnsgryta, går det bra med en ugnsfast form istället?
    Har aldrig bakat surdegsbröd, så jag tänkte testa ditt recept som en utmaning. 🙂

  2. Maria 3 november, 2014 on 12:24 Svara

    Borde funka att grädda i lergryta oxå ( för de som har en sån ståendes

  3. Bosse Deg 3 november, 2014 on 18:02 Svara

    Carro ditt bröd ser svingott ut!
    Körde själv med stekpanna i ugnen och med en eldfast form med hett vatten på våningen under för att få ånga i ugnen. Gräddningen verkade gå utmärkt men jag fick slänga det mesta av brödet ändå, jag är för ovan med ultrasparsamt med jäst och jag hade inte låtit det jäsa länge nog, egentligen knappt alls. Jag får slänga mer nu när jag tar ut svängarna ordentligt. Men lär mig väldigt mycket mer genom att vara lite wild and crazy i bakningen och inte följa beskrivningar slaviskt och det BLIR godare när det blir bra.

  4. Linda 4 november, 2014 on 22:32 Svara

    Funkar det å köpa sån där surdeg på burk i affären?

  5. Ana 3 februari, 2017 on 10:46 Svara

    Hej och tack för ett underbart recept! Jag bakade brödet flera gånger, men nu utan äpplen. Tyckte att det var lite fuktigt, geggigt, runt om äppelbitarna.
    Vilket gott bröd och enkelt att göra. Gjorde varma smörgåsar till lunch av brödet. Det var supergott!

    • Älska att baka 13 februari, 2017 on 14:05 Svara

      Åh vad kil Ana! Ja, äpplena fuktar ner degen och som du gör, bara att ta bort om man gillar brödet bättre utan ? Jag ska baka det i helgen tror jag!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *