Hej! Jag heter Caroline Ahlqvist och här på bloggen skriver jag om allt från livet som 2-barnsmorsa, matte, sambo, kostrådgivare, massageterapeut och träningsälskare till mitt intresse inom bakning och vinnare av Hela Sverige Bakar 2013! Här bjuder jag på recept som passar den som är ny i köket och vill hålla det enkelt till den som har lite mer vana och kanske vill utmana sig lite. Jag vill att ni ska bli sugna på att baka mer hemma så låt oss inspirera och tipsa varandra i bakningens värld för fullärd blir man aldrig. Kom gärna med synpunkter och tips! Det ser jag fram emot! ROCKA LOSS I KÖKET OCH NJUUUUT AV ATT BAKA!
Jamen det är ju så gott!!! Bara som det är, på en sked, in i munnen eller som fyllning i tårtor, kakor, bullar och bakelser. Mmmmm. Och det bästa bästa! Det är så förbannat lätt att göra själv! Tjihooooooo!!!
1 burk
300g hasselnötter
1 tsk vaniljpulver
2 dl florsocker
1/3 tsk salt
1 dl kakao
1. Rosta hasselnötterna i ca 15 min i 200 grader tills dom fått bra med färg och doftar fantastiskt. Rör om då och då så dom får jämn färg. Låt svalna. Gnugga dom hårt i en handduk så det mesta av skalen lossnar.
2. Mixa nötterna tills det börjar tränga ur olja ur dom och det blir en smidig pasta. Tar några minuter men ge inte upp!
3. Blanda i resten av ingredienserna och vispa ihop på högsta effekt med elvisp. Häll massan i en burk med tätt lock. Håller sig fin i ca 1 månad i kylen!
Rostningen tar fram den härliga smaken i nötterna! Gnugga dom sen hårt i en kökshandduk.Kör på högsta effekt och bara mixa ihop nötterna! Det ser så härligt ut när det helt plötsligt börjar bildas olja! Jag fick köra nötterna i två omgångar för det fick inte plats på en gång.Snart klart!
Åhh, nutella är ju farligt gott. Att kunna göra egen är ju superbra, så man vet vad som är i. Du säger att den håller 1 månad, i skafferiet eller i kylen?
nej, nej, nej – du får inte visa hur man gör egen Nutella! Mitt försvar för att inte ha det hemma är att det är långt till affären och när vi är där så är Nutella dyrt ( har jag bestämt alltså..) 😉
Att kunna göra själv hemma? Nej, nej, nej – ”a moment on the lips, is forever on the hips” och äter sonen så hamnar det av oförklarlig anledning alltid i min mun för eller senare (vettetusan hur det går till…) Så detta inlägg ”glömmer” jag…
Åh, vad bra! Det här receptet kom lägligt. Vi ska på kalas till några Nutella-älskare snart, då ska de få en stor burk hemgjord. Vaniljpulver – om man använder vaniljsocker istället? Försöker köpa så mycket som möjligt ekologiskt, och vaniljsocker finnse ekologiskt. Mer vaniljsocker och lite mindre florsocker? Hur mycket starkare är vaniljpulver?
Du har inget fantastiskt recept på biscotti också så är presenten helt klar? 🙂
Åhh, nutella är ju farligt gott. Att kunna göra egen är ju superbra, så man vet vad som är i. Du säger att den håller 1 månad, i skafferiet eller i kylen?
nej, nej, nej – du får inte visa hur man gör egen Nutella! Mitt försvar för att inte ha det hemma är att det är långt till affären och när vi är där så är Nutella dyrt ( har jag bestämt alltså..) 😉
Att kunna göra själv hemma? Nej, nej, nej – ”a moment on the lips, is forever on the hips” och äter sonen så hamnar det av oförklarlig anledning alltid i min mun för eller senare (vettetusan hur det går till…) Så detta inlägg ”glömmer” jag…
Åh, vad bra! Det här receptet kom lägligt. Vi ska på kalas till några Nutella-älskare snart, då ska de få en stor burk hemgjord. Vaniljpulver – om man använder vaniljsocker istället? Försöker köpa så mycket som möjligt ekologiskt, och vaniljsocker finnse ekologiskt. Mer vaniljsocker och lite mindre florsocker? Hur mycket starkare är vaniljpulver?
Du har inget fantastiskt recept på biscotti också så är presenten helt klar? 🙂
/Malin.
Men åh vad gott 😀