VISA ARKIV & KATEGORIER   |   SÖK

Eclair med vanilj-och kaffekräm

(Recept: Johan Sörberg)
 
Pata choux:
200 g mjölk 
200 g vatten 
160 g smör 
8 g salt 
250 g vetemjöl 
400 g ägg 
 
Kaffe- och vaniljkräm:
500 g mjölk 
50 + 5 g socker 
1 vaniljstång 
120 g äggula 
40 g maizena 
50 g smör 
snabbkaffepulver, efter smak 
 
Glasyr:
200 g florsocker 
30-40 g vatten 
snabbkaffepulver, efter smak 
 
1. Koka upp mjölk, vatten, 
salt och smör. 
 
2. Rör ner mjölet och ”rosta” 
i 3-4 minuter.
 
3. Häll över smeten i en bunke och blanda i äggula, lite i taget. Låt svalna.
 
4. Spritsa ut längder med spritstyll ca 10-12 cm. Grädda i 190 grader.
 
5. Vanilj & kaffekräm:
Koka upp mjölk och första mängden socker med vaniljstång försiktigt så det inte bränner fast.
Vispa äggulor resten av sockret 
och maizena luftigt.
Vispa i äggsmeten i den varma mjölken, koka upp under omrörning och låt 
koka ett par minuter.
Lös upp kaffet i varmt vatten 
och smaksätt krämen.
Blanda i smöret, sila genom silduk.
 
6. Gör små hål i pata choux-bakelsen (den sida som var uppåt i ugnen).
Fyll eclairen med kaffe-och vaniljkräm.
Glacera med kaffeglasyr (den sida som var ner på plåten).

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *