VISA ARKIV & KATEGORIER   |   SÖK
Annons

Glutenfri tårtbotten a’ la 3 lika

Hej!

I helgen är det Valborg och då är det väl härligt att bjuda på tårta! Här är ett kanonrecept på en glutenfri tårtbotten bakad efter receptet ”3 lika”! Funkar varje gång och resultatet blir luftiga, härliga bottnar. 

Glutenfri tårtbotten
En tårta till ca 8-10 personer (om större tårta, öka på äggen i glas 1 och nivån på socker och potatismjöl till samma nivå.)

Glas 1: 3 ägg

Glas 2: socker upp till samma nivå som äggen i glas 1.

Glas 3: potatismjöl i samma nivå som de andra fyllda glasen. 

1 tsk bakpulver

1 tsk vaniljsocker

1/2 tsk salt

25g smör

Glutenfri tårtbotten
1. Värm ugnen till 200 grader.

2. Vispa ägg och socker på medelhastighet i minst 5 min tills smeten är vit och fluffig.

3. Medan smeten vispas, smörj och klä en 20 cm springform med bakplåtspapper. Både i botten och upp på kanterna.

4. Smält smöret och häll i smeten.

5. Blanda i bakpulver, vaniljsocker och salt i glaset med potatismjöl och sikta ner i smeten. Använd en slickepott och vänd ihop smeten med stora luftiga tag så den behåller sin fluffiga konsistens.

6. Häll smeten i formen och grädda tills den höjt sig fint och släppt formens kanter. Ca 30-40 min. Känn med fingertopparna på toppen av kakan och den ska svikta som en tvättsvamp. Knäpp upp formens kant och låt svalna en stund på bänken. Vänd sen uppochner på ett galler och låt svalna helt under kökshandduk. 

7. Frys in hela tårtbotten och tag fram 30 min innan fyllningen ska på. Skär i så många bottnar du vill ha. Fyll, dekorera, ÄT! 😄

Glutenfri tårtbottenGlutenfri tårtbotten

Kommentera

Annons

En till chans! 

God kväll!

Påsken är till ända för detta år men det är inte er chans att köpa en Daniel Wellington klocka till schysst pris 😄 Jag har nämligen fått förlängd rabatt till alla mina läsare fram till den 9:e Maj! 


Nya kollektion ”Classic Petite” består av stilrena klockor med 32 mm bred urtavla och ett armband i mesh. Sååå snygga!

Gå in på www.danielwellington.com och ange kodnamn ”ALSKAATTBAKA” i kassan så får du 15% rabatt på hela sortimentet! 

Njut av er vecka nu! 

P.s Smet över till affären och köpte en glass nu när jag var ute med Moss men usch..jag var inte så sugen som jag trodde. Är trött på godis och skrot efter helgens intag. Nya tag med bra mat från och med imorgon. Skönt! 

Kommentera

Annons

Farmors Daimtårta

Hej!

Så här blev Daimtårtan! Den går snabbt att smacka ihop och blir himla god. Jag tredubblade receptet nu och gräddade i långpanna. Det blev en tårta för över 20 pers. Med receptet under så blir det en tårta för ca 10 pers. Perfekt avrundning efter påsklunchen. Farmor gjorde ofta den här när hela släkten kom på middag. Älskade farmor…saknar dig ❤


2 ägg

2 dl socker

100g mald sötmandel

1/2 tsk bakpulver

2 dl grädde

1 msk kakao

1 dubbel Daim (eller hemmagjord Daim)

1. Vispa ägg och socker pösigt.

2. Blanda i mandel och bakpulver med stora luftiga tag.

3. Häll smeten i en 24 cm form klädd med bakplåtspapper och grädda i 175 grader i ca 25 min.

4. Vispa grädden med kakaon och bred över kakan. Hacka Daimen och strö över. 

Kommentera (4)

Annons

Festbröd

Hej!

Ett festbröd dekorerat med vallmofrön och sesamfrön blir så himla fint på påskbuffébordet. Det är nåt visst med att bryta ett bröd tillsammans. Vi är ute på Yxlan hela släkten och är i full gång med att göra iordning dagens stora påskmåltid!

Glad påsk till er alla! 


5 dl ljummet vatten

20g jäst

1 msk honung

Ca 800g vetemjöl

1 msk salt

Vallmo- och sesamfrön till topping

1. Blanda alla ingredienser förutom saltet och knåda i 10 min. 

2. Tillsätt saltet och knåda i 5 min till. Degen ska kännas elastisk och jämn och släppa bänken eller bunkens kanter lätt.

3. Jäs övertäckt till dubbel storlek. Idag tog det bara 60 min då det var varmt och härligt i köket. 

4. Knåda degen lätt igen och dela i 24 delar om du vill ha ett bröd som ser som mitt. Knåda delarna till runda bollar och placera på plåt klädd med bakplåtspapper. Lägg dom precis intill varandra. Jäs igen till dubbel storlek. 

5. Pensla brödet med mjölk och strö över fröna. Grädda ca 30 min i 230 graders värme. 

Kommentera (2)

Annons

Påskiga godsaker!

Hej!

Påsken är den bästa högtiden tycker jag. Fylld med god mat, umgås med nära och kära och helt prestationslöst. Det är oftast fint väder och man kan sitta ute på verandan och fika medan kidsen letar påskägg på tomten. Vi brukar samlas på Yxlan allihop och vi delar på matlagning och bakning. Jag älskar att förbereda och skriva listor och i år tar jag med mig inlagd sill, bullar (som varje år) brytbröd, dessert och småkakor. Mycket godsaker blir det den här helgen, puh.. Jag är en riktig godisråtta när jag väl sätter igång! 

Fakrum är att vi svenskar äter 19kg godis/person/år och en stor dos av det bidrar påsken till. Det är ju inte klokt! Komiskt nog så har min sambo diabetes typ 1 vilket betyder att han inte har någon som helst insulinproduktion i kroppen utan måste tillsätta det med sprutor innan varje måltid. Han mår bäst av att äta lågkolhydratkost men fuskar en del när det vankas fika, hehe. Jag har lite mindre socker i bakverken eller så använder jag sötningsmedel. Jag har gjort två recept som nu till i påsk där jag använt mig av Hermesetas Lättströ. 

Hermesetas Lättströ smakar lika sött som vanligt socker men innehåller 90% mindre kalorier än vanligt socker, vilket passar er som vill ha ett lite nyttigare alternativ. Dessutom innehåller det 50% mindre kolhydrater och tål upphettning vilket passar bra till min sambo med diabetes. Ni kan köpa Hermesetas Lättströ i de flesta livsmedelsbutiker. 

Varsågoda! Här kommer en dessert och en liten kaka med fyllning! 

Chokladcheesecake med påskägg

8 port

1/2 dl Hermesetas Lättströ

100g färskost

2 äggulor

4 dl grädde

50g mörk choklad

Dekorationsägg

1. Vispa ihop Hermesetas Lättströ med färskost och äggulor till en slät smet. 

2. Vispa grädden toppig. 

3. Smält chokladen i micro eller över vattenbad och låt svalna något. Vänd ner i smeten snabbt tillsammans med grädden.

4. Fyll cupcakesformar och ställ i frysen i några timmar tills dom stelnat helt. 

5. Tag fram 10 min innan servering och dra av formarna. Dekorera varje litet fågelbo med små påskägg. 
Vaniljkakor med chokladfyllning

15 st

150g rumsvarmt smör

4 dl vetemjöl

1 dl havregryn

1.5 dl Hermesetas Lättströ

1 ägg

1/3 tsk salt

1/2 tsk vaniljpulver

1 tsk bakpulver

Chokladsmörkräm:

150g rumsvarmt smör

1 äggula

1 dl Hermesetas Lättströ 

1/2 dl kakao

1. Blanda alla ingredienser och knåda snabbt ihop till en smidig deg. 

2. Rulla degen till en rulle och dela i 30 bitar. Rulla bitarna till bollar och lägg på plåt klädd med bakplåtspapper. Tryck bollarna platta och grädda i ca 12 min i 200 graders värme. Låt svalna helt.

3. Chokladsmörkräm. Vispa smöret vitt och pösigt och tillsätt äggula, Hermesetas Lättströ och kakao. Vispa igen på hög effekt i nån minut. 

4. Lägg en klick chokladsmörkräm på hälften av kakorna och kläm ihop två och två. 
Inlägget är i samarbete med Hermesetas Lättströ 

Kommentera