VISA ARKIV & KATEGORIER   |   SÖK
Annons

Äpplets Dag


Japp! Äpplet har en helt egen dag i kalendern och det är idag. Jag har rotat i arkivet och här har ni några recept med äpplen i! Välj nåt eller fler och sätt fart i köket idag, denna härliga söndag!

Knäckig äppelpaj

Surdegsbröd med äpple och valnötter

Äppelrutor med kanelcrunch

Äppelkaka med kardemumma

Butterkaka med äppelmos

Fransk äppelkaka

Wienerbröd 

Saftig glutenfri äppelkaka

Kommentera (1)

Annons

Glutenfri pizzabotten!

Hello!

Jag är i full gång med att plocka ut kläder inför kvällens kryssning med min härliga karl! Nja, vi är inte helt ensamma som åker utan vi är ett sällskap på typ 15 pers och det är fler som jag aldrig träffat och det ska bli skitkul! Kidsen ska sova över hos morfar och längtar så dom tjatar hål i kraniet på mig. Först fotbollsmatch i Hässelby.

Jag vill åter igen tacka er alla som skickat in recept till Selltontävlingen! 74 recept kom in och jag håller på för fullt med att svara er alla på mailen! TACK!

Igår kväll var jag i Stenhamra på tjejmiddag och vi gjorde glutenfri pizza! Såååå galet gott och jag var tvungen att lägga mig ner raklång på golvet efter middagen så magen kunde spänna ut åt alla håll den ville, hahaha! Tänkte att ni skulle få receptet so here it is. 

Ha en härlig lördag allihopa!

IMG_46014 stora pizzor

4 dl vatten

20 g jäst

1/2 dl olja

1.5 tsk salt

7 dl glutenfri mix

1. Blanda alla ingredienser i en bunke och knåda en stund så degen blir smidig. Låt den jäsa under bakduk 60-90 min.

2. Sätt ugnen på 250° . Kavla ut degen på rismjöl och lägg bottnarna på en plåt. Lägg på valfri fyllning och grädda pizzan tills den fått fin färg, 10–15 minuter.

IMG_4594

Så mysigt när alla får kavla ut sin egna lilla klump deg och fylla med et man tycket bäst om.

IMG_4595

Camilla tar alltid med sig lite bubbel vilket jag aldrig unnar mig så det är så jädra lyxigt!

 

Kommentera

Annons

VINNARE ÄR…

GOD KVÄLL!!!

Alltså, det är så himla kul att så många skickat in recept i hopp om att vinna ekologiska nötter från Sellton! Jag är ju en riktig receptnörd och bara myser när jag kollar igenom alla fina bidrag. Jag ska beta av recepten här hemma i köket och provbaka järnet för nötter, ja, jag vet inte hur jag skulle kunna leva utan nötter, hahaha och nu har jag massvis av nya recept! Allt från glutenfria skorpor och nötiga kladdkakor och muslibars till rawfoodtårtor och bröd. Tack alla ni som deltagit! Dom recept jag publicerar här framöver kommer självklart att ha ert namn och jag hoppas att ni tycker att det är kul att få receptet publicerat här så fler kan ta del av dom!

Så, efter att ha läst allihop noggrant så har jag valt en vinnare. En vinnare som bidrog med ett recept som jag blev lite extra sugen på att testa..så jag gjorde det och det var sååå gott!

GRATTIS SOFIA ”NATURAL FOOD AND SWEETS”

Du har vunnit ekologiska nötter till ett värde av 1200:- WIHOOOOO!

Här kommer vinnarreceptet! Enjoy!

GLUTEN-& VEGANSK PECANNÖTSPAJ

IMG_4526

Botten: 

90 g havregryn

112 g råa nötter (jag tog mandel och cashewnötter)

3 msk kokossocker

En nypa salt

4 1/2 till 5 msk smält kokosolja

Fyllning:

3 msk chiafrön

1 dl vatten

1 1/2 dl mandelsmör

3 msk kokosolja (ej helt smält)

3 msk kokossocker

0,75 dl dadelsirap

1 tsk vaniljpulver

1 tsk ingefära

1/2 tsk salt

100 g pecannötter

Gör så här:

1. Väg upp havregryn, mandlar, kokossocker och salt och mixa till ett grovt mjöl.

2. Smält kokosoljan. Häll kokosoljan i nötblandningen och mixa igen tills du kan pressa degen mellan fingrarna och det inte faller sönder för mycket.

3. Klä en 22 cm springform och pressa ut degen hårt så botten täcks.

4. In i ugnen på 190 grader i 10 minuter eller tills botten fått en gyllenbrun yta.

5. Blanda chiafrön och vatten och rör om tills det blir fast.

6. Blanda i resterande ingredienser utom pecannötterna.

7. Lägg smeten på botten och bred försiktigt ut så att hela botten täcks. Lägg sedan på pecannötterna i ett snyggt mönster.

8. In i ugnen i 15-20 minuter eller tills ytan blivit lite bubblig och ”fast”.

9. Ta ut kakan och servera som den är eller kanske med kokosgrädde eller veganglass.

IMG_4507 IMG_4510 IMG_4512

När chiafröna blöts upp så bildar dom genast en geleliknade hinna runt sig som är ett perfekt bindemedel i både bröd och mjuka kakor.

IMG_4514

Jag har aldrig bakat med dadelsirap förut men hittade det i ”utländska hyllan” i vår affär. Beter sig som sirap.

IMG_4516

IMG_4517 IMG_4573

IMG_4529

Efter en timme i kylen så gick den att skära perfekt och första provsmakningen uppfyllde mina förväntningar. Såååå god!

Kommentera (1)

Annons

Ny inspelning idag!

God morgon!

Jag har precis lämnat Milou hos dagmamman och håller nu på att packa ihop ingredienser och bunkar för att åka till Karin för att spela in det 10:e avsnittet av Carro och Karin Hemmafixarna! Det är så mysigt och Karin är så jädra pysslig. Jag får bli lite sminkad och hon bjuder på varmt vatten med riven ingefära för att boostra oss innan vi kör igång. Löv her!

Kolla in lite från tidigare avsnitt! Här uppdelat i små kortfilmer.

Nu måste jag dra! Hej hej!

 

Kommentera

Skolebröd

Hej!

Har ni satt tänderna i ett nybakat skolebröd nån gång? Eller på svenska, Skolbulle! Vet ni vad det är för ett fantastiskt litet bakverk? Det är en bulle med en kärna av vaniljkräm och glasyr och kokos på toppen! Enkelt och försvinnande gott! Jag valde att inte ha så mycket kokos på men det är så klart en smaksak.  Jag bakade dom här till Milous kalas i söndags och nu måste ni också testa!

IMG_4362

Deg:

20g blå jäst

4 dl mjölk

1 ägg

1.5 dl socker

2 tsk kardemummakärnor

12 dl vetemjöl (720g)

1 tsk salt

100g rumsvarmt smör

Pensling:

1 ägg

Glasyr och topping:

1 dl florsocker

1 msk vatten

Kokosflingor

Vaniljkräm:

3 dl fet mjölk

1 vaniljstång

3 äggulor

1 dl strösocker

2 msk maizena

20g smör

1. Starta med alla ingredienser rumstempererade. Lös jästen i mjölken och tillsätt mortlad kardemumma, socker och vetemjöl och ägg. Arbeta degen i 10 min tills den känns smidig och jämn.

2. Tillsätt salt och smör och jobba 5 min till. Jäs övertäckt i 90 min till dubbel storlek. 

3. Dela degen i 20 bitar och forma till runda bollar. Kavla till dom så dom blir ca 2 cm tjocka. Jäs övertäckta till dubbel storlek ca 90 min.

4. Vaniljkräm: Koka upp mjölk med vaniljstång och urskrapade frön, sila och ställ åt sidan. Vispa ägg, socker och maizena vitt och vispa ihop med vaniljmjölken. Sjud upp till önskad konsistens och tillsätt sen smöret. Ställ att svalna något.

5. Pensla bullarna med uppvispat ägg. Gör en grop i mitten och fyll med vaniljkräm. Grädda i 220 grader i ca 12-15 min tills dom är gyllenbruna. Låt svalna något.

6. Blanda florsocker och vatten till en tunn glasyr. Pensla bullarnas ovansida men låt vaniljkrämen vara. Strö över kokosflingor och låt stelna i 5 min. Öppna munnen så stort du kan och ta en rejäl jädra tugga och vips så befinner du dig i himlen!

IMG_4242

IMG_4243

IMG_4247

 

 

Kommentera

>> <<